Rijtest: Renault Megane Grandtour GT

Samen met de nieuwste generatie Megane Grandtour introduceerde Renault ook een GT-versie. Kan die afgeslankte R.S. zijn mannetje staan in de breakwereld?

Renault springt ook op de kar van de hot hatches door voor de Megane een GT-versie te voorzien. Een trapje onder de Megane R.S. kan hij gaan concurreren met de Peugeot 308 GT en de Volkswagen Golf GTI. Bij Renault gunnen ze de huisvaders ook wat door de ook de Grandtour in de GT-outfit te steken, iets wat ze bij Volkswagen vooralsnog niet doen. Maar de Duitsers hebben dan weer geen concurrentie voor de Golf Variant R. Er zijn nog wat gaatjes die kunnen worden opgevuld, Renault!

renault-megane-gt-grandtour-2016

Maar goed, zo'n GT versie van de Megane Grandtour, is dat wat? Behalve de uitgesprokener looks heb je ook de TCe Energy 205 mee, waardoor de Mégane de grotere broer van de Clio R.S. wordt, zeg maar.

snijden en plakken

De nieuwe Megane is gegroeid in de lengte, maar werd in de hoogte wat afgetopt, om zo van een praktische break meer een lifestylebreak te maken. Dat zie je ook aan de lijn van de wagen en de trendy achterste raamstijl die in zwart werd uitgevoerd om hem minder te laten opvallen. Met de GT-kit ziet de Megane Grandtour er overigens een pak massiever uit dan zijn gewone broers.

renault-megane-gt-grandtour-2016

niet de grootste

Als je daklijn wat zakt en je de benaming 'lifestylebreak' al eens durft vallen, dan is het niet verbazend dat je niet de grootste in het segment bent. Op zich geeft de Megane met 580 liter stouwruimte nog genoeg gelegenheid om allerlei spullen in je wagen te laten liggen, toch geeft hij 30 liter toe op de Peugeot 308. Wel leuk is dat de rugleuning van de voorste passagierszetel kan worden neergeklapt, zodat je voorwerpen tot 2,70 meter lengte kan meenemen. Nuja, leuk, in dat geval moet je vriendin achter jou gaan zitten in plaats van naast je.

renault-megane-gt-grandtour-2016

Binnenin zijn er niet heel veel dingen die naar de GT-versie refereren. Er zijn de omvattende sportzetels. De gordels en het stuurwiel krijgen een blauwe bies, maar daar was collega Yannick al niet zo blij mee. Het stuurwiel krijgt ook de GT-vermelding en verder gaat het vooral om praktische zaken die bij het GT-rijgedrag horen. Zo is er voor deze GT een R.S.-knop. Misschien een beetje verwarrend, maar het zorgt er wel voor dat de software in een sportieve kramp schiet zodat je de wagen een stuk dynamischer over de weg kan sturen. Mocht je je schamen voor de motorgrom die er bij hoort: dat wordt softwarematig geproduceerd en via de luidsprekers in het interieur gestuurd. Geen schrik dus voor boze buren als je 's nachts na een feestje de straat komt ingereden met de R.S.-modus geactiveerd.

renault-megane-gt-grandtour-2016

Leuk is dat de wagen naast een strakkere wegligging ook een zenuwachtigere bediening van de versnellingsbak krijgt, waarbij hij langer in toeren blijft hangen. Wil je dat niet, dan zijn er nog altijd de schakellepels achter het stuur om zelf je wil op te leggen aan de versnellingsbak. Dat lang in toeren gaan heb je overigens niet nodig. De 1.6 turbo is namelijk koppelrijk genoeg in lage toeren en het motorgeluid in de hogere toerenregionen is niet zo apetijtelijk als bij zo'n rakker als de Clio R.S.

Eens je klaar bent met de R.S.-mode, duw je gewoon weer op die knop inde middenconsole. Wel even opletten, het systeem gaat dan terug naar de 'neutrale' rijmodus en niet naar de laatst door jou ingestelde Multi Sense-modus. Die moet je terugzoeken via de favorietenknop in de middentunnel iets dichter bij jou.

renault-megane-gt-grandtour-2016

op alle vier wielen

Nog een leukerdje aan deze Megane Grandtour GT is de 4Control. Geen vierwielaandrijving, wel vierwielsturing. Bij lagere snelheden is de hoek van de achterwielen bij het maken van een bocht lichtjes tegengesteld aan die van de voorwielen, bij hogere snelheden gaan ze parallel hoeken. Het vraagt even gewenning als je niet gewoon was met dit systeem te rijden, maar na een paar ritjes stel je je erop in dat je wagen iets sneller draait bij lagere snelheden en bij hogere snelheden vlotter van rijvak verandert. Voordeel hieraan is dat de wagen minder groot aanvoelt dan hij is. Wel zorgt het systeem ervoor dat je rijgedrag minder natuurlijk overkomt.

renault-megane-gt-grandtour-2016

vier Musketiers

Voor een Megane Grandtour GT betaal je minimaal 30.850 euro. Op dit moment zitten er nog twee concurrenten in het spel, met de Peugeot 308 SW GT en de Ford Focus ST Clipper. Voor die eerste betaal je in zijn 1.6 THP 205 pk-uitvoering 29.871 euro. Ford vraagt voor de Focus ST Clipper 31.100 euro, al heb je dan wel 250 pk onder je kont. In de Volkswagen-groep mag Skoda gebruik maken van de GTI-motorisatie voor de Octavia RS Combi, 220 pk krijg je daar voor 30.720 euro. Weet dat de Renault standaard met automaat komt, waardoor je eigenlijk best een goeie deal doet. Een buitenbeentje is de Opel Astra ST die ook 200 pk rondt maar een veel minder sportieve ambitie heeft.

conclusie

Zo'n Megane Grandtour GT is wel wat. Je krijgt een aangenaam ogende buitenzijde die wordt gecombineerd met een comfortabel interieur. De afwerking rond de multimedia voelt wat goedkoop aan, net als die tablet zelf. Het rijplezier is daarentegen weer puur en die 4Control vierwielsturing zet je snel naar je hand. Dat maakt van de Megane GT Grandtour een wagen die je als sportieve huisvader op je verlanglijstje mag zetten. Het is tenslotte bijna Sinterklaas.

Specificaties

Motor

1.6 TCe, turbo benzine, vier-in-lijn

Vermogen

205pk

Koppel

280 Nm

Overbrenging

EDC-automaat dubbele koppeling, 7 versn.

Gewicht

1 405 kg

Topsnelheid

230 km/u

Prijs basismodel

€ 30 850.00

0 tot 100 km/u

7.40 sec

Gemiddeld testverbruik

7.40 L/100km

Min. kofferinhoud

521 L

Max. kofferinhoud

1 695 L

CO2-uitstoot

134 g/km

BIV

€ 271.00

Rijtaks

€ 243.00

Auteur: Sven
Reacties: 15 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (15)

Plaats een reactie
diedrik 16:52
afbeelding van diedrik

plastic, plastic en nog eens plastic

Waxweazel 18:10
afbeelding van Waxweazel

Bij mijn weten zijn de zetels toch wel uit een andere stof (alcantara) en het stuurwiel zelfs uit leder ;)

Ron4u 18:40
afbeelding van Ron4u

Idd, De tijd dat ze hout gebruikten ligt al ver achter ons.

Glenn 21:22
afbeelding van Glenn

Morgan? ;-)

B4 21:34
afbeelding van B4

In welke auto gebruiken ze geen plastic?

Jos D. 22:21
afbeelding van Jos D.

Plastiek of niet. Het interieur is al even lelijk dan dat van de Mercedes E-Klasse.

Kevin 07:46
afbeelding van Kevin

Ik ben toch best curieus, een collega van mij heeft zijne 4j oude GT weggedaan om hem de nieuwe aan te schaffen. Kan ik hem van dichtbij bezien se :)

Sander Vranckx 10:04
afbeelding van Sander Vranckx

hoe meer ik deze Megane of Talisman bekijk, hoe minder ik het design kan smaken, zowel buiten als binnen.

Sven772 15:18
afbeelding van Sven772

Zelfde hier, eerst indruk was goed, maar als je ze ziet rijden, veel te veel LED-fantasie. En bij deze Megane zijn de achterlichtblokken als een foute spleet naar binnen getrokken om toch maar iets met dat led te kunnen doen....

Jelle Dr 17:25
afbeelding van Jelle Dr

Ben de laatste tijd niet veel meer op de baan dus ik kom ze maar sporadisch eens tegen, maar dit ziet er niet verkeerd uit eigenlijk. Ik vind hem veel knapper dan de vorige. Totaal geen fan van Renault als merk, maar ik vind dit best meevallen. Toch komt dit niet op de oprit.

P. NIS 09:59
afbeelding van P. NIS

Mooi alternatief voor een VAG bedriegersproduct!
Knap design, netjes afgewerkt, betrouwbare motor zonder sjoemelsoftware, leuke prestaties enz...

Audi22 00:23
afbeelding van Audi22

Geen bedrog?? Frankrijk wilt zelfs renault modellen schrappen wegens bedrog dus zo heilig zijn ze blijkbaar niet. Voor de rest ik heb de gt van binnen gezien en gereden, kan me helaas niet bekoren.

Bart Javel 09:18
afbeelding van Bart Javel

Met een nickname als AUDI22 begrijp ik deze reactie.
Renault overschrijdt, zoals alle merken, in de praktijk de uitstootnorm.
Renault overschrijdt de norm niet bij uitstoottests en dit zonder sjoemelsoftware om deze tests te herkennen. Dat de test niet deugd is een ander paar mouwen.

Audi22 11:41
afbeelding van Audi22

Ondanks men nickname, kheb zelf een renault gehad, helaas geen succesverhaal maar ik ben zeker geen fanboy, ik rijd nu een audi, maar de volgende is zeker iets anders, ik houd van afwisseling ;-). Klopt ik wil alleen maar zeggen dat geen enkel merk heilig is. Dus dat VAG gebatch doet er niet toe op een testreview van een renault;-)

Mathieu 12:45
afbeelding van Mathieu

Ik begin dat gezeik over "plastiek" een beetje beu te worden.
Hoeveel keer nog: je kan een wagen die € 10 000 minder kost dan één of andere Duitser niet vergelijken met elkaar. Tuurlijk zal het goedkoper ogen dan een wagen van € 10 000 meer. Maar doe alle bedrijfswagens weg, en je zal véél minder Duitsers zien en méér plastiek. :-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws