Dit is waarom de kofferklep van een moderne Mercedes open staat op een rotonde

Mercedes camera kofferklep

Ooit een nieuwe Mercedes over een rotonde zien vlammen en gedacht: "Tiens, die heeft zijn koffer niet deftig gesloten?" Wel, het is geen toeval dat het kofferklepje open staat bij het merk met de ster...

Das beste oder nichts, het blijft tot nadere orde de slogan van Mercedes. Een automerk dat - laat ons eerlijk zijn - samen met Volvo vaak op de voorgrond stond bij het ontwikkelen van nieuwe veiligheidstechnologieën. Tegenwoordig heeft zowat élke moderne Mercedes een nieuwe veiligheidsfunctie: het openen van de kofferklep bij het aanrijden (en oversteken) van een rotonde. Wacht, wat?!

Oogje in het zeil

Waarom zou een geopende kofferklep in godsnaam veiliger zijn? Het is een vraag die we vaker krijgen nu we 6 maanden lang rondtoeren met onze Mercedes EQE duurtester. Deze week nog kregen we bericht van een collega die ons had gezien op een rotonde en "waarschuwde" dat de koffer nog open stond. Wel, om te beginnen moeten we een onderscheid maken tussen "kofferklep" en "kofferklepje". Dat eerste is uiteraard de gehele kofferklep die open gaat als je spullen van de lokale Lidaldi moet wegsteken, dat tweede is de hendel die je gebruikt om de koffer te openen. Bij veel moderne Mercedessen (Mercedi?) zit die hendel fraai weggewerkt in het sterembleem. Al heeft dat klepje nog een tweede functie.

Mercedes camera kofferklep

Hiermee komen we terug aan het begin van dit artikel: "Das Beste Oder Nichts". En geef toe, een achteruitrijcamera is verrekt handig... maar niet handig als hij helemaal smerig is door het weer. Mercedes lost dit op door de camera te verstoppen in de hendel van de koffer. Da's niet uniek, want ook Volkswagen doet dit op bepaalde modellen. Wel relatief nieuw is de functie waarbij op lage snelheden die camera wordt geactiveerd om de omgeving te scannen. Het klepje gaat dus open, zodat de camera mee kan waken over een veilige doortocht over kruispunten of rotondes. Zie je de volgende keer dus een Mercedes passeren met geopende kofferklep, dan hoef je niet te panikeren en wild te gesticuleren, het is gewoon de auto die mee een oogje in het zeil houdt.

Mercedes camera kofferklep

Laatst gepubliceerd

Reacties (14)

Plaats een reactie
FLP 16:51
afbeelding van FLP

Dat het een camera is, dat zullen alle autofans al wel door gehad hebben. Maar wat ik mij nu nog altijd afvraag is waarom je een achteruitrijcamera nodig hebt als je stil staat aan het rode licht of zelfs rechtdoor rijdt??

John 17:00
afbeelding van John

Ik maakte net dezelfde bedenking: beelden van achter de auto maken tijdens het vooruit rijden, ik zie er het nut niet van in.

St 23:32
afbeelding van St

Deze houd achterliggende auto's in de gate. Als er 1tje opknalt maakt die foto's van alles rondom en dus ook van de auto die de mooie Mercedes gaat rammen. :)

mike 00:28
afbeelding van mike

Als je veel in een grootstad rijd,kun je geen camera's genoeg hebben.
Want daar rijden wel wat zotte rond.

Adriaan 08:27
afbeelding van Adriaan

Het gevoel te hebben van meer overzicht te hebben? Is dat ook niet zowat de drogreden waarom de halve wereld met een suv rondrijdt?

Martijn 22:22
afbeelding van Martijn

Die camera kan onderdeel zijn van de 360 graden view. Op je scherm zie je dan je auto van boven met alles eromheen.

47M4D 16:43
afbeelding van 47M4D

Doordat die kofferklep openstaat wordt zo het hele camerasysteem geactiveerd: dus zowel deze in de kofferklep als vooraan en/of de 360° functie

Pat 17:45
afbeelding van Pat

Een reden om geen mercedes te kopen. Ben dat systeem kotsbeu en garage wil niet deactiveren. Van bij mij thuis tot rood licht klikt dat 8 x open en toe met veel lawaai. Elke keer je harder of minder dan 25 kmn per u rijd. Absoluut niet stil of goed voor comfort

pierre 21:53
afbeelding van pierre

Absolute nonsens ,het klepje gaat open omdat de camera opnieuw moet gecalibreerd worden .Daarvoor dient u in rechte lijn enkele honderden meters rechtdoor te rijden maar niet sneller dan 30kmh. Dit klepje mag alleen open gaan als u achteruit rijd.

Jan 06:44
afbeelding van Jan

De auto weet natuurlijk niet dat hij op een eindpunt zit maar als je langzaam rijd wordt waarschijnlijk de 3D ingeschakeld de 360° camera. Waardoor jij je omgeving ziet ook achteraan.

HH 16:00
afbeelding van HH

Dat wordt enkel geactiveerd wanneer er een veiligheidsrisico zou zijn zoals een voertuig dat té dicht naderd. Ook bij het achteruitrijden en alarm wordt dit natuurlijk geactiveerd. Echter niet om de haverklap zoals iemand beweerd en dat maakt geen lawaai.

Eric Lede 16:47
afbeelding van Eric Lede

Click-bait. Much-a-do-about-nothing.

Johan Cuypers 10:05
afbeelding van Johan Cuypers

Alles wat erop zit kan ook kapot gaan.

jv 12:20
afbeelding van jv

Ja, op mijn cla zit dat ook. Niet storend, nu weet ik waarom :-) ik vroeg het me al af. Over het algemeen echt wel een goed systeem en beter dan bij bvb Audi waar de camera altijd vuil wordt.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws