Volkswagen Up! GTI is eindelijk officieel

volkswagen-up-gti-2017-official

Een up! met TSI-motor en 90 pk was een mooie toevoeging aan het gamma, maar stiekem bleven we toch wachten op de GTI-versie. Met het Worthersee treffen in volle uitvoer heeft Volkswagen deze kleine duivel losgelaten. Eindelijk.

Een kleine duivel is het, want verwacht geen hyperhatch-prestaties van deze rakker. De 1.0 TSI levert in deze GTI-configuratie 115 pk.

tijden veranderen

41 jaar na de originele GTI wil Volkswagen de cirkel rondmaken door een wagen op de markt te zetten met dezelfde prestaties. Al is de cirkel eerder een ster, want hoewel er veel raakvlakken zijn, verschilt de up! GTI toch danig van de originele Golf GTI uit 1976. Een klasseverschil, dat alvast, maar met een vermogen van 115 pk heeft deze up! GTI ook 5 pk meer dan die Golf van toen. De golf haalde met zijn 810 kg een topsnelheid van 182 km/u. Destijds was dat onverantwoord snel. Nu nog altijd, maar als je weet dat de 977 kg wegende up! een topsnelheid van 197 km/u haalt, dan weet je dat tijden veranderd zijn. 197 km/u in een koekendoos als de up!, laat het even inwerken.

volkswagen-up-gti-2017-official

Waar ze dan de raakvlakken maken? In de rode striping in de grille en het Clark tartan patroon in de zetels, zo typerend voor de Golf GTI. Volkswagen gaat ook voor de herinnering in de buitenkleur. Daar kan je hem bestellen als Tornado Red, Pure White en Black Pearl, kleuren die ook voor de Golf GTI beschikbaar waren met een iets andere benaming. Voor de up! GTI komen daar ook nog Dark Silver en Costa Azul blauw bij.

Maar behalve de motor en de kleuren werd ook de ophanging herwerkt. De wagen staat 15 mm lager, wat voor een iets sportiever rijgedrag moet zorgen. De dikke dakspoiler achteraan moet dan weer voor iets meer downforce op de achterwielen zorgen. Voorlopig heeft Volkswagen het nog over een Concept ter ere van het Worthersee treffen, maar verwacht de auto tegen 2018 wel bij de dealer.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 4 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Techno Patat 11:06
afbeelding van Techno Patat

De nieuwe swift-sport :)? Gisteren het er nog over gehad met een mede-autofans lezer: eigenlijk is de swift sport alles wat je wil van een auto :D, gaan we nu moeten spreken van de UpGti :D!?

Justin Beemer 20:16
afbeelding van Justin Beemer

Moet een verstandige mens geweest zijn die mede-autofans lezer! :)
Qua specs ziet het er een leuk karretje uit. Juist spijtig dat het van Volkswagen is, die zullen wel weer de hoofdprijs vragen voor hun nieuw materiaal.

Techno Patat 18:55
afbeelding van Techno Patat

Hoe jij eigenlijk aan de nickname Justin Beemer gekomen bent is me nog een groter raadsel dan de naam van uw vriendin die ik na 2j nog steeds niet weet :D!

Ben je al ingeschreven met de GTI en/of de E36 voor vrijdag fandag ondertussen :D? Als de interviewer toch in de buurt is kan hij u ook direct meepakken :p!

Justin Beemer 14:41
afbeelding van Justin Beemer

Simpel eigenlijk, een creatieve mix tussen Justin Bieber en (BMW) Beemer. Alhoewel het eigenlijk Bimmer moet zijn als het over de auto's van BMW gaat. Maarja dat klinkt zo goed niet. He een mens moet een nickname hebben he :)

Momenteel te druk om wat te schrijven over mijn speelgoed. Ik wacht wel op volgend seizoen van Vrijdag Fandag.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws