OX van Gordon Murray komt toe in 1 plat Ikea-pakket

ox-by-gordon-murray_01

Toegegeven, tegenover de McLaren F1 is deze creatie van Gordon Murray een stuk minder sexy. Al is het misschien wel de meest slimme mobiliteitsoplossing ooit gemaakt. Want op nog geen dag tijd steek je de OX in elkaar. Ikea tot het extreme, zeg maar.

Je moet het Gordon Murray geven. Want hoewel de man werkt en gewerkt heeft aan de meest waanzinnige bolides op aarde (McLaren F1, Formule 1-bolides en de nieuwe TVR) is de Brit vooral een ontwerper die uitdagingen niet uit de weg gaat. Zo creëerde hij eerder al innovatieve stadswagentjes onder eigen vlag. Deze Ox is vooral toegespitst op de derde wereld die volop in ontwikkeling is.

De uitdaging was simpel; hoe maak je een voertuig met een vervoercapaciteit van 2 ton zo goedkoop en simpel mogelijk. Een oplossing voor dat vraagstuk vond Murray waarschijnlijk tijdens zijn plaatselijk bezoek aan Ikea, want de Ox wordt simpelweg in platte bouwdozen opgestuurd. Komen die op locatie aan, dan heb je het geinig ogend karretje in 18 uur in elkaar gestoken met drie personen. Een weekendje werk met de familie zeg maar.

ox-by-gordon-murray

Vervoer voor 13 personen

Eenmaal klaar mag je met de Ox 2 ton vervoer... of 13 personen. Krachtbron van dienst is een 2.2-liter diesel met 99 pk en 310 Nm. Genoeg om op locatie te geraken met je spullen. Over vervoeren gesproken, de Ox probeert zoveel mogelijk van zijn onderdelen meerder toepassingen te geven. Zo doe de achterklep meteen ook dienst als een ramp om spullen binnen te rollen in de bak en kunnen de achterste stoelen gebruikt worden als sand ladders om uit zachte ondergronden weg te geraken.

Samen met Global Vehicle Trust (een Brits goed doel dat droomt van voertuigen voor iedereen) hoopt Murray op genoeg interesse om het voertuig in productie te nemen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Wim 10:57
afbeelding van Wim

dit vind ik echt geweldig, toch een held die Murray! En centrale sturing zoals in de F1 :)

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws