Rij-impressie: Artega GT

Rij-impressie: Artega GT

Wie stilaan uitgekeken raakt op de Porsche Cayman en consorten kan tegenwoordig ook terecht bij Artega om de nieuwe GT aan te schaffen. Een eigenzinnige vertaling van het sportwagenconcept.

En laat dat zeker geen slechte ontwikkeling zijn. Qua design lijken ze bij dit jonge Duitse merk allerminst de bal mis te slaan. Dat is van de hand van Henrik Fisker, van het gelijknamige tuningmerk. Kritische geesten merken waarschijnlijk meteen op dat hij toch wel wat kenmerken lijkt te delen met de Lotus Evora of een Tesla Roadster. Dat laatste kan geen toeval zijn, aangezien dit model ook door Fisker ontworpen werd. Het eindresultaat is een krachtig design dat blaakt van sportiviteit en energieke lijnen. Van de knap afgelijnde luchthapper over de gehele breedte van de voorbumper tot aan de luchtinlaten op de flanken, alles straalt sportiviteit uit. Achteraan steken er twee dikke uitlaten - die overigens ook een prachtig geluid voortbrengen - uit de knap gelijnde kont.

Artega GT rijtest

Instappen vergt, zeker voor personen groter dan 1m80, enige moeite, maar eens gezeten in de prachtige Recaro kuipstoelen kan je maar aan één ding denken: Starten die handel! De sleutel steek je in de daartoe behorende plaats en door die even helemaal in te duwen, komt de 3.6-liter VR6 motor van Volkswagen met een krachtige brom tot leven. Zet de pook van de gerobotiseerde DSG-zesversnellingsbak met dubbele koppeling in drive en laat je rechtervoet doen waar hij zo goed in is: gas geven. Iets wat zeer verslavend werkt in de Artega GT. De opstelling van de motor in combinatie met de prachtige sound van de sportuitlaten heeft tot resultaat dat je bij elke nieuwe acceleratie wordt getrakteerd op een formidabel concert dat doet verlangen naar meer.

Rij-impressie: Artega GT

Het interieur is dat van een onvervalste sportwagen. In tegenstelling tot hetgeen je zou verwachten bij het instappen heb je in het interieur meer dan voldoende bewegingsvrijheid en is ook het zicht rondom best aanvaardbaar. Het stuur ligt goed in de hand is van een goede grootte. Gaan we wat muggenziften, dan kunnen we afgeven op het nogal plompe ontwerp van de versnellingspook. Die hoort niet echt thuis in een sportwagen als deze.

Verder vinden we in het interieur nog enkele moderne gadgets terug, zoals de 'touch' bediening van het centrale scherm voor de klimaatregeling en de bediening van de elektrische spiegels. Geen onhandig te manipuleren bedieningsknoppen of loszittende draaiknoppen dus. En als je zou denken dat het centrale scherm in het dashboard ook dienst doet als navigatiescherm, dan zit je goed fout. Artega vond er namelijk niets beter op dan de GPS een plaatsje te geven in de achteruitkijkspiegel. De bediening van het systeem is echter wel onhandig en vraagt enige gewenning.

Artega GT rijtest

Veel moeite vergt het niet om gewoon te worden aan de Artega GT. Enkele kilometers heb je slechts nodig om als het ware te versmelten met deze wagen . Misschien komt het door het verslavende geluid van de motor achter je, of aan het feit dat de automaat zich zo geruisloos en vlot van zijn taak kwijt. Of misschien lag het ook aan het feit dat de Artega GT zich ook nog redelijk goed leent tot alledaags verkeer.

Tijdens het testen was het droog en zonnig, en dus zeer veilig op de weg. Laat je echter niet misleiden, want de Artega GT kan best gevaarlijk uit de hoek komen wanneer het wegdek er iets gevaarlijker bij ligt en je op zoek gaat naar de grenzen van zijn bereik. Door de korte wielbasis kan je namelijk niet altijd rekenen op een even stabiel en standvastig weggedrag en daardoor zou je al eens verrast kunnen worden en eerder in de kant kunnen liggen dan je zou vermoeden.

Rij-impressie: Artega GT

De Artega GT rolt van de band in het Duitse Delbrück, en dat met een maximum van 500 exemplaren per jaar. Dit om de exclusiviteit te garanderen en vermoedelijk ook om de nogal hoge aanschafprijs te verantwoorden. Terwijl je voor een Artega GT 81.000 euro neertelt, kost een 20pk sterkere Porsche Cayman S je 'slechts' 64.856 euro. Een groot verschil als je't mij vraagt. De bakken karakter die je er voor in de plaats krijgt, lijken het prijsverschil toch enigzins te verantwoorden.

Tekst: Alexander De Nys
Foto's: Glenn Nuijens

Met dank aan Jean-Michel Martin voor het uitlenen van de testwagen.

Specificaties

Motor

V6-benzine, 3596 cc

Vermogen

300pk

Koppel

350 Nm

Overbrenging

6-bak automaat

Aandrijving

achterwiel

Gewicht

1 285 kg

Topsnelheid

270 km/u

Prijs testwagen

€ 81 000.00

Prijs basismodel

€ 81 000.00

0 tot 100 km/u

4.80 sec

Max. kofferinhoud

300 L

Auteur: Alex
Reacties: 16 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (16)

Plaats een reactie
Olivier 13:59
afbeelding van Olivier

ganz geil! Maar ganz 16 000 euro extra is inderdaad net iets te veel lijkt me, want de cayman S is al niet goedkoop. Om nog een andere vergelijking te maken: 370z kost de helft van de artega. Maar dan rijd je natuurlijk in een nissan die nog niet half zo mooi is

TdM 14:28
afbeelding van TdM

Ik weet het niet ik vind dit zijn 16 000 euro wel waard! Je hebt namelijk wel iets uniek! Zo een cayman wordt echt ongelofelijk massa geproduceerd.. Wil je gewoon mee met de massa dan moet je maar gewoon voor de cayman gaan..

Cristof van Laer 14:31
afbeelding van Cristof van Laer

Hier kan je de Artega GT in beweging zien n vooral horen! http://www.facebook.com/home.php?sk=lf#!/video/video.php?v=1015011345297...

TdM 14:39
afbeelding van TdM

@ Cristof: Het geluid loopt niet synchroon volgens mij.. Maar wel super mooi geluid! :D

Alex 15:07
afbeelding van Alex

@ TdM : we're working on it. Er is iets misgelopen bij het uploaden op Facebook. zo dadelijk proberen we het nog eens!

Techno Patat 16:48
afbeelding van Techno Patat

hmm, wat deden deze auto's dan op spa italia? als ze duits zijn... zelfs de naam artega doet me aan italianen denken :p!

ot: lekkere auto, maar ik denk toch dat ik eerder voor een goed uitgeruste en mooi samengestelde cayman zou gaan! een cayman is massaproductie, maar een goed doordachte en mooi samengestelde massaproductie auto kan er nog zo uniek en exclusief uit zien vind ik ...
zo ken ik iemand met een golf 6, niet echt uniek, maar ik kan hem van ver al direct herkennen! gewoon omdat hij zo mooi is samengesteld!

bpc 17:05
afbeelding van bpc

prachtige wagen ! en een redelijke prijs ook voor zoiets exclusief

-pieter- 17:52
afbeelding van -pieter-

Tzal idd wel die exlusiviteit zijn dieje betaald denk ik. Persoonlijk zouek voor dit soort auto wel eerder naar het exclusieve en de sensaties kijken dan naar de uitrusting.

Moesten jullie even tijd hebben, voor mijn thesis doe ik namelijk een onderzoek naar de onderliggende redenen bij de aankoop van een auto. Dit niet vanuit een rationeel economische standpunt maar vanuit het evolutionair psychologisch perspectief (heeft te maken met Darwin en zo, status, voortplanting,survival,...) Moesten jullie de enquete kunnen invullen zou dat mij alvast kunnen helpen, want heb minstens 500 respondenten nodig! De link voor de enquete :

www.thesistools.com/web/?id=180947

Bedankt!

P.S: moesten jullie deze link misschien ook kunnen doorsturen naar vrienden enzo, zou nice zijn! Thx

Mesoerrie 20:00
afbeelding van Mesoerrie

Ja zeker niet mis, hopelijk lukt het wat om ze aan de man te brengen.
Ikzelf zou evenwel voor de 370Z gaan

JV 20:36
afbeelding van JV

@ Techno Patat
Had ze ook gezien op Spa Italia, dacht eerst dat er een Alfa V6 ofzo inzat maar blijkbaar een VR6.

Sven 21:23
afbeelding van Sven

dezelfde motor als in de Volkswagen Passat R36 zit, namelijk

Quin 21:34
afbeelding van Quin

Mooi gelijnde sportwagen, moet een plezier geweest zijn om daar in even rond te bollen (en heel wat hoofden laten draaien ;))

Wim 21:35
afbeelding van Wim

ah dat is de doorontwikkelde 3.2(naar 3.6) dacht ik, ik vind de Artage echt heel knap, wel even andere velgen opzetten :)

Niels (TVR Artemis) 19:45
afbeelding van Niels (TVR Artemis)

Voor een in zo'n kleine oplage geproduceerde auto van een nieuw merk is het een zeker niet onaardig getekende auto. Goede unieke esthetische vindingen zoals de totaal sculptuur van de achterkant en zijkant. Al is er duidelijk (te) weinig tijd (en dus geld) in de afwerking van het geheel gestoken. Vooral recht van voren gezien knijpt het algehele volume van de neus veel te veel en is de surfacing van de onderzijde van bumper/spoiler combinatie te hard en plat. Dat oogt goedkoop en platicy en doet sterk afbreuk aan het goede basisontwerp. Het interieur is een samenraapsel van diverse VAG onderdelen. An sich niet heel slecht getekend, maar het exterieur is vele malen beter en meer eigen.
Persoonlijk zou ik ook voor een fijn uniek samengestelde Cayman opteren.

Yvesw 19:52
afbeelding van Yvesw

Voor mij blijft dit toch gewoon DE auto die ik ooit hoop te hebben *droommodus uit*

Anonieme gebruiker 04:57
afbeelding van Anonieme gebruiker

jah jah
dat wordt wat!!!!!!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws