Autokeuring vanaf nu maar om de twee jaar voor heel wat auto’s: ben jij erbij?

Keuring 2 jaar Vlaanderen 2024

’t Is gedaan met die absurde wachtrijen aan de keuring — of toch als het van minister van Mobiliteit Lydia Peeters afhangt. Met ingang van 1 juli 2024 zullen heel wat auto’s namelijk niet meer elk jaar maar slechts om de twee jaar aan het keuringsstation verwacht worden. Dit zijn de concrete voorwaarden!

Ben je in de afgelopen jaren eens langs een keuringscentrum gepasseerd, dan heb je het vast ook al gemerkt: soms is het er zo lang aanschuiven dat je zelfs in een file belandt als je er niet eens moet zijn. Een afspraak maken kan verlossing bieden, maar enkel als je snel genoeg bent. Wanneer je de uitnodiging voor je volgend periodieke keuring namelijk in de bus krijgt, kan je in heel wat gevallen al niet meer op tijd een slot inplannen. Dat leidt dus tot heel wat frustratie bij de automobilist en tot heel wat druk op de keuringscentra, maar daar moet nu iets aan veranderen.

Opgelet: overgangsregeling!

Met ingang van 1 juli 2024 moeten heel wat automobilisten namelijk niet meer elk jaar, maar slechts om de twee jaar naar de keuring. Dat voorstel legde minister van Mobiliteit Lydia Peeters even geleden al op tafel maar nu treedt het ook effectief in voege. Er hangen echter wel bepaalde voorwaarden aan vast want de regel geldt enkel voor personenauto’s jonger dan 10 jaar én met minder dan 160.000 kilometer op de teller. Heb je met andere woorden een 11 jaar oude auto met 159.000 kilometer of een 9 jaar oude auto met 161.000 kilometer in je bezit, dan zal je alsnog ieder jaar richting keuring moeten karren.

Keuring 2 jaar Vlaanderen 2024

Heeft je 9 jaar oude auto daarentegen wél minder dan 160.000 kilometer gelopen, ook dan kan je nog niet meteen genieten van de aanpassing. De keuringscentra passen namelijk een overgangsregeling toe waarbij vanaf 1 juli 2024 auto’s tot 6 jaar oud in aanmerking komen, vanaf 1 juli 2025 auto’s tot 8 jaar oud en vanaf 1 juli 2026 auto’s tot 10 jaar oud. Dat klinkt dus duidelijk genoeg maar om het toch nog wat moeilijker te maken, geldt dit enkel voor keuringsbewijzen met een uiterste keuringsdatum op 1 september of later. Is je uiterste keuringsdatum bijvoorbeeld 31 augustus en ga je er langs op 1 juli, dan zal je alsnog een jaar later moeten terugkeren… En ja, ook wij draaien nu best hard met onze ogen.

In alle gevallen moet je trouwens nog steeds de uiterste keuringsdatum op je huidige keuringsbewijs respecteren. Voldoet je auto dus aan alle criteria, dan mag je niet gewoon op eigen houtje een jaar overslaan. Iedereen moet met andere woorden nog zeker één keer langs de keurmeester passeren en je nieuwe keuringsbewijs zal dan een uiterste keuringsdatum binnen twee jaar in plaats van binnen één jaar aangeven indien je auto in aanmerking komt.

Laatst gepubliceerd

Reacties (9)

Plaats een reactie
jef 23:57
afbeelding van jef

wat met een auto van één jaar oud met een trekhaak boven de 750kg ?

Joram 09:09
afbeelding van Joram

Die vallen blijkbaar buiten de regeling, net als bijvoorbeeld lichte vrachtauto's.

Jacques 11:59
afbeelding van Jacques

Auto is 30 jaar oud maar heb slechts 60000 km op teller moet ik nog ieder jaar naar de autokeuring?

Eddy van Thielen 14:13
afbeelding van Eddy van Thielen

Om kort te zijn... Ja.

this 16:43
afbeelding van this

Het staat in de tekst. "enkel voor personenauto’s jonger dan 10 jaar én met minder dan 160.000 kilometer op de teller"
Je voldoet niet aan die eerste voorwaarde.

Mike D 13:43
afbeelding van Mike D

Ik wacht nu op een bericht dat de keuringscentra hun prijzen moeten verhogen, wegens de mindere inkomsten naar de aandeelhouders toe.

Nadir 20:48
afbeelding van Nadir

Mijn auto van 2015 en 153000 moet ik naar keuring

Geerts willy verriidt augusta 11:01
afbeelding van Geerts willy    verriidt augusta

Mijn auto is 8 jaar heeft 92000 km ik doe 3 000 km per jaar waarom moet ik alle jaren naar de keuring

this 15:05
afbeelding van this

Waarom zou dat niet moeten dan? Wat is je redenering hier achter?

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws