Dat we onderweg zijn met de C-HR van Toyota, dat wisten jullie al. Maar tijdens onze reizen langs Belgische wegen, duiken er af en toe wat vragen op.
de naam
Zelf spreken we de naam gemoedelijk uit als een langgerekt shehatesher, al is dat vooral grappend bedoeld. Want de C-HR staat eigenlijk voor Coupé High-Rider. Of Compact High Rider. Compact Hatch Run-about wordt ook al eens gebruikt, al doen ze dat bij Toyota zelf niet.
Extra weetje: de follow me home verlichting projecteert 'Toyota C-HR' op de grond onder de spiegels. Compleet nutteloos maar wel leuk, en net als bij de Range Rover Evoque en kornuiten.
Rowan Atkinson
De hybride aandrijving van de C-HR maakt gebruik van een benzine- en elektromotor. Dat Toyota als benzinemotor een 1.8 kiest en geen gedownsize'de versie, heeft te maken met de Atkinson-cyclus van die motor. Atkinson ging uit van de wijdbekende Ottomotor - de conventionele viertakt, zeg maar - maar zorgde ervoor dat de slag van de uitlaatklep 1,8 keer zo lang werd als die van de inlaat. Dankzij de variable kleppen timing kan dit tegenwoordig non-mechanisch.
Het principe van de Atkinson-cyclus zorgt voor een efficiënte verbranding van de brandstof, eerder dan voor een hoog vermogen. Daardoor komt het dat de C-HR 'maar' 82 pk heeft. De elektromotor is daar een perfecte aanvulling op.
B-stand
De CVT-versnellingsbak heeft ook bij de C-HR een B-stand. Waar de D-stand voor 'Drive' staat, zorgt de B voor 'Brake', remmen dus. Het zorgt er tegelijk voor dat je niet op de EV-modus gaat rijden als je het gaspedaal loslaat, maar dat je wel remenergie recupereert. Staat de bak in B-stand, dan vertraagt de auto direct wanneer je het gaspedaal loslaat.
tussensegment
Toyota speelt het slim door van de C-HR een SUV te maken die tussen twee segmenten valt. Slechts 3 centimeter kleiner dan een Nissan Qashqai in buitenafmetingen, steviger gezet dan een Peugeot 2008. Nochtans heeft hij ongeveer dezelfde bagageruimte als die laatste. De coupé-lijn die de C-HR hanteert heeft daar zeker mee te maken.
europese auto
Het verhaal van de C-HR is er eentje dat in Europa begint. In het testcentrum in Zaventem en het design center in . Hij beviel de grote bonzen in Japan echter zo goed dat ze van het in Europa ontwikkelde model globaal gingen commercialiseren. In het eerste jaar na de lancering werden er 93.506 exemplaren verkocht in Europa.
Nog vragen? Stel ze gerust, nog een hele week zijn we onderweg met de C-HR.
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen