Rijtest + video: Mercedes-AMG SL 63 VS SL 43 (2023)

Mercedes-AMG SL 63 VS SL 43 test review autofans

Twaalf cilinders voorin een SL? Daarvoor moet je er tegenwoordig twee van stal halen. Tijd om de achtcilinder Mercedes-AMG SL 63 tegenover de, ahum, viercilinder Mercedes-AMG SL 43 te zetten. Is meer altijd beter? Videotijd!

Wat is dit?

Weet je nog toen Mercedes een V12 voorin de SL lepelde? Die tijden liggen echter achter ons, want Mercedes vergroot het gamma van de SL richting onderen, met de introductie van de SL 43. Jawel, een viercilinder! Geraak je echter weg met een motorblok voorin de SL dat minder krachtig is dan dat van een opgefokte A-Klasse AMG? Om dat uit te zoeken haalden we big daddy SL 63 van stal. Twaalf cilinders aan AMG-kracht! Maar dus wel verspreid over twee auto's...


Check hier de video:


Design: Zoek de verschillen

Uiterlijk moet je alvast goed je best doen om het verschil tussen de SL 63 en SL 43 op te merken. Ja, de versie met V8 heeft stevigere luchtinlaten (want: koeling) maar het algemene design is identiek. Weggevers van dienst zijn echter de Turbo Turbo-badge op de flank van de viercilinder en die megalomane trapezoïdale einddempers op de versie met V8.

Mercedes-AMG SL 63 VS SL 43 test review autofans

Gek detail; de SL met viercilinder kan je desgewenst krijgen met een V8 Stylingpakket. Geen mop! Anderzijds kan je de V8 niet uitrusten met een Viercilinder Stylingpakket. Flauw, toch?

Interieur: Vorstelijk

Net zoals het design, is ook het interieur identiek voor beide modellen. Het is te zeggen; de SL 63 krijgt standaard wat meer uitrusting. Zo is onder andere het Burmester-audiosysteem standaard in de SL 63 maar moet je bijbetalen voor dat systeem in de SL 43. Verder krijg je de facto de nodige schermpraal in beide modellen. Opvallend: Waar zowat alle huidige Mercedessen uitpakken met een Hyperscreen, Supercreen of Wat-dan-ook-screen, krijg je in de SL een relatief bescheiden verticaal schermpje centraal dat je met de druk op de knop rechter kan zetten. Kwestie van de reflectie van de zon voor te blijven.

Mercedes-AMG SL 63 VS SL 43 test review autofans

Ga je kijken naar de rest van het interieur, dan voel, zie en ruik je enkel maar hoogstaande materialen. De SL kost een serieuze duit en gelukkig zie je dat ook terug in het interieur. Wat je wel niet mag vergeten is dat de SL een rasecht tweezitter is. Mercedes dumpt misschien wel twee zitplaatsen achterin... maar de rugleuning staat zo recht en de beenruimte is zo beperkt, dat je hier je ergste vijand nog niet in kwijt wil.

Het geluid: Een duidelijke winnaar

Waar de SL 43 klinkt als een Golf GTI met geluidsversterking via de luidsprekers, klinkt de SL 63 als een gezonde Messerschmitt met het mes tussen de tanden. We moeten er dan ook niet flauw over doen, een V8 klinkt altijd beter dan een viercilinder. Altijd.

Mercedes-AMG SL 63 VS SL 43 test review autofans

De performance: Twee karakters

Hoewel er over het geluid geen discussie bestaat, kan je dat wel hebben over de performance. De SL 43 met zijn 2-liter viercilinder met turbo is goed voor 381 pk (480 Nm). Bezwaarlijk ondermaats te noemen. De SL 63 met zijn beestige 585 pk (800 Nm) sterke 4-liter V8 gaat daar wel een serieuze grob over maar je hebt nooit het gevoel dat de SL 43 ontoereikend is.

Mercedes-AMG SL 63 VS SL 43 test review autofans

Wat je wel merkt is een duidelijk verschil in karakter. Zo is de SL 43 achterwielaangedreven en legt hij 1.7 ton in de weegschaal. De SL 63 krijgt vierwielaandrijving, vierwielsturing en weegt 1.9 ton. Het blok voorin de SL 43 is een gretig toerenmakertje, zoals een opgefokte Jackrussellterriër. De V8 van de SL 63 is eerder een Sint-Bernard die weet dat hij met één poot zowat alles aan gort kan duwen. Met de SL 43 heb je dus meer zin om de hooligan uit te hangen. Alleen spelen zijn dimensies 'm wat parten. Bovendien, als je toch het straatschoffie wil uithangen, waarom koop je dan niet gewoon de nog snellere Mercedes-AMG A 45?

De Prijzen: Joekel van een verschil

Een reden om toch voor de viercilinder te gaan? Omdat je per se de luxe, het voorkomen en het open dak van de SL wil, zonder dat je absurd diep in je portefeuille moet duiken. Zo kost de SL 63 met V8 minimaal 202.554 euro. De SL 43 met viercilinder? 132.495 euro. Da's 70.000 euro verschil! Zonder dat we de jaarlijkse rijtaksen en BIV meerekenen die ook nog eens fenomenaal zijn voor de SL 63.

Mercedes-AMG SL 63 VS SL 43 test review autofans

Door voor de SL 43 te gaan geef je echter Marc - je jarenlange rivaal - de kans om de spot met je drijven op de lokale country club. Want Marc heeft uiteraard een SL 63 gekocht om de leegte op te vullen die zijn 4 vorige vrouwen hebben achtergelaten. Geef Marc dan ook geen kans en ga voor de V8. Of beter nog, wacht op de e-Performance-uitvoering die plug-in-kracht toevoegt en het vermogen nog serieus naar boven tilt.

Conclusie

De nieuwe generatie Mercedes SL is zonder twijfel een dijk van een auto geworden. Een mooie symbiose tussen het comfort van de vorige generatie SL en de sportiviteit van de AMG GT. Geraak je uit de voeten met de SL 43? Ja, zolang je geen Marc in je leven hebt. Het is dus eerder een imago- dan performancekwestie. Waarom zou je echter niet voor de V8 gaan nu het nog even kan? Je hebt tenslotte hard genoeg gewerkt, niet?

Mercedes-AMG SL 63 VS SL 43 test review autofans

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws