Ford Driving Skills for Life start dit weekend en wij deden al een rondje

Dit weekend kan er weer een groep jongeren tussen 18 en 24 gecontroleerd aan het slippen, remmen en 'drunk driving' dankzij Ford. Wij zakten vandaag al af naar de Proving Ground in Lommel om ook eens te proeven van het doorgedreven opleidingsprogramma.

In 2003 ontstond in Amerika het Driving Skills for Life initiatief van Ford. De opzet ervan was simpel: Jongeren enkele rijvaardigheden bijleren die wel eens levens kunnen rijden. In 2013 maakte het opleidingsprogramma de overstap naar Europa en net zoals vorig jaar zal je ook dit jaar in België deel kunnen nemen aan het Ford Driving Skills for Life evenement. Het is te zeggen, zolang je tussen de 18 en 24 jaar bent, procentueel de meest kwetsbare groep in het verkeer. Wij gingen alvast zelf eens zien hoe een goede (of slechte?) chauffeurs we zijn.

ford-driving-skills-for-life-2015

Stampen op die handel

Ford richt zich op drie categorieën bij de opleiding - remmen, afleidingen en gripverlies - met telkens een eigen workshop. De eerste, remmen, leert je wat te doen bij een noodstop. Want geloof het of niet, een groot deel van de chauffeurs die pas hun rijbewijs hebben, hebben nog nooit volop op de rem gaan staan. Daar draait het hier dan ook om; tachtig kilometer per uur rijden en dan stampen op die rem om de wagen tot stilstand te laten komen.

ford-driving-skills-for-life-2015

Iets verder gevorderd is het remmen met stuurbeweging. Wederom is het een kwestie van met al je macht op de rem te staan maar dan richting een aangegeven rijbaan te sturen. Fijn om de rembalans van wagens te leren kennen.

Nog een pintje?

Een tweede workshop laat je een Fiesta laveren door een smal parcours gemaakt van pylonen. Klinkt simpel, niet? Wel, de rij-instructeur doet er alles aan om je af te leiden door je opdrachten te geven. Dat gaat van 'verzet de radio eens' tot 'neem eens een selfie'. Nog wat extremer? Dankzij een setje brillen kunnen ze het zicht simuleren van iemand die gedronken heeft. Neem het van ons aan, de pylonen zijn dan alles behalve veilig.

ford-driving-skills-for-life-2015

Sociaal aanvaard driften

Tenslotte hebben ze nog een Mondeo met - letterlijk - zijwieltjes. Die zorgen er voor dat de achterste banden nog net de grond raken waardoor je bij het nemen van een bocht meteen getrakteerd wordt op een stevige dot overstuur. Inderdaad, je kan driften met een voorwielaangedreven Mondeo. Mits wat hulp natuurlijk. Bedoeling van deze workshop is om jongeren het uitbreken van een wagen te laten aanvoelen. Tegensturen en een stevige dot gas geven is dan ook de boodschap (het blijft tenslotte een voorwielaandrijver).

ford-driving-skills-for-life-2015

Op lage snelheden heb je het snel onder de knie, maar evenredig met de snelheid gaat ook de moeilijkheidsgraad naar boven. Zeker omdat het systeem simuleert alsof je op de sneeuw aan het rijden bent, maar in de realiteit zit je met een voorwielaangedreven Mondeo op gripvol beton te rijden. Dat dotje gas lijkt dus enorm contradictorisch, net zoals die driftende Mondeo eigenlijk. Ondergetekende kreeg alvast een zeven op tien voor 'Mondeo driftkunde' van de constructeur. Kom, het had slechter gekund.

ford-driving-skills-for-life-2015

Conclusie

We hebben het eigenlijk nog niet verteld, maar dit opleidingsprogramma van Ford is compleet gratis en alleen daarom al een complete aanrader voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar die hun rijvaardigheden willen aanscherpen. Naast de drie bovenstaande praktijklessen is er ook nog een theorieles waarbij je belangrijke punten leert om je wagen in topconditie te houden. Wij tekenen volgend jaar alvast terug present, al was het maar om weer enkele rondjes te kunnen draaien met de 'driftMondeo'.

Zelf zin gekregen om deel te nemen? Inschrijven doe je HIER.

Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws