Renault 5 Diamant is misschien wel meest verfijnde restomod ooit (2022)

Renault 5 Diamant 2022

Dit jaar viert Renault de vijftigste verjaardag van zijn 5, een model dat in zijn carrière — toevallig of niet — 5 miljoen keer over de toonbank ging. De Fransen eren hun iconische stadswagen dan ook op gepaste wijze: met een elektrische restomod die zijn ontwerp van een beroemde designer kreeg.

Dat een restomod niet altijd een Porsche uit de jaren ’70 als startpunt hoeft te nemen, wisten we wel al. Kijk maar naar de Prodrive P25, die een Subaru uit de 90’s aanpakte, of Hyundai’s minimalistische eerbetoon aan de Grandeur van weleer. Een basis zo bescheiden als de Renault 5 hebben we echter nog niet eerder gezien, maar dat maakt het resultaat er niet minder indrukwekkend op. Wel integendeel.

Vorm én functie?

Het koetswerk van deze Renault 5 Diamant werd namelijk strak getrokken onder het toeziend oog van ontwerper Pierre Ganalons, en vervolgens voorzien van unieke en hoogwaardige toetsen. Zo puilen de koplampen als het ware uit, en moeten hun lenzen doen denken aan — je raadt het al — diamanten. Hetzelfde gebeurt met de achterlichten, en de roostertjes en bumpertjes die doorgaans zwart zijn steken hier in een laagje matgoud.

Renault 5 Diamant 2022

Binnenin werden de stoelen getrakteerd op een designerjasje en werd het stuurwiel dan weer vervangen door een slingerend exemplaar uit marmer. De tellers bestaan voortaan uit drie bolle lenzen waarvan we de individuele functies niet te zien krijgen. Wel lekker functioneel is de uitsparing in het midden van het dashboard, die plaats moet bieden aan een smartphone.

R5 op stroom komt eraan

Ook de pook verwijst trouwens naar modernere tijden, want die roert niet langer in de vierbak maar selecteert enkel vooruit, achteruit of neutraal. Renault gooide de verbrandingsmotor dan ook uit het vooronder, en bouwde deze 5 Diamant om naar een zuiver elektrische auto. Inspiratie voor je eigen klassieke R5’je kunnen we je daarmee niet geven, want de constructeur laat niet weten wat er precies onder de kap schuilt.

Renault 5 Diamant 2022

Wie toch een elektrische Renault 5 wil, komt binnen een paar jaar evengoed aan zijn trekken. In 2024 plannen de Fransen namelijk een gloednieuwe hatchback op stroom die zijn ontwerp op de bekende stadswagen zou baseren, en waarschijnlijk zelfs een hothatch onder de Alpine-vlag wordt.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws