FIAT Punto scoort 0 Euro NCAP sterren

2017-euro-ncap-last-crash-test

De kleine Fiat pakt daarmee een pijnlijke primeur.

2017 was voor het Europese NCAP (New Car Assessment Programme) drukker dan ooit. In de laatste reeks botsproeven kwamen er opnieuw heel wat auto's vroegtijdig aan hun einde in de naam van de wetenschap. Sinds de Europese organisatie de criteria om een bepaalde hoeveelheid sterren te kunnen halen sterk verscherpt heeft, is het moeilijker voor auto's om het maximum aantal sterren te halen. Zo wordt nu ook fel rekening gehouden met actieve en passieve veiligheidssystemen. Systemen die vaak niet standaard zijn op kleine(re) auto's of zelfs beschikbaar.

Het verklaart waarom de intussen bijna 10 jaar oude Fiat Punto een score van 0 sterren haalt. Een primeur. De Punto scoort volgens NCAP slechts 51% op de bescherming van volwassenen, 43% op de bescherming van kinderen en 52% op de voetgangersveiligheid bij een aanrijding. Op het onderdeel veiligheidsassistentie scoort het stadswagentje zelfs 0%. Een gevolg van het oude platform en dito techniek die geen moderne rijhulpmiddelen zoals automatische remfunctie met noodstop of dode-hoekcamera toelaat.

Andere modellen zoals de nieuwe Dacia Duster, Kia Stonic, MG ZS, Alfa Romeo Giulietta, Toyota Aygo, Ford C-MAX, Ford Grand C-Max, Opel Karl en DS 3 scoren allemaal drie sterren. Al krijgen modellen zoals de Aygo en Stonic respectievelijk één en twee ster(ren) extra wanneer uitgerust met optionele passieve en actieve veiligheidssystemen. Gelukkig waren er ook verscheidene modellen die de maximumscore van vijf sterren haalden zoals de BMW 6 Serie Gran Turismo, Hyundai Kona, Jaguar F-Pace, Kia Stinger en Toyota Yaris.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Pieter E 12:15
afbeelding van Pieter E

Dus eigenlijk zegt heel die EURO NCAP niets over de veiligheid van een wagen...
Als ze dan toch heel het systeem herzien: hebben ze ook ingecalculeerd dat er 5 sterren zouden moeten worden afgetrokken voor wagens met touchscreens aan boord?

Nidas Leo 14:38
afbeelding van Nidas Leo

Neen... er worden 5 sterren afgetrokken voor elke auto waar een kieken kan in kruipen dat met alles bezig is behalve auto rijden.
En natuurlijk zegt het wél iets over de veiligheid van een auto... en een nieuwe auto is nu eenmaal meestal veiliger dan een oude (uit dezelfde klasse), gelukkig maar.

Wim 19:05
afbeelding van Wim

de criteria worden nu eenmaal strenger, al heb je wel een punt

Patrick 21:35
afbeelding van Patrick

Correct. Wordt de berijder wel ooit gecheckd?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws