Rijtest: Maserati Grecale Trofeo (2022)

MASERATI RECALE TROFEO REVIEW 2022

Feest, want bij Maserati hebben ze een nieuwe SUV. De Grecale is de 'kleine' SUV van het merk en hij volgt de designtaal van de MC20.

Dat het niet eenvoudig is om de designtaal van een sportcoupé over te planten op een SUV mag duidelijk zijn. Maserati slaagde er wel in, al krijgt de Grecale een relatief braaf uiterlijk. Dat komt volgens Maserati omdat een sereen uiterlijk beter de tand des tijds kan doorstaan dan een flamboyant en opvallend design. Of we dan allemaal Volkswagen Golfjes moeten gaan tekenen laten we in het midden.

met mc20-allures

Voorin toont de brede vissenmond grijnzend de Maserati-drietand. De koplampen lijken bijna zo te zijn overgenomen van de MC20, al is dat te danken aan de proportionering door de designers. Achteraan krijgt de Grecale breed uitgesmeerde achterlichten. De dikke achterbumper toont plomp en doet ons denken aan één of andere tuner die niet goed wist waar hij met al zijn glasvezelwerk blijven moest. Zijdelings blijft het allemaal braaf, al herinneren de drie sleuven aan elke kant boven de voorste wielkast ons eraan dat we met een Maserati op weg gaan.

MASERATI RECALE TROFEO REVIEW 2022

De Grecale is dan wel de nieuwste SUV van Maserati, hij maakt gebruik van het Giorgio-platform dat hij deelt met de Alfa Romeo Stelvio. Maserati mocht hier en daar wel wat aanpassingen doen, wat ervoor zorgt dat de Grecale langer is dan zijn neef, maar gelukkig nog altijd korter dan de Levante. Maserati ging vervolgens in de eigen schappen neuzen om er eigen veren en een schokdemper-opstellingen uit te toveren.

MASERATI RECALE TROFEO REVIEW 2022

draaien aan het wieleke

Daarmee bewijst de Grecale zich als echte Maserati, al had het geheel wat meer anima mogen hebben. De Grecale is steeds vierwielaangedreven en komt er als GT of Modena met viercilinder-hybride en als Trofeo met Nettuno-V6 benzinemotor die je kan kennen uit de MC20. Weliswaar haalde Maserati er voor deze Grecale de extreme kantjes wat af. Het is die laatste motorisatie waarvan wij de 530 paarden in gang mochten kietelen. De Twin Combustion-voorkamerontsteking van de Grecale zorgt ervoor dat een nasaal en rauw geluid uit de V6 opstijgt, om ons vervolgens in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/u te brengen. Stevige cijfers, ook al omdat de topsnelheid pas bij 285 km/u bereikt kan worden. Toch is het niet al rozengeur en maneschijn want ondanks de indrukwekkende cijfers bleven we een beetje op onze honger zitten.

MASERATI RECALE TROFEO REVIEW 2022

De Grecale kent namelijk een aantal vooraf ingestelde besturingsinstellingen, waarbij onderstel, versnellingsbak en motor scherper of net rustiger reageren op de klappen van de zweep van de chauffeur. Door een draai aan het selectiewieltje onderaan op het stuurwiel kan gekozen worden voor Comfort, GT, Sport en enkel voor de Trofeo ook Corsa. Bij die laatste trekken de elektronische hulpsystemen hun handen zowat af van de Grecale en is het de kunde van de chauffeur die hem op de weg houdt, of dat is althans wat ze bij Maserati beweren. Het is geen sinecure om de twee ton wegende Grecale een scherp rijgedrag te geven en dat is te voelen in de wegligging, die er niet altijd volledig uitkomt. Het volle potentieel komt pas echt naar boven als er snel gereden wordt. Dan pas worden de positieve eigenschappen van de luchtvering en het onderstel in de verf gezet, en laat dat net zijn wat in ons "Zone 30"-land dezer dagen niet meer kan.

knoppenloze wereld

Dan maar naar de binnenkant, waar het dashboard een straffe stap vooruit mocht zetten sinds de Levante. In de middenconsole bevinden zich twee grote schermen - eentje van 8,8 inch voor de nevenbediening en eentje van 12,3 inch waar de belangrijkste functionaliteiten als radio, navigatie en aircobediening op worden weergegeven - en die laten Maserati toe om het fysieke knoppenaanbod op de middenconsole tot een minimum te beperken. Zo kan ook het iconische klokje dat boven de twee schermen prijkt worden ingesteld als turbodrukmeter via het onderste digitale scherm. Als scheiding tussen de twee schermen zitten de knoppen van de versnellingsbak, meteen de enige fysieke knoppen op de middenconsole van de Grecale. Zo verdwijnt de schakelpook van de ZF-automaat ook naar de geschiedenisboeken.

MASERATI RECALE TROFEO REVIEW 2022

Het interieur toont ook erg ruimtelijk en dat ligt niet alleen aan het panoramisch dak dat de wagen aftopt. Zowel voor- als achterin krijgt iedereen ruim plaats en dat geeft de Grecale een streepje voor op de concurrentie.

aan de prijs

De Maserati Grecale kent een basisprijs van 75.800 euro. Voor dat geld wordt de hybrideversie naar buiten gereden. De Trofeo met Nettuno-V6 kost minimaal 116.100 euro. Kijken we naar de concurrentie dan staat de Porsche Macan te zwaaien naar ons. Met een basisprijs van 64.384 euro mikt die stevig onder de prijs van de Grecale. De Macan GTS kost zonder opties 96.859 euro en dat is een stuk onder de prijs van zo'n Maserati Grecale Trofeo. De Jaguar F-Pace SVR staat ook te trappelen om de degens te kruisen met de Grecale: voor de Brit met 550 pk moet 113.710 euro worden opgehoest. Tenslotte is er ook verre neef Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio die zijn 510 pk voor 103.600 euro in het uitstalraam gooit.

MASERATI RECALE TROFEO REVIEW 2022

conclusie

De Maserati Grecale is een verschijning die vooral de Maserati-liefhebber zal doen opkijken. Voor de gewone man in de straat is de Grecale weinig opvallend, al zou dat de veroudering tegen gaan. De liefhebber zal echter wat terugdeinzen voor het gebrek aan levendigheid van de Grecale, die overal nét niet doet wat we zouden verwachten.

Specificaties

Motor

3.0 V6 Biturbo benzine

Vermogen

530pk

Koppel

620 Nm

Gewicht

2 027 kg

Topsnelheid

285 km/u

Prijs testwagen

€ 116 100.00

0 tot 100 km/u

3.80 sec

Gemiddeld testverbruik

12.00 L/100km

Min. kofferinhoud

570 L

CO2-uitstoot

254 g/km

BIV

€ 9 950.00

Rijtaks

€ 1 085.00

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws