Auto-abonnement of toch maar private lease? De verschillen op een rijtje

Auto abonnement private lease financiering

Op zoek naar een nieuwe auto? Nu ook het auto-abonnement zijn intrede heeft gedaan, is het logisch dat je als particuliere koper door de bomen het bos niet meer ziet. Wij zetten de verschillen tussen alle manieren om je auto te financieren op een rijtje.

Vroeger was het simpel. Als particuliere koper spaarde je voor een auto tot je die in één keer kon betalen, of je vroeg bij de bank een lening voor een deel van het bedrag. Daarna reed je ermee tot je auto ‘op’ was of tot die een gezegende leeftijd of kilometerstand had bereikt.

Vandaag liggen de kaarten anders. Met de komst van het auto-abonnement heb je als koper nog een optie bij, naast de recente private lease-formules, de ballonfinanciering en de klassieke financiering bij de bank of bij je garage. Het overzicht van alle financieringsvormen kwijt? Geen probleem: wij gidsen je er even door.

Auto abonnement private lease financiering

Auto-abonnement

Noem dit gerust de meest recente trend in autoland. Het auto-abonnement is een soort private lease-contract met meer flexibiliteit in de looptijd maar met meer beperkingen in de autokeuze. Bij een auto-abonnement betaal je een vaste maandprijs zonder voorschot aan het begin en zonder restbedrag aan het einde van je contract. Het bedrag omvat het gebruik van de auto, de verzekering en belastingen, het onderhoud en pechverhelping.

Het auto-abonnement kun je elke maand kosteloos opzeggen. In tegenstelling tot private lease hoef je de hele duur van je contract dus niet uit te doen. Je bent wel gebonden aan een kilometerlimiet en de keuze is beperkt. Volvo biedt samen met ALD Automotive-LeasePlan bijvoorbeeld een abonnement aan op een XC40 T2 of een elektrische XC40 Recharge in één koetswerkkleur en met een beperkt aantal opties. Lynk & Co is nog zo'n voorbeeld.

Auto abonnement private lease financiering

Private lease

Zoek je meer flexibiliteit in het auto-aanbod, dan is private lease misschien wat voor jou. Ook hier betaal je een vaste maandprijs voor het gebruik van de auto, de verzekering en belastingen, het onderhoud en pechverhelping. In sommige gevallen betaal je een voorschot om het maandbedrag zo laag mogelijk te houden, maar op het einde van je contract betaal je geen restbedrag om de auto over te kopen. Je ruilt hem dus gewoon in.

Bij private lease kun je kiezen uit een ruimer aanbod aan auto’s en het verwachte aantal jaarlijkse kilometers, waardoor je de vaste maandprijs enigszins kunt beïnvloeden. De looptijd van je private lease-contract staat echter vast en varieert meestal van 36 tot 72 maanden (3 tot 6 jaar). Wil je je contract voortijdig stopzetten, dan betaal je meestal extra.

Auto abonnement private lease financiering

Ballonfinanciering

Terwijl je bij een auto-abonnement en een private lease-formule de auto huurt, word je bij een ballonfinanciering eigenaar van de auto. Ook hier betaal je een voorschot en betaal je tijdens een vooraf bepaalde looptijd het restbedrag in vaste maandbedragen terug. Die bedragen liggen relatief laag, maar de laatste aflossing is wel flink hoger (de ‘ballon’). Je kunt de auto ook gewoon inruilen bij de dealer, die het laatste bedrag vergelijkt met de restwaarde van de auto.

Omdat het om een financiering in plaats van een leasecontract gaat, zijn extra kosten zoals onderhoud, verzekering en belasting niet in de maandbedragen inbegrepen. Een ballonfinanciering is vaak aan strikte voorwaarden verbonden. Wanneer je je auto inruilt, maak je uiteraard geen aanspraak meer op het voorschot en de maandbedragen die je al betaald hebt.

Auto abonnement private lease financiering

Klassieke financiering

Bij een klassieke financiering kan je dealer je een verkoop op afbetaling aanbieden, waarbij je een voorschot betaalt en tijdens een vooraf bepaalde looptijd het restbedrag in vaste maandelijkse schijven aflost. Je moet dan wel rekening houden met het jaarlijks kostenpercentage, dat niet alleen de rentevoet maar ook dossierkosten en dergelijke omvat.

Bij de bank – of een andere kredietverstrekker – kun je terecht voor een consumentenkrediet of lening op afbetaling. Tegen een vooraf bepaalde rentevoet lenen zij je een deel van het aankoopbedrag, het volledige bedrag of zelfs iets meer. Dat bedrag los je daarna in vaste maandelijkse schijven tijdens een vooraf bepaalde looptijd af. Op het einde van de klassieke financiering is de auto alleszins helemaal van jou.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws