Er komt geen nieuwe Skoda Fabia RS

Skoda-Fabia-RS

Alle andere merken smijten met Hot Hatches naar je hoofd, Skoda gaat er ééntje terugtrekken uit haar modellengamma. De verkoopcijfers van de Fabia RS zijn zo povertjes, dat het Tsjechisch/ Duits automerk geen toekomst meer ziet in een opvolger.

Volgens de CEO van Skoda, Winfried Vahland, flopte de Fabia RS door verschillende redenen.

"De Fabia RS was gewoonweg te duur in Europa", aldus Vahland in een interview met Top Gear. "Klanten wouden de look van de RS, maar zonder de hoge kosten van de motor. Een goed voorbeeld hiervan is de Fabia Monte Carlo. Een speciale editie met alle goodies van de RS maar met gewone motoren. We hoopten zo'n 3.000 van deze wagens aan de man te brengen. Uiteindelijk zijn het er 20.000 geworden."

Skoda-Fabia-RS

"De Fabia was toch geen echte RS"

Interessant is ook dat Vahland er eigenlijk van overtuigd was dat de Fabia RS eigenlijk geen echte (v)RS was:

"Als je toch echt een RS Skoda wilt, koop een Octavia RS. Dat blijkt ook uit de cijfers. Met de Octavia RS hadden we zo'n marktaandeel van acht procent, de Fabia RS, die haalde nog geen één procent."

Moordende concurrentie

De kanttekening moet wel gemaakt worden dat de Fabia opereerde in het druk bevochten segment der Hot Hatches. 208 GTI, Golf GTI, Fiesta ST, Ibiza Cupra, Clio R.S., Veloster Turbo, Juke Nismo,... Het is maar een greep uit het aanbod die - geef eerlijk toe - allemaal beter in de oren klinken. De Octavia heeft dat probleem niet. De concurrentie heeft hopen wagens met 220 pk, maar daar zijn het gewoonweg wagens en geen speciale modellen. Op die manier kan de Octavia RS zich unieker in de markt zetten.

Wat vinden/ vonden jullie van de Fabia RS? Had hij bestaansrecht in de Hot Hatch wereld met zijn 180 pk sterke TFSI en zeventraps DSG-automaat?

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Carlos 17:27
afbeelding van Carlos

Ik vond het in ieder geval leuk rijden. Geen slechte wagen maar daar heeft merendeel blijkbaar een andere kijk op gehad.

Glenn 11:11
afbeelding van Glenn

Het feit dat het niet het meest blitse karretje is zal er ook wel voor iets tussenzitten. En dat het nooit als beste uit vergelijkingstesten kwam.

Kenny 15:14
afbeelding van Kenny

In heel z'n levensloop ben ik nog geen enkele Fabia RS tegen gekomen... Ik denk dat die DSG hem de das om doet. In compacte hot hatches hoor je zelf door de pot te roeren. Skoda had zich hier kunnen onderscheiden van de Polo GTI / Ibiza Cupra door een manuele bak te nemen, maar dat zal VAG niet graag gezien hebben. Jammer!

Carlos 22:04
afbeelding van Carlos

Dat de Octavia goed verkoopt is wel te zien hier in Duitsland... Overal waar je een Octavia ziet, is er 8/10 een (V)RS. De Fabia toch ook al meerdere keren gespot hier (Duitsland).

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws