Roadtriptest: Ford Tourneo Custom Active 2.0 TD 185 PK FWD (2021)

Ford Tourneo Custom Active review 2021

De wereld verandert in een sneltempo rondom ons. In de zomer op vakantie met het vliegtuig? Het is geen vanzelfsprekendheid meer. De auto blijkt meer dan ooit een goede metgezel om op reces te gaan. Autofans pakte haar fietsen in en trok met de Ford Tourneo Custom Active naar het Duitse Winterberg voor een streep mountainbike- en kampeerplezier.

Nu vliegtuigreizen in diskrediet zijn gevallen door het virus en ecologische bekommernissen, heeft de populariteit van de autoreis een serieuze boost gekregen. Meer nog, steeds meer vakantiegangers dromen van een camper- of mobilhome-uitje. Volkswagen kan amper de vraag naar de iconische California bijhouden en ook Mercedes draait mooie cijfers met de Marco Polo-editie van haar V-Klasse. Ook steeds meer andere merken lanceren een aangepast busje met het oog op de promotie van vrijheid en vakantie. Ford schuift de Tourneo Custom Active naar voren. Geen volwaardig kampeerbusje met bed en keuken, wel een reisgezel om de wildernis in te kruipen.

Kies voor vrijheid

Het merk met de blauwe ovaal positioneert deze Tourneo Custom Active onder de Transit Custom Nugget. Die laatste is trouwens wél een volwaardig kampeerbusje met alle toeters en bellen. Heb je die duurdere versie van de Tourneo nodig om ten volle van de vrijheid te kunnen genieten? We zijn alvast overtuigd van niet. Vaak krijg je veel toeters en bellen... maar blijf je uiteindelijk over met een volgestouwde achtercabine. Daarnaast neemt al die luxe van bankjes, keukens en bedden plaats in. Niet meteen handig als je reisplannen een iets andere configuratie vragen. Of zoals in ons geval: als je met mountainbikegerief het Bikepark van Winterberg in Duitsland naar beneden wil vliegen.

Ford Tourneo Custom Active review 2021

Kijk, dan presenteert de Tourneo Custom Active zich alvast een stuk handiger. In se is deze uitvoering een achtzitter met allerhande configuratiemogelijkheden in het achtergedeelte. Geheel op maat van je eigen wensen. Dagelijks vervoer in de week met alle kinderen op de achterbank, of gewoon wat stoelen hier en daar eruit om op stap te gaan in het weekend. De ene week met je partner, de andere week met wat makkers op fietstrip. Alle scenario’s zijn mogelijk. Uit journalistieke opoffering kiezen wij voor het laatste.

In zijn onderbroek

Bij het vertrek een wat schaamtelijke vaststelling. Ford was zo sympathiek om de Active te voorzien van een fietsendrager van Thule. Echter pasten onze downhillbeesten (denk Canyon Spectral met 29-duims velgen en carbon frame) niet al te bijster op de standaard fietsendrager. Enfin, weg met die fietsendrager, enkele stoelen uit de cabine en probleem opgelost. We hebben zelfs nog plaats voor een zetel en een neergeklapte stoel als tafeltje om onze drank en eten op te zetten achteraan. Het lijkt een ideale configuratie. Onze ganse trip valt het ons op hoe goed alles te organiseren en ordenen valt binnenin. Dit door de 2 grote schuifdeuren van opzij en de achterdeur die omhoog open gaat. We deden deze trip al eerder met een ander busje waarin het altijd een puinhoop bleek te worden na enkele uren omdat je té weinig toegangspunten had. Al durven we het ook nog steken op die rommelige derde man die er toen bij was.

Ford Tourneo Custom Active review 2021

Eens aangekomen op de parking kunnen we het niet laten om alles even open te smijten. Fietsen eruit en de cabine wordt een ideale omkleedhokje. Naast de wagen stellen we ons gezellig zitplaatsje op met het obligatoire gerief van Decathlon - koopt iemand die spullen eigenlijk ergens anders? Vlak voor onze neus sukkelen enkele Duitsers achteraan de koffer van hun stationwagen in hun onderbroek en stoffige sokken om een fietsoutfit aan te trekken. Het doet deugd dat wij het deze keer niet zijn en met alle gemak (en properheid) ons kunnen omkleden in de Tourneo Custom Active.

Campingperikelen

We zijn klaar voor een dagje knallen in het bikepark. Om de paar uur lassen we een welverdiende stop in om te rusten. Niet ergens op een armtierig bankje, wel aan onze uitvalbasis van dienst: de Tourneo. Gezellig muziekje op, "terras" opstellen, lekker eten en fris drinken uit de eigen losse frigo. Met wat verbeelding lijken we wel op pad met grote broer Nugget. Serieus, in onze ogen hebben we even goed. Misschien zelfs beter. Want we kunnen ons niet inbeelden dat de Nugget kampeerversie zonder verpinken twee fietsen slikt. Opties, opties, opties...

Ford Tourneo Custom Active review 2021

’s Avonds was het plan om te kamperen met de Tourneo op een camping. Een matras past perfect achterin, een tentje is zo meegenomen. Maar we zitten midden in het bouwverlof. Geen vrije campinglocatie te vinden. We gooien het noodgedwongen op een kamertje met ontbijt. De Nederlandse uitbaters zijn op zijn minst gecharmeerd door de knaloranje kleur van ons vervoer. Voor sommigen net iets te veel, voor ons kan het ook wel, dat metallic appelsienenkleurtje.

Mét luifel graag

Dag twee doen we het avontuur nog eens over. Met meer gemak en overtuiging. We krijgen zelfs een kleine coup de foudre voor het oranje busje. Locatie van dienst is deze keer het bikepark in Willingen. Gisteren reden we zo goed als alle kilometers via de autostrade, waar we erg tevreden waren over hoe de Tourneo vlotjes over het tarmac gleed. De 2.0 dieselmotor met 185 pk levert een sublieme prestatie. Vandaag valt ons op dat hij over alle kleine bergwegen evengoed zijn best doet. We hebben haast niet het gevoel dat we op dreef zijn met een camionette. Geen geslinger, fietsen vliegen ons niet in de nek, geen vuile broeken rond de oren...

Ford Tourneo Custom Active review 2021

Na een dag richting afgrond slingeren met de mountainbike is het tijd voor de terugweg huiswaarts. Eén ding is zeker, de Tourneo Custom Active mag zo op ons verlanglijstje. Meer nog, de puike Ford heeft ons er des te meer van overtuigd dat je geen volwaardig kampeerbusje nodig hebt. De Custom Active lijkt meer op maat voor wie alles wil. Een zonneluifel aan de zijkant lijkt nog een interessante upgrade, los daarvan is dit in zijn standaardtrim as good as it gets. Geen krimp op de bergwegen, draaiende en uitneembare stoelen. Van de bestuurdersstoel de cabine in zonder uit te moeten stappen. De Tourneo kon het allemaal. En inrichten? Dat doet je naar je eigen zin natuurlijk.

Conclusie

De Tourneo Custom Active lijkt hét ideale puzzelbusje voor elk scenario. Een veelzijdige camionette die je zonder schroom dagelijks kan gebruiken maar waarmee je ook op avontuur kan in het weekend. Hoewel reclames je een volledig kant-en-klare mobilhome proberen aan te smeren zit er een bepaalde charme in een zelf om te bouwen busje. Ford bewijst dat die niet altijd van een Duits merk hoeft te komen.

Ford Tourneo Custom Active review 2021

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Philippe Vergauwen 19:42
afbeelding van Philippe Vergauwen

En wat kost zoiets ?

Ford 14:00
afbeelding van Ford

Inderdaad, zou tof zijn moesten we wat prijzen bij artikels kunnen zien. Of bij dergelijke auto ook hoe realistisch het is voor alledaags gebruik. Bvb kan je er eenvoudig mee parkeren, kan je er mee in een ondergrondse garage? Hoe slim is het nog om een diesel te kopen etc, etc, ...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws