Rijtest + video: Mercedes-AMG C43 4Matic+ (2022)

Mercedes-AMG C43 viercilinder 2022 rijtest info belgie video

Scherp de hooivork en giet benzine op de fakkel! Want Mercedes is klaar met een nieuwe generatie C-Klasse's AMG die hun V6 en V8 inwisselen voor een... viercilinder?! Tijd om de paniekkamer te betreden? We gaan alvast op pad met de Mercedes-AMG C 43 om te zien wat er aan de hand is.

Paniek in autoland, het is van alle tijden. Zo was er paniek wanneer Porsche besloot een SUV te bouwen, paniek wanneer Volvo opgekocht werd door de Chinezen en paniek wanneer BMW besloot een giganto-grille op haar modellen te kleven. Al is die paniek bij dat laatste voorbeeld misschien wel gerechtvaardigd. Nu goed, vandaag draait de paniek rond Mercedes. En niet zo maar een Mercedes. Wel, de C AMG, een krachtpatser die het van oudsher deed met veelcilinders onder de kap (lees: zes- of acht cilinders). De nieuwe C AMG komt er echter net zoals voordien in verschillende smaken - C 43 en C 63 - maar doet het steevast met een viercilinder voorin. Yikes.


Check hier onze review van de Mercedes-AMG C 43 4Matic+


Elektrische turbo (geen mop)

Een viercilinder in een AMG. An sich is het niets nieuw natuurlijk. Want al bijna tien jaar lang kan je bij het merk met de ster de A 45 AMG en al zijn derivaten (CLA 45, GLA 45, etc) op de kop tikken met een 2-liter viercilinder onder de kap.En ook de iconische 190 EVO II uit de jaren 90 deed het met een viercilinder. Al was dat geen échte AMG natuurlijk. Nu is het echter van dattum, want na het succes van de viercilinder bij de kleinere AMG-modellen neemt ook de C-Klasse AMG de sprong naar het rijk der vier cilinders. Die sprong is niet zonder technische complexiteit. Want om de viercilinder voorin de C 43 te omschrijven heb je eigenlijk een bord, 10 kg krijt en een serieuze bordenveger nodig.

Mercedes-AMG C43 viercilinder 2022 rijtest info belgie video

First things first: De motor voorin de nieuwe Mercedes-AMG C 43 is een 2-liter viercilinder met turbo die de 3-liter V6 met turbo vervangt. De viercilinder krijgt echter hulp van een 48-volt milde hybride-set-up waarbij een extra 14 pk gegenereerd kan worden om "krachtgaten" op te vullen tijdens schakelmomenten of wanneer de turbo moet opspoelen. Niet dat die turbo daar veel tijd voor nodig zal hebben, want de mechanische turbo wordt op lage toerentallen aangespoord door een compacte elektromotor om zo sneller aan het draaien te gaan. Nemen we dan even een loopje met de fysica en andere ingenieursoplossingen onder de motorkap van deze C 43, dan kunnen we stellen dat het motorblok goed is voor 408 pk en 500 Nm koppel. Ter referentie, de V6 die deze motor vervangt was 390 pk en 520 Nm koppel sterk. Kortom: 2 cilinders minder, zonder een grote impact op het vermogen.

Bedankt, Europa

Waarom AMG dan zo ver ging met de ontwikkeling van deze viercilinder (want je kan toch evengoed wat meer vermogen uit de oude V6 puren)? Europa. Het is te zeggen; zonder twijfel spoorde moederhuis Mercedes haar sportafdeling AMG aan om een meer ecologische oplossing te vinden voor haar veelcilinders. Want elke CO2 die Mercedes weet te besparen, is potentieel minder kans op een Europese monsterboete. En laat net daar een schoentje knellen in onze ogen. Want hoewel twee cilinders minder en even performant als de motor die hij vervangt, is de viercilinder marginaal zuiniger. Zo kleeft Mercedes een normverbruik van 8,9/100 km en een CO2-uitstoot van 202 g/km op deze C 43 Berline met viercilinder. De C 43 met V6 deed het met 9,1/100 km en 208 g/km amper slechter.

Mercedes-AMG C43 viercilinder 2022 rijtest info belgie video

Het spreekt alvast boekdelen als we tijdens een test van gerief uit de AMG-stal uitvoerig moeten spreken over verbruik en uitstoot. Al lijkt dit écht wel waar het moderne AMG volop mee bezig is. Zo gooit ook grote broer C 63 AMG zijn V8 buiten voor dezelfde viercilinder maar dan mét extra elektromotor op de achteras én accu om er een plug-inhybride van te maken. Goed voor meer vermogen (680 pk) en een lagere CO2-uitstoot (156 g/km). Kortom, het bedrijf dat naam en faam verwierf door een zo groot mogelijke motor in een zo klein mogelijke motorbaai te proppen gaat plots de cijfertoer op. Je zou AMG dus van de stok moeten geven! Al is dat misschien wat voorbarig. Want tot op dit punt hebben we nog geen meter gereden met deze C 43 AMG. Tijd dus om de baan op te gaan.

C-Klasse EVO STI

Een viercilinder voorin een C-Klasse AMG, dat is zoals een pak friet zonder mayo. Rijd je rustig rond in het straatbeeld, dan is er een compleet gebrek aan genot. Meer nog, de viercilinder klinkt onder gewone belasting wat als een... diesel. Draai echter aan wat knopjes, druk op wat schermpjes en peuter 2 keer in je neus en je vindt de Sport+-stand terug in de instelling. Die transformeert de C 43 AMG van grootvaders C-Klasse naar Kenny's getunede Mitsubishi Lancer EVO. De gretigheid van de viercilinder voorin deze C 43 is verslavend, het koppel richting rode zone eindeloos en de schakelmomenten vingerknipsnel.

Mercedes-AMG C43 viercilinder 2022 rijtest info belgie video

Dit voelt op alle vlakken aan als een grotere CLA 45 AMG. Met dezelfde eindeloze grip van de vier wielen, de opvallende neutraliteit en het gemak waarmee je een bochtig parcours kan afwerken aan illegale snelheden. Dankzij de adaptieve dempers en achterwielsturing voelt de C 43 AMG dan ook geen slag groter dan zo'n CLA 45 AMG. Jep, dit is een uitgekiend pakket. Behalve... die 9-trapsauatomaat. Versta ons niet verkeerd. Wanneer je er de pees op legt is het een ingenieus stukje. Maar bij gewone verplaatsingen lijkt hij in een winterslaap te gaan. Een euvel dat we ook al opmerkten bij de fors grotere Mercedes-AMG GT 63 S E Performance. Mercedes zegt dat het een kwestie van software-kalibratie is. Wij hopen dat ze spoedig aan het kalibreren gaan.

Twee maten, veel gewichten

De Mercedes-AMG C 43 4Matic+ (wat een naam) is dus een auto van tegengestelden geworden. Vanuit een technisch standpunt is de viercilinder een pareltje... maar hij klinkt emotieloos. De automaat is hyperalert als je voluit gaat... maar heeft last van Alzheimer in zijn comfort-stand. Het chassis is uitermate gebalanceerd... maar eigenaardig genoeg nét dat tikkeltje te hard gedempt voor gewoon gebruik. En dan is er nog het onoplosbare vraagstuk. Want had AMG niet gewoon een elektronisch gestuurde turbo en milde-hybrideset-up op de V6 kunnen toepassen? Dit is een moeilijke auto om te beoordelen, laat dat duidelijk zijn. Simpelweg omdat er zo veel in beide kanten van de weegschaal kan gelegd worden.

Mercedes-AMG C43 viercilinder 2022 rijtest info belgie video

Om het zaakje nog moeilijker te maken is er ook nog de vanafprijs: 82.643 euro. Buiten dat dit onnoemelijk veel geld is voor een sportauto met "maar een viercilinder", is hij daarmee net geen 4.000 euro duurder dan een CLA 45 S. Tegenover die CLA is de C-Klasse beter afgewerkt en ruimer... maar zo'n CLA AMG stuurt op de limiet wat leuker, heeft meer pk's én zeult minder technische primeurs mee die - laat ons eerlijk zijn - eenmaal stuk een serieuze duit zullen kosten.

Conclusie

Bekijk je deze Mercedes-AMG C 43 vanuit een technisch perspectief, dan is dit een moderne interpretatie van een Mitsubishi Lancer EVO en Subaru WRX STI. Dit is een rallykanon in maatpak. Een heel mooi maatpak. Alleen mist hij auditieve emotie en finesse tijdens het dagelijks rijden en is de net wat goedkopere CLA 45 S misschien wel de leukere stuurmansauto's van de twee. Kortom, de C 43 met viercilinder is een polariserende AMG geworden. Echter niet door wat er voorin de motorbaai sluimert, wel door zijn wat eigenaardige plaats binnen het AMG-gamma.

Mercedes-AMG C43 viercilinder 2022 rijtest info belgie video

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws