De A2 achterna: ook Audi Q2 zal na één generatie verdwijnen

Audi Q2

Triest nieuws uit de wandelgangen bij Audi: de Q2, één van de nieuwere toevoegingen aan het gamma van de Duitse constructeur, wordt binnenkort zonder navolging geschrapt. Daarmee gaat de SUV zijn onfortuinlijke bijna-naamgenoot, de A2, achterna.

Het lijkt wel een vervloekt cijfer te zijn bij Audi, de ‘2’. We waren voor het eerst getuige van zijn onheil in 2005, wanneer de kersverse CEO van het merk de stekker uit de A2 trok wegens een te lage opbrengst. Met zijn constructie die bijna uitsluitend uit aluminium bestond was het model nochtans één van de meest innovatieve oefeningen uit Audi’s geschiedenis, maar het mocht niet baten. Hoewel de Q2 op een minder controversiële leest geschoeid is, lijkt dat model nu hetzelfde lot te vergaan.

Naar hogere sferen

Audi-topman Markus Duesmann verklaarde namelijk aan het Duitse Handelsblatt dat het binnen dit en een paar jaar schluss is met de Q2. De compacte SUV is sinds 2016 onder ons en kreeg eind 2020 een facelift, maar dat zal de laatste keer geweest zijn dat het model in het nieuw stak. Volgens Duesmann past de Q2 namelijk niet meer binnen de toekomstvisie van het premiummerk. Wat die toekomstvisie is konden we eigenlijk al raden, want vorig jaar gaf diezelfde topman al te kennen dat ook de A1, Audi’s kleinste, geen navolging zal krijgen.

Audi Q2

Duesmann verklaart dan ook dat de constructeur zich gaat toespitsen op de hogere segmenten aangezien daar de grotere winsten liggen. Hij haalt ook de halfgeleidercrisis en de coronapandemie aan als redenen, want Audi merkt dat kopers zich steeds vaker een meer luxueus, duurder model gunnen en fabrieken hun beperkte voorraad microchips dan maar beter aan de productie van die auto’s wijden. Waar dat hogere segment volgens Audi begint of eindigt geeft de topman niet mee, al lijkt het ons onwaarschijnlijk dat Audi ooit publiekslievelingen als de A3 uit het gamma zou schrappen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
this 09:10
afbeelding van this

De A2 was een beetje te futuristisch toen. Ze zouden die nu opnieuw mogen uitbrengen als EV. Ik ben alvast kandidaat dan.

De Q2 heb ik nooit begrepen, dat is echt een enorm kleine wagen van amper 4,2m lengte. Terwijl de prijs dit totaal niet reflecteert. De A1 heeft dan nog iets schattigs, zoals de Mini Cooper. Maar de Q2... tja, smaken en geuren zeker? Niet dat de wagen lelijk is, maar voor dat geld lijken er mij te veel andere en betere keuzes beschikbaar te zijn.

Edison 12:40
afbeelding van Edison

Dit is een beetje een non-discussie eigenlijk. Als ze naar een volledig elektrisch gamma willen overschakelen, zullen ze toch met de grove borstel door het gamma moeten gaan en zullen er nog A- en Q-modellen verdwijnen.
In ieder geval denk ik dat er, onder de Q4, nog een kleinere EV in het aanbod van Audi zou passen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws