Rijtest + video: Toyota Corolla TS Hybrid facelift (2023)

Toyota Corolla hybrid facelift review test belgie 2023

Geen enkel model gaat wereldwijd vlotter over de toonbank dan de Toyota Corolla. Dat succes wil Toyota nu verder zetten met een facelift. Visueel revolutioneert die niet, onderhuids is er wel plaats voor hybridemotoren van de vijfde generatie. Dat moesten we wel eens testen in de Corolla Touring Sports!

Klein opbiechtmoment; de Corolla mag dan wel de populairste typenaam ter wereld zijn, tegenwoordig heeft Toyota bijna een geheel gamma onder de Corolla-badge. Zo komt 'ie er als sedan, hatchback, stationwagen en crossover. Die laatste is tegenwoordig dé bestseller onder de Corolla's, de stationwagen stiekem de begeerlijkste. Dringend tijd dus om op pad te gaan met de Corolla Touring Sports 2.0L Hybrid facelift!


CHECK HIER ONZE VIDEO


Wacht, facelift?

Jep, dit is een bijgepunte versie van de alweer 12de generatie (!) Corolla die we in 2019 op ons bord kregen. Visuele verschillen zoek je echter beter met het vergrootglas. Zo werd het patroon in de grille hertekend, tekent er - afhankelijk van de uitvoering - wat extra chroom present en krijgen de lichtclusters een aangepaste invulling.

Toyota Corolla hybrid facelift review test belgie 2023

Samen met nieuwe velgendesigns en een heerlijke Juniper blauwe lakkleur heb je het zowat gehad qua aanpassingen aan het uiterlijk. Net zoals voordien is er ook een GR Sport-uitvoering, maar die staat met zijn sportievere afstelling misschien wel wat haaks op de doelstelling van deze Corolla: in alle comfort en zuinigheid kilometers vreten.

Nog steeds comfort voorop?

Dat comfort moet je natuurlijk in het interieur gaan zoeken. De basisversie krijgt een stoffen interieur, hogere uitvoeringen pronken met een halfleren interieur met mooie gestileerde sportstoeltjes. De stoelen zijn zacht, de gebruikte materialen op het dashboard klaar om een eeuwigheid mee te gaan en de plaats op de achterbank wat... beperkt. Toch qua beenruimte voor volwassenen. De Touring Sports is dus duidelijk een auto voor jonge gezinnen met klein grut. Extra onderstreept door de riante koffer.

Toyota Corolla hybrid facelift review test belgie 2023

Kijken we naar de snufjeswinkel, dan zien we dat de facelift uitpakt met een digitale instrumentencluster van 12,3 duim en een nogal bonkig infotainmentsysteem van 10,5 duim. Echt wild worden we niet van beide schermpjes, de instrumtencluster is wat warrig, het infotainment wat ouderwets. Ach, niets dat Apple Carplay of Android Auto niet kan oplossen uiteraard!

Hoe zit het nu met die nieuwe hybridemotor?

De grote nieuwigheid van deze Corolla facelift zit onder de kap. Tegenwoordig vind je dan ook geen diesel- of benzinemotoren voorin meer, hybrides zwaaien de plak! Het gaat dan nog wel steeds over een 1.8-liter en 2-liter maar ze zijn wel van de vijfde generatie! Wat dit in mensentaal wil zeggen? Meer vermogen, een sterkere batterij, efficiëntere componenten en een lager gewicht.

Toyota Corolla hybrid facelift review test belgie 2023

Om je een idee te geven, de tweaks geven de 1.8-liter viercilinder 18 extra pk's (140 pk) en laten de sprint naar de honderd afnemen met 1.8 seconden! Nu goed, met een sprinttijd van 9,1 seconden is het natuurlijk nog steeds geen racemachine. De 2-liter hybridemotor die wij reden mag schermen met 196 pk en moet door zijn grotere batterij minder beroep doen op toeren om vort te maken. Of anders gezegd: minder CVT-gezeur en meer snelheid. Resultaat!

Nog steeds een zuinigheidskoning?

Een ruime C-segment stationwagen met om en bij de 200 pk en een koffer waarin je ongeveer de gehele Ikea kwijt kan, wat moet dat verbruiken? Wel, in het geval van deze Corolla Touring Sports Hybrid amper 5l/100 km. Dat is puik. Meer dan puik. Al zeker als je gaat kijken naar concurrenten die wat hoger op hun poten staan (lees: crossovers). Dit is dus het alternatief voor je huidige diesel als je nog niet klaar bent om de overstap te maken naar een elektrische auto.

Toyota Corolla hybrid facelift review test belgie 2023

Daar hangt dan wel een fors prijskaartje aan vast, toch? Wel, ook dat valt mee. Met een basisprijs van 34.040 euro is de Corolla Touring Sports goedkoper dan een Volkswagen Golf Variant met kleine driecilinder benzine. Je krijgt dus voor minder geld een zuinigere auto met meer vermogen, een automaat en 10 jaar garantie! Zolang je maar op onderhoud bij de dealer blijft gaan.

Conclusie

Beter dan 99% van alle crossovers op de baan, dat is deze Corolla Touring Sports zonder twijfel. Een ruime, zuinig en comfortabele gezinswagen met 10 jaar garantie, een rist veiligheidsnufjes en tegenwoordig fraaie looks. Dit is dé auto voor gezinnen die de aankoop van een EV nog (minstens) een decennium voor zich uit willen schuiven.

Toyota Corolla hybrid facelift review test belgie 2023

CHECK HIER ONZE VIDEO VAN DE TOYOTA COROLLA CROSS:


Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws