Rijtest: BMW M135i ontmoet BMW E36 M3 3.2 [video]

Rijtest: BMW M135i ontmoet BMW E36 M3 3.2 [video]

M of geen M, dat is de vraag bij deze M135i. We gingen het even na en namen er voor de gelegenheid een oudere M3 bij.

Laten we dat even uitleggen, want ook toen we het idee op de redactie opperden, kregen we vele vreemde blikken. Je hoeft enkel maar naar de specificaties te kijken om te zien dat beide wagens erg aan elkaar gewaagd zijn. Zowat hetzelfde gewicht, ongeveer hetzelfde vermogen en dus ook bijna dezelfde sprinttijden en hetzelfde verbruik. Bijna, want de M135i heeft een setje turbo's waar de M3 E36 het met een atmosferische 3.2 moet doen. In 5,1 seconden bereikt de handgeschakelde M135i de 100 km/u vanuit stilstand, doe je het met de achttrapsautomaat zoals op onze testwagen, dan gaat het nog een stukje sneller in 4,9 seconden. Daar kan je met je E36 M3 een puntje aan zuigen want ook al reageert de grootoom een tikje sneller op het gas bij stilstand, je haalt hem met gemak bij wanneer er geschakeld wordt.

Ook de turbo's zorgen voor wat extra punch bij lage toeren, waardoor de M3 ons niet snel bijhaalt. Enkel bij hogere snelheden zou de M3 met zijn iets grotere longinhoud het winnen van de M135i. Ook qua geluid blijft de M3 even voor op de M135i, ook al maakt BMW bij deze M Performance gebruik van Active Sound, geluidsversterking door de luidsprekers en zitten er vlinderkleppen op de uitlaten. Wie veel lucht en gassen door de uitlaat blaast duwt deze omhoog, met als gevolg een rauw geluid van een mechanisch dier dat klaar is om op jacht te gaan.

Rijtest: BMW M135i ontmoet BMW E36 M3 3.2 [video]

Maar zo'n M Performance model is natuurlijk geen 1M. Dat voel je als leek niet direct maar iemand die een E36 M3 gewoon is, kan het verschil zo uitleggen. De M135i is een model dat net onder de M-lijn gepositioneerd wordt, zoals de S-modellen bij Audi net onder de RS-modellen komen. Dat impliceert dat je toch dat tikkeltje minder stug over de baan gaat en dat je nog steeds de instelbare ophanging meekrijgt - de eco pro stand is trouwens een lachertje, aangezien het vermogen wordt afgeknepen. Ook de remmen werden groter dan een seriemodel en het geheel kwam de volle 10 mm lager te liggen.

Toch wil dat niet zeggen dat de M3-rijder liever bij zijn eigen voertuig blijft. De M135i voelt speelser aan dan eerst verwacht en hij laat zich ook goed op de limiet rijden. Snel rechtdoor gaat goed maar ook in de bochten heeft de wagen weinig last van onderstuur. Gebeurt dat wel, dan gebruik je best je kunde als geoefend chauffeur om het geweld op de weg te houden, de achteras breekt niet snel uit maar àls het gebeurt, doet ze het goed. Al moet wel gezegd dat in dat ene gevalletje alle rijhulpmiddelen voor zover mogelijk waren uitgeschakeld. Wie dat wenst kan de wagen ook wat rustiger rijden, al blijft het vermogen steeds onder het oppervlak van het gaspedaal woelen, paraat wanneer je het aanspreekt.Wil je extra grip, dan betaal je bij voor de vierwielaangedreven xDrive-variant.

Rijtest: BMW M135i ontmoet BMW E36 M3 3.2 [video]

Niet onbelangrijk bij een Performance monstertje zijn de looks. Grotere luchthappers, dikkere zijschorten en een diffusor waar twee dikke uitlaatbuizen onder passen, de M135i heeft het allemaal. Extra goeie punten zijn er voor de Estorilblauwe kleur, die de voorkeur verdient op het wat saaiere grijs. Toch blijft de M135i minder opvallend dan andere wagens met hetzelfde vermogen.

Rijtest: BMW M135i ontmoet BMW E36 M3 3.2 [video]

Het toepassen van de turbo heeft als gevolg dat BMW het verbruik niet de hoogte in hoeft laten gaan bij zoveel vermogen. Wij kwamen uit op een ronde 10 l/100 km en dat bleek evenveel als bij de M3 die we ontmoetten. Het verschil is wel dat met onze testwagen vrij zuinig was gereden, terwijl de opponent al eens goed durft doorduwen met zijn wagen. Is het verbruik er dan op achteruit gegaan de afgelopen 15 jaar?

Rijtest: BMW M135i ontmoet BMW E36 M3 3.2 [video]

Prijzig is de BMW M135i maar als het een troost mag wezen: dat is de concurrentie ook. We laten de Mégane RS en wapenbroeders even aan de kant staan en kijken naar de RS3 van concurrent Audi en de Mercedes A 45 AMG. Nuja, de eerste is intussen uit de Belgische prijslijst verdwenen, de laatste is pas voorgesteld en heeft dus nog geen Belgische catalogusprijs. Audi verkocht de RS3 tot voor kort voor 51.500 euro, waar BMW de M135i Sportshatch vanaf 40.350 euro van de hand doet. Wie de xDrive versie wilt, betaalt daar 2.900 euro voor bij maar krijgt dan ook direct een automatische achtversnellingsbak cadeau. Duur is dus relatief in deze categorie.

Rijtest: BMW M135i ontmoet BMW E36 M3 3.2 [video]

Specificaties

Motor

3.0 triturbo benzine zes-in-lijn

Vermogen

320pk

Koppel

450 Nm

Overbrenging

8-traps automaat

Aandrijving

achterwiel

Gewicht

1 420 kg

Topsnelheid

250 km/u

Prijs basismodel

€ 41 150.00

0 tot 100 km/u

4.90 sec

Gemiddeld testverbruik

10.00 L/100km

Min. kofferinhoud

360 L

Max. kofferinhoud

1 200 L

CO2-uitstoot

175 g/km

BIV

€ 632.00

Rijtaks

€ 761.00

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
Techno Patat 16:04
afbeelding van Techno Patat

Ik zou voor de M3 gaan eigenlijk, gewoon omdat ik de 1-serie nog steeds hondslelijk vind! Het is een schitterend kleur, en het pakketje is ook knap! Maar die koplampen en achterlichten doen hem dood voor mij :s! En als dat het nog niet doet, dan wel die active sound...

Het verbruik van die M3 vind ik ook netjes, sportief rijden en op 10 uitkomen met een 3.2 is iets waar Domien maar van kan dromen :D!

Francis 21:59
afbeelding van Francis

Daar sluit ik me bij aan: M3 all the way.

Momenol 22:41
afbeelding van Momenol

Die E36 M3 is ZO een dikke kar!

pat 19:27
afbeelding van pat

Hersenloze muggezifters, de m135i is een vreemde eend in de bijt, en word door mij dus wel als mooi aanschouwd!

Techno Patat 19:50
afbeelding van Techno Patat

Ow, iersie! We hebben een bmwfanneke op z'n tenen getrapt!

Nu kan je zeggen wat je wilt (over smaak gaan we zelfs niet discussieren, iedereen kan mooi vinden wat hij wil.).
Maar vreemde eend in de bijt? Als er een met een revolutie kwam qua design was het wel Mercedes met de A-klasse, de V40 was voorspelbaar, de A3 ook...

De 1-Serie is een gok ter grootte van een pingpongballeke ;-)! Interieur is weinig verandert, qua lijnenspel zie ik ook niet veel verandering (laat staan iets spannends), hij heeft achterlichten die bij de rest van de lijn passen en 320pk ipv 300?

Jef 18:58
afbeelding van Jef

Edit redactie: graag constructieve reacties. Beledigen doe je maar ergens anders.

Jurgen 11:10
afbeelding van Jurgen

alles beter dan zo'n saaie audi.. wanneer gaan ze daar nou eens overwegen om het uiterlijk van de wagens aan te passen? oersaai.. en dan nog het liefst in het grijs..

Ildar khamidullin 22:59
afbeelding van Ildar khamidullin

Het gaat er ook om wat je uit die n55 kunt halen met laten we zeggen pure Stage 2 turbo ;)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws