Rijtest + video: Mercedes EQA 250 (2021)

Rijtest Mercedes EQA 250 Belgie Autofans

Begin dit jaar konden we al even kort proeven van de elektrische Mercedes EQA, ondertussen hebben we 'm uitgebreid over onze Belgische wegen gereden. Weet de compacte elektrische crossover van Mercedes te overtuigen? We gaan op pad met de EQA 250.

Hangt het van Mercedes af, dan krijgen de komende jaren alle bestaande modellen een elektrische afgeleide. Van A tot... euhm... S. Mercedes lijkt daarvoor momenteel twee wateren te bevaren. Enerzijds brengt het EV's op de markt die gebruik maken van een klassiek onderstel, anderzijds gaat het ook modellen lanceren op een specifiek platform voor EV's. De EQS is de eerste met zo'n EV-platform. Deze EQA bouwt zijn elektrische componenten op de fundamenten van de klassieke GLA met verbrandingsmotor.


Bekijk hier onze video:

De buitenkant

De EQA is dus een GLA met elektromotor. Om dat verschil visueel duidelijk te maken besluit het Duitse merk enkele kenmerken van grote broer EQC te transplanteren op deze EQA. Zo krijg je de toegenaaide grille en de koplampen die verbonden worden met een led-lichtstrook. Achteraan krijg je eveneens lichten die met elkaar verbonden zijn door een ledstrookje. De einddempers verdwijnen (logisch wegens: geen uitlaat nodig) en op de flank kleeft Mercedes een plastic plaatje met daarop "EQA". Kijk, duidelijker kunnen ze het niet maken!

Rijtest Mercedes EQA 250 Belgie Autofans

Ook verschillend zijn de velgen. Het is te zeggen, voor de EQA kan je specifieke velgen kiezen. Vaak met een blauw accentje, desgewenst tot 20-duims groot. Die 20-duims multispaakvelgen staan wat karikaturaal op de relatief kleine EQA en dragen weinig goeds bij aan het rijcomfort. Kleiner is in dit geval dus beter.

De binnenkant

Het interieur van de EQA is één op één overgenomen van de GLA. Daardoor krijg je dus alle pluspunten... maar ook de minpunten. Qua pluspunt hebben we het over het fraaie digitale dashboard en de heerlijk gestileerde ventilatiemonden. De stoelen zitten puik, het stuur ligt goed in de hand en de afwerking is des Mercedes. Zolang je toch niet al te ver naar beneden gaat kijken. Want rond de middentunnel worden harde plastics niet geweerd en ook de deurpanelen ogen wat goedkoop door de vlakke afwerking en plastiek handgrepen.

Rijtest Mercedes EQA 250 Belgie Autofans

Omdat deze EQA de bouwblokken gebruikt van een klassieke auto met verbrandingsmotor zijn er ook consequenties voor de ruimte in het interieur. Want hoewel de EQA op papier een stuk groter is dan pakweg een Volkswagen ID.3, kan de ID.3 uitpakken met een stuk meer interieurruimte. Je kan gerust met vier plaats nemen in de EQA maar achteraan wordt de vloer een stuk verhoogd om plaats te maken voor de accu. Waardoor je wat knullig met je knieën in de lucht zit. Niet meteen comfortabel voor lange afstanden. De koffer is trouwens op het niveau van de GLA. Want de ruimte die je verliest door de batterij is wederom onder de laadvloer. En hoe vaak gebruik je de ruimte onder de laadvloer?

Rijden

Na de eerste kilometers met deze EQA was het al snel duidelijk: dit is misschien wel de beste versie van de GLA die Mercedes momenteel op de markt heeft. En ja, dan rekenen we daar ook de Mercedes-AMG GLA 45 bij. De EQA is opvallend goed geïsoleerd en comfortabel. Het gewicht van om en bij de 2 ton zorgt er ook voor dat hij zeer solide op de baan voelt. Nadeel is evenwel dat Mercedes om dat gewicht te counteren de dempers wat straffer moest maken. Op de typisch Belgische betonplaten wobbelt de EQA daardoor wat heen en weer. Al is het niet de enige crossover EV die daar last van heeft.

Rijtest Mercedes EQA 250 Belgie Autofans

Qua aandrijflijn schuift Mercedes in de EQA 250 een 190 pk sterke elektromotor naar voren. Die drijft de vooras aan en beschikt over 375 Nm aan instant elektrokoppel. Acceleraties zijn daardoor vlot en comfortabel, zoals je van een EV verwacht. Vanuit lagere snelheden durft de aandrijflijn zich onder stevigere acceleratie wel eens te vergalopperen door het forse koppel. Mercedes heeft een remedie klaar in de vorm van de EQA 300 4MATIC en de EQA 350 4MATIC. Twee varianten met meer vermogen (respectievelijk 228 en 292 pk) maar ook vierwielaandrijving.

Range

Mercedes afficheert de EQA met meer dan 400 kilometer range. We moeten je echter niet vertellen dat dit in de realiteit vaak niet haalbaar is. Wij sprokkelden gedurende onze testperiode een verbruik van 20 kWh bij elkaar. Dankzij de accu van 66.5 kWh geraak je daardoor in realiteit zo'n 300 kilometer ver met deze EQA. Opladen kan aan maximaal 11 kW (AC) of aan 100 kW via de snellader (DC). Daarmee loopt 'ie mooi in tred met zijn voornaamste concurrenten. Over welke concurrenten we het dan hebben?

Rijtest Mercedes EQA 250 Belgie Autofans

De concurrenten

Kijken we naar de Duitse concurrenten, dan moeten we stellen dat BMW op dit moment nog geen antwoord heeft. Audi wel, in de vorm van de Q4 e-tron. Daarnaast is er ook de ruimere Volkswagen ID.4 en de Tsjechische Skoda Enyaq. Zowel die Audi, Skoda als VW gebruiken trouwens dezelfde aandrijflijn en onderstel. Kijken we ruimer, dan kan je ook nog spreken over de Hyundai Ioniq 5 en Kia EV6. Of waarom ook niet: De Ford Mustang Mach E, Volvo XC40 P8 Recharge en MG ZS EV. Hieronder zie je alvast een prijs/accu-vergelijk tussen de voornaamste concurrenten.

Mercedes EQA 250: 190 pk/ 66.5 kWh/ €49.973
Audi Q4 40 E-Tron: 204 pk/ 77 kWh/ €48.500
Volkswagen ID.4: 204 pk/ 77 kWh/ €46.830
Skoda Enyaq iV 80: 204 pk/ 77 kWh/ €45.525
Hyundai Ioniq 5: 218 pk/ 72.6 kWh/ €49.249

Conclusie

De EQA kan schermen met kwaliteitsvolle materialen en een comfortabele rit. De concurrentie is echter vaak merkelijk ruimer (dankzij een dedicated EV-platform) en pronkt veelal met een grotere accu & range. Zonder daardoor duurder te zijn. Op haar eigen eiland is de EQA de beste elektrisch auto die Mercedes momenteel bouwt. De concurrentie zit echter niet stil.

Rijtest Mercedes EQA 250 Belgie Autofans

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws