Rijtest: Ford Fiesta 1.6 TDCi ECOnetic

Fiesta Econetic

Bluemotion, ecomotive, eco²,... noem het wat je wil maar één ding zit er bij al die wagens ingebakken: een groen hart zonder al teveel tierlantijntjes of show. Autofans nam de Fiesta ECOnetic mee op een trip door de groene rand rond Brussel.

**Goocheltruc
**[

Fiesta Econetic

]1ECOnetic is de naam die Ford aan zijn milieuvriendelijke modellen meegeeft. Met de gewoonlijke trucjes zoals licht aangepaste aerodynamica, een motor met een kleinere cilinderinhoud en langere verhoudingen voor de versnellingsbak probeert Ford zijn steentje bij te dragen aan een gezondere wereld.

De laatste jaren hebben de wagens van het merk de reputatie gekregen vrij goed te sturen zonder keiharde stuiterballen te worden. Nu hebben ze volgens mij de ECOnetic toch wat harder afgeveerd dan zijn gewone broertjes maar goed sturen doet hij nog steeds, zeker voor een wagen in deze klasse. Op zich is dit ook geen sinecure aangezien we het hier hebben over banden met een lagere rolweerstand en dito gripniveau.

Fris design[

Fiesta Econetic

]2Met de nieuwe Fiesta zien we een fris en jong design de kop op steken dat wordt doorgetrokken tot de Ka die we al eerder aan de tand konden voelen. Met een opvallende groene kleurstelling had het plaatje volledig geweest, maar zelfs het meest frisse design ter wereld kan de saaiheid van dit druilerige grijs niet wegsteken. Zeker met de zomer in aantocht hoop ik toch dat meer mensen kiezen voor wat levendige kleuren zoals we nu al veel Ka’s zien rondrijden. Qua interieur blijft Ford z’n eigenzinnige zelf met een modern en misschien zelfs speels gestyled dashboard. Maar opnieuw zet het alomtegenwoordige grijs een domper op de pret. Tegenover de bovengenoemde Ka ziet het interieur er mooier uit, zit alles steviger vast, ziet het geheel er duurzamer uit en bovenal ook aangenamer qua gevoel. Het zitcomfort is goed voor elkaar in de Fiesta die voorzien is van alle luxevoorzieningen zoals airco en voice command.


Groene diesel?[

Fiesta Econetic

]3De 1.6 dieselmotor met 90pk en 204Nm koppel levert duidelijk voldoende prestaties om deze groene jongen goed van zijn plaats te krijgen, misschien net té goed, omdat het bijna aanspoort tot een sportieve rijstijl. Maar zoals altijd is het simpelweg de rechtse voet van de bestuurder die de zuinigheid van de wagen bepaalt. Het feit dat Ford 3.7l /100km gemiddeld verbruik opgeeft, zal wat vergezocht zijn maar met een realistische instelling en iet of wat moeite om zuinig te rijden moet 5l toch te doen zijn, een cijfer dat op zich niet slecht is.

**

Blije portemonnee**
Het prijskaartje van al deze extra moeite van Ford? Zoals je kan zien op de foto's stoot de ECOnetic wel slechts 98 CO²/km uit, wat goed is voor een overheidspremie van 15%. De standaard 1.6 TDCi-modellen op de Fiesta genieten met hun uitstoot van 110g CO²/km een belastingsvoordeel van 3% op hun catalogusprijs. Bij de Ford-verdeler betaal je € 16.700, een kleine € 1.000 meer voor deze groene variant in vergelijking met de goedkoopste 1.6 TDCi. Ga je voor de rijker uitgeruste  Ghia dan zit je zowat op hetzelfde niveau. Het lijkt wel of ze je de keuze geven tussen luxe of zuinig rijden. Vergeleken met de concurrentie in de vorm van de Polo Bluemotion zien we een even groot verschil in het voordeel van de VW, al gaat het hier wel om een model dat ongeduldig wacht op een opvolger.

Fiesta Econetic
Fiesta Econetic
Fiesta Econetic

Met dank aan Ford Belgium
De prijzen vind je hier
Tekst en foto's: Joeri Mertens

Laatst gepubliceerd

Reacties (73)

Plaats een reactie
Hannes 12:29
afbeelding van Hannes

Ahja, econetic. ik zat er dicht genoeg bij. :p. Fiesta = Veeeeel mooier dan de aygo.

Hannes 12:50
afbeelding van Hannes

Dat heb ik niet gezegd, maar ik baal van de aygo en het moest er effe uit.

roald 16:50
afbeelding van roald

is een leuke auto met veel rij plezier ( heb hem nu 3maand wel een 3 deurs )

Wacht ongeduldig op mijn 3 01:00
afbeelding van Wacht ongeduldig op mijn 3

Wacht ongeduldig op mijn 3 deurs vandaag besteld. Prachtig coolkit , autosalon voorwaarde, airco,voice, radio met afstand bediening op het stuur , bluethoot,computer en lederen stuurwiel o,oo euro. Samen met de korting en goede overname prijs van mijn oude Fiesta. Andere standaard uitrusting is ook niet de versmaden. Liefde of het eerste gezicht.

Pieter Aertgeerts 12:31
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Dat zijn supervoorwaarden! Knappe deal. Veel plezier in je Fiesta!

Vandaag nieuwe Fiesta 17:58
afbeelding van Vandaag nieuwe Fiesta

Vandaag nieuwe Fiesta Econetics gekocht. Levering binnen 12 weken is beloofd. Ben eens benieuwd of ze dit gaan waarmaken. Na testrit en goede prijs te hebben bedongen zijn we overgegaan tot de koop.Ben eveneens naar Polo Bluemotion gaan zien, zeker mooi maar veel duurder.

Wim 19:07
afbeelding van Wim

motor polo bleumotion overtuigt ook niet hoor, aan de Fiësta ga je meer plezier beleven, en heel mss met een fractie meer verbruik, goede keuze

@ anonieme gebruiker : ben 22:55
afbeelding van @ anonieme gebruiker : ben

@ anonieme gebruiker : ben ook gaan zien voor nieuwe ford fiesta. Wat noem jij een goede prijs voor de Econetics?

groetjes

Hallo, Ik twijfel tussen 14:25
afbeelding van Hallo,
Ik twijfel tussen

Hallo,

Ik twijfel tussen zwart of sea grey van metaalkleur in 3 deurs !

Pieter Aertgeerts 14:34
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Zwart oogt altijd knap en stijlvol, in wat je ook rijdt. Hou het netjes, en je rijdt elke dag met een knap ding rond. Grijs, is, net zoals zwart hoor, weinig origineel, maar dan ben je echt een grijze muis. Ik zou voor zwart gaan, mijn voorkeur.

Anonieme gebruiker 14:33
afbeelding van Anonieme gebruiker

@ Pieter, bedankt voor je mening ;-)

Ik vind zwart wel sportief ;-)

@ anonieme gebruik;
Ik heb offerte laten maken op 11/01/2010 en kreeg voor Fiesta Econetic metaalkleur (€350) gratis cool connexion pack en kortingen .. Wel geen overnamepremie of overname oude wagen -- > Totaal €12.655

Ga wel langs bij verschillende dealers ! Ik liet 3 offertes maken en had soms verschil van €800 !!!!!

Xplod 22:32
afbeelding van Xplod

Mooie prijs.
Ik heb me vandaag een metallic blauwe 5-deurs besteld zoals op bovenstaande foto's. Ook met de cool connexion pack, met overname van 1000€ voor mijn 19 jarige Golf 2. Een groot geluk is dat ik nog van een extra 16% korting kan genieten via de werknemerskorting die ik via mijn schoonbroer, werkzaam in Volvo Gent, kan krijgen waarmee ik nog een extra 2672€ uitspaar.
Eindplaatje : 11.183€ btw incl.
Voor die prijs moest ik wel toehappen ;)

Anonieme gebruiker 14:45
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ga morgen mijn nieuwe fiesta bestellen. Prachtig coolkit , autosalon voorwaarde, airco,voice, radio met afstand bediening op het stuur , bluethoot,computer en lederen stuurwiel o,oo euro. Samen met de korting en goede overname prijs van mijn oude nissan van 18j (€1500)

Totaal bedrag van €11.258,00

Heb meteen ja gezegd ;)

Anonieme gebruiker 20:42
afbeelding van Anonieme gebruiker

Maandag rijd ik met mijn nieuwe wagen rond :-D !!!

dirk42 17:43
afbeelding van dirk42

heb de mijne besteld 3 deurs kleur avalon prijs 11350 €

dirk42 17:44
afbeelding van dirk42

vandaag gekocht avalon kleur 11350€

Pieter Aertgeerts 18:16
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Super. Proficiat. Zij die kunnen en hem in de garage hebben staan, laat zeker eens een foto'tje achter :)

Anonieme gebruiker 18:17
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ik heb sinds gisteren mijn fiesta econecti 3D in het zwart ! Ik vind hem persoonlijk SUPER !! Ik heb er voor €99 een speciale wax laten opzetten en kreeg gratis behandeling van het interieur !
Ik heb hem in 5D gezien in morello en in sea greymaar vind morello niet zo aantrekkelijk... In het daglicht lijkt hij naar de bruine kant te gaan.
De sea grey is wel héél mooi maar dan in 5D :-D

Véél succes

Tom Rommens 12:11
afbeelding van Tom Rommens

Ik heb de mijn 3 weken geleden besteld: de Econetic kleur Morello. Na alle kortingen en overname: 9920 € te betalen.

Jacques 00:57
afbeelding van Jacques

De mijne wordt volgende week geleverd.
Sea grey
3D econatic
verwarmde voorruit
First edition Pack
volwaardig reservewiel
met overnamepremie en 15% ecokorting
11070€

Pieter Aertgeerts 10:59
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Super, proficiat met de aankoop. Laat zeker je bevindingen na x-kilometers weten;

Wim 15:37
afbeelding van Wim

mooizo, ik hoop voor jou dat het weer zoals nu is

Anonieme gebruiker 10:22
afbeelding van Anonieme gebruiker

Voice control: handig om te bellen in de wagen handsfree maar alleen beschikbaar in engels. Dat went wel.

Motor: optrekken niet overtuigend genoeg, net iets te weinig maar voor de rest ok.

Ophanging: voorzichtig rijden in straatgoot, bumper raakt makkelijk het wegdek. Had iets hoger gemoeten. Ook dit went wel maar je moet er zeker op letten.

Kofferruimte: iets te klein. Steek een buggy in de koffer en hij zit al vol.

Verbruik: niet zoals Ford voorschrijft 3,8 liter maar wel gemiddeld gebruik van 4,8 Liter bij econetic. Hangt af van je rijstijl. Maak je wagen ook niet te lui door het gaspedaal niet aan te raken als je begrijp wat ik bedoel. Mijn rijstijl is normaal

Gratis BA verzekering: laat je niet verleiden, niks in de wereld is voorniks. Dit kost 887 euro per jaar omdat je verplicht bent het multirisk ook daar te nemen en je betaalt het jaar nadien ook nog de BA verzekering erbij. Ik ben bij mijn eigen verzekering veel goedkoper af en heb trouwens een heel goeie verzekering.

Wie deelt gelijkaardige meningen over de fiesta?

123 16:40
afbeelding van 123

Vandaag de nieuwe fiesta econetic gaan bestellen ... in de nieuwe kleur midnight sky ... levering normaal voorzien voor oktober, hij zou eind september gebouwd worden. Ik heb als extra optie mistlampen vooraan en getinte ruiten genomen. Maar nu zag ik een afbeelding van deze ford in die nieuwe midnight sky kleur en ik denk dat het bij die kleur niet zo mooi gaat zijn, die getinte ruitjes. Iemand enig idee of dit nog mogelijk is om dit maandag te laten wijzigen??? Of hoe lang dit mogelijk is???

Pieter Aertgeerts 17:06
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Ik zou hoe dan ook zo snel mogelijk naar je dealer stappen om de bestelling te wijzigen.

A.B 19:25
afbeelding van A.B

Heb vorige week fiesta econetic titanium 5D besteld. Witte wagen! Das durven, hopelijk krijg ik geen spijt. Ik krijg een zwart dak en zwarte spiegels en een klein zwart detail onderaan de voordeuren. Wachtijd van 8 weken, spannnnend! Heb omnium verzekering genomen bij ford verdeler. Dit scheelde mij tot +/- 15000 EURO! De auto is standaard van bijna alle opties voorzien! Jammer dat gps niet ingebouwd kan... Voor 14325 heb ik, hopelijk, een comfortabele van alle luxe voorzien sportieve wagen aangekocht.

stefaan ledain 22:36
afbeelding van stefaan ledain

ik ga dinsdag mijn nieuwe ford fiesta gaan hale

5 duers phanter black metalic
cool connection pack
en met overname van mijn almera betaal ik maar 11900 euro mijn eeesrte nieuwe wagen woehoe

ikzelf 22:49
afbeelding van ikzelf

Joepie, morgen mag ik mijn flashygroen (squeeze) Econeticske gaan afhalen. Het wordt direct ons 1e autooke. Ben bang het groen gauw beu te worden, maar ik wou iets speciaals, geen grijs (alhoewel ik dat heel mooi en stijlvol vind) of blauw. En ik zie me ook steeds vergeten waar ik nu weer m'n auto geparkeerd had. Zo'n groene zal ik wel direct zien staan, zeker? Ook 's nachts denk ik dat ik daarmee goed zichtbaar zal zijn.

Ik laat jullie gauw weten wat ik van mijn karretje vind.

Diet 16:12
afbeelding van Diet

Vorige week besteld, econetic in zelfde kleur als foto's hierboven.
cool connection pack, volwaardige reserveband, getinte ruiten, mistlampen

met ecobon,

€ 11.700, nu nog wachten tot november ergens,

hopelijk veel geluk mee!

D.

lin 18:04
afbeelding van lin

ik heb een offerte laten maken en moet 13100 betalen vd fiesta econetic titanium met ford en ecocorting, dat is toch nog veel als ik jllie berdagen zie.. kan ik daar nog van afpingelen? mvg

123 20:11
afbeelding van 123

Ah Diet,

Dan heb je exact dezelfde auto besteld als ik!!!! ;-) Wanneer zou je hem hebben?? Ik begin oktober!

Diet 10:54
afbeelding van Diet

ik ergens in november. Men werd me verteld dat de 5 deurs wat vertraging hadden. Een 3 deurs zou pak sneller gaan zei de verkopen. Jij 3 of 5 deurs?

Verder zoek ik het internet af om bovenstaande wagen te zien met getinte ruiten, maar ik vind niets :) Ofwel is het een titanium (wat beetje vertekend beeld is), ofwel een 3 deurs maar nog niet hoe wij hem besteld hebben. Jij een link?

@ lin > Een titaniumversie is meteen een stukje duurder.
Al snap ik niet dat je die econetic kan kopen? Kan aan mij liggen, maar ik dacht dat de velgen en banden (zoals op bovenstaande foto's) net één van voorwaarden zijn voor het verkrijgen van een eco korting. Een titanium heeft grotere banden en schoner velgen (ik wou die ook had ik kunnen kiezen).
Zeker dat je een econetic hebt, en niet gewoon een 1.6cdti titanium?
Want doe +- 15 percent af van jouw prijs en je komt ongeveer in de buurt van de econetic prijzen hé...

grtz.

D.

Anonieme gebruiker 17:54
afbeelding van Anonieme gebruiker

Sinds 2 weken geleden is de titanium econetic versie uit. Heb m vandaag besteld, heb m eind november. Heeft alle opties die je maar kunt wensen.. 13000 euro betaald.

123 23:03
afbeelding van 123

Ik heb een 5-deurs besteld ... toen ik mijne ging bestellen bestond de titanium econetic nog niet. Mijn leverdatum zou begin oktober zijn ... volgende week ga ik eens bellen naar de garage om te horen of het effectief deze datum zal zijn.

Maar ik dacht idd ook dat die wieldoppen standaard waren, dat zal bij de titanium versie dus niet het geval zijn ... .

Diet 15:32
afbeelding van Diet

jepla, nog 2 weken zi, iedereen nog tevreden over zijn aankoop?

A.B 21:14
afbeelding van A.B

Ik hoop deze week iets te horen! Spannend

DIET 20:39
afbeelding van DIET

aha, ik hem hem 2 dagen terug in mijn bezit :) Ik ben er heel tevreden over!! Sea gray kleur en getinte ruiten zijn best knap, voor zij die daarover twijfelden zoals ik. Nu er hopelijk vele jaren mee kunnen rijden zonder ongevallen, hout vasthouden..

Anonieme gebruiker 12:15
afbeelding van Anonieme gebruiker

Titanium ecotnetic versie 5d pantherzwart besteld en eind november mag ik hem afhalen, ik heb er 12800€ voor betaald.

A.B 12:47
afbeelding van A.B

Sinds gisteren trotse eigenaar van mijn titanium versie! Ben er heel tevrede van

  1. 1
  2. 2

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws