Kleintjes gaan eruit: ook Kia Rio nadert zijn einde in Europa

Kia Rio 2023

Na de ondergang van het A-segment lijkt het nu de beurt aan het B-segment, want ook daar zou alweer een slachtoffer gaan vallen. Zo zou de Kia Rio nog dit jaar van het Europese toneel verdwijnen zonder opvolger. Zijn plaats in het gamma wordt dan gevuld door — hoe kan het ook anders — een SUV.

Sla je tegenwoordig de catalogi van een aantal autofabrikanti open, dan moet je vaak je best doen om een kleiner modelletje te vinden. De tijden voor A-segmenters zoals wijlen de Citroën C1, wijlen de Peugeot 108 of wijlen de Ford Ka zijn al even voorbij terwijl Renault zijn Twingo enkel nog in elektrische vorm aanbiedt en de Volkswagen Up! al even schippert tussen leven en dood. Dat bloedbad bereikt nu langzaam maar zeker ook het B-segment, want na de Ford Fiesta lijken de dagen nu ook geteld van nog zo’n compacte hatchback.

De eersten van velen?

Kia heeft namelijk verklapt tegenover het Britse Autocar dat het binnenkort de leveringen van nieuwe Rio’s richting Europa zal stopzetten. Momenteel staat de Rio wel nog in de Belgische Kia-configurator, maar daar zou dus nog dit jaar een einde aan kunnen komen. Dan komt er hem trouwens ook niet zomaar een nieuwe Rio vervangen, want volgens insiders zou de leegte gewoon opgevuld worden door de technisch verwante Kia Stonic… Of hoe de SUV-gekte alweer een betaalbaar modelletje uit de wereld concurreert.

Kia Rio 2023

We mogen de hoogpotige kwelgeesten echter niet helemaal de schuld geven van de ondergang van de Rio. Zo is de kleine Kia al niet bepaald het meest populaire aanbod in zijn klasse, met 32.506 Europese verkopen ten opzichte van bijvoorbeeld 164.119 voor de Opel Corsa vorig jaar. Bovendien hangt het financiële vooruitzicht van de aankomende Euro 7-norm boven het hoofd van alle autofabrikanten, waardoor het steeds moeilijker zal worden om compacte modelletjes betaalbaar te houden door er bijvoorbeeld een lekker eenvoudige verbrandingsmotor in te lepelen. Reken er dus maar op dat er na de Fiesta en de Rio nog een paar andere vrolijke namen ten onder zullen gaan… Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Polo’ of ‘Ibiza’?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws