Nissan Juke Hybrid Rally Tribute is one-off hybride rally-crossover (2022)

Nissan Juke Hybrid Rally Tribute 2022

In de categorie ‘onverwacht’ vandaag: een rallywagen op basis van een crossover met hybridetechniek. Dit is namelijk de Nissan Juke Hybrid Rally Tribute, een unieke creatie van de Japanse constructeur. En die heeft niet als doel om een rally te winnen, maar wel om de nieuwe hybride aandrijflijn van de Juke in de verf te zetten.

We bladeren even terug naar juni 2021, wanneer Nissan plots uitpakte met de Juke Rally Tribute. Die auto moest de vijftigste verjaardag van Nissans overwinning in de East African Rally eren, en de Japanners vonden er niet beter op dan hun compacte crossover daarvoor om te bouwen tot een ruig rallywapen. Over de aandrijflijn repten ze echter met geen woord, en dus tastten we in het duister over wat voor machtige apparatuur onder de kap lag. Wat zou het zijn, een 2.4-liter zescilinder zoals in de winnende 240Z van destijds, of misschien het krachtige 3.8-literblok uit de Nissan GT-R?

Rallywagen met… 140 pk?

Een klein jaartje later krijgen we plots het antwoord, want nu toont Nissan precies dezelfde auto met het woord ‘Hybrid’ subtiel aan de naam geplakt. In de tussentijd heeft Nissan namelijk een hybrideversie voorgesteld van zijn Juke, en het is precies die aandrijflijn die we hier in het vooronder van de rallywagen vinden. Zo vind je onder de motorkap een 1.6-liter benzinemotor die 94 pk opwekt en samenwerkt met een elektromotor met nog eens 49 pk. Aan de verbrandingsmotor zit ook een starter-generator geschroefd die zo’n 20 pk aan vermogen kan toesteken, en het geheel haalt zijn stroom uit een accu van 1,2 kWh. Het totaalplaatje krijgen we — net als bij de productie-Juke Hybrid — niet te horen, maar we vermoeden dat dit rond de 140 pk eindigt aangezien deze aandrijflijn identiek lijkt aan die uit pakweg de Renault Clio E-Tech.

Nissan Juke Hybrid Rally Tribute 2022

140 pk mag dan genoeg zijn voor een hatchback of een crossover in dagelijks gebruik, maar dat maakt er nog geen rallywagen van. Gelukkig maken de looks van deze knotsgekke Juke dat dubbel en dik goed. Om te beginnen staat hij namelijk aanzienlijk hoger op zijn poten, zodat er voldoende ruimte over blijft voor die enorme terreinbanden. De wielkasten zelf zijn ook flink verbreed, en voorzien van het nodige zwarte beschermplastic. Achteraan vinden we twee — toegegeven: licht misleidende — uitlaten in de bumper, en werd de achterruit verwijderd om er een setje reservebanden te huisvesten. Extra schijnwerpers op de motorkap en in het dakrek maken het plaatje af.

Verwacht dit apparaat echter niet in je lokale Nissan-showroom te zien, want het gaan om een unieke showcar. Het dichtste dat je bij deze Rally Tribute kunt komen is dus de reguliere Juke hybrid, en die bereikt de dealers in de loop van deze zomer.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws