Officieel: Kia Proceed is voor de lifestylevolume-mensen

kia-proceed-2018_7

Kia laat vandaag een hele reeks modellen en versies los op de wereld, waaronder deze Proceed. Maar wat is dat precies?

De Pro_Cee'd was vroeger niet alleen een ingewikkeld geschreven variant van Kia's Cee'd, het was ook het coupé-broertje. Tegenwoordig gaat de Ceed zonder apostrof door het leven en daardoor wordt ook de Proceed benaming anders geschreven. Met die afwijkende vlag is ook de lading veranderd.

tikkie break

Geen blitse coupé meer, want dat wil tegenwoordig niemand meer in het C-segment. Kia kiest het pad van de vijfdeurs Ceed, met deze Proceed. Kia noemt het zelf een shooting brake, al is dat niet helemaal waar. Hij meet wel 4,6 meter lang, 1,8 meter breed en 1,32 meter hoog waardoor hij 30 centimeter verder komt dan de Ceed hatchback. Hij is zelfs een tikkie langer dan de Sportswagon. Met zijn 594 liter laadruimte heb je de helft meer plek dan bij de hatchback, maar nog altijd 31 liter minder dan in de Sportwagon. Dat komt natuurlijk door de sterk aflopende daklijn.

kia-proceed-2018

sharkblade

Kia voorziet wat stijlelementen op de Proceed. Zo is er de lichtjes hertekende voorbumper en krijgt de wagen ook een sharkblade, een vinvormige insert ter hoogte van de C-stijl. De doorlopende achterlichten zijn weer helemaal terug, getuige ook de achterkant van de Proceed. Daaronder zie je ook gewoon de Proceed-benaming staan.

Binnenin zijn er slechts een paar details waarop de Proceed afwijkt van de hatchback- en Sportswagon-broeders, de belangrijkste is dan misschien het afgeplatte stuurwiel.

kia-proceed-2018

Dat afgeplatte stuurwiel is de voorbode van de dynamischere ondertoon in deze shooting brake, zoals Kia hem noemt, want alleen de GT-Line en GT zijn er als keuzemogelijkheden. De basismotor is dan ook een 120 pk sterke 1.0 T-GDi, daarbovenop de 1.4 T-GDi met 140 pk en 242 Nm. Die laatste is er als manuele versie of als automaat. De automaat is een DCT, dus met dubbele koppeling en zeven versnellingen. Er is ook een diesel beschikbaar, de 1.6 CRDi met 136 pk en 280 Nm. Ook deze kanoptioneel beschikken over de DCT.

GT boven

Helemaal bovenin zit de Proceed GT, die net als zijn hatchbackbroer wordt uitgerust met een 1.6 T-GDi met 204 pk en 265 Nm. Dat is niet anders dan wat we ook in de vorige Cee'd GT terugzagen. Prestatiecijfers daarvan heeft Kia voorlopig nog niet voor ons, al kunnen we wel melden dat krachtiger remmateriaal en een scherper afgesteld onderstel de wagen een stuk snediger moeten maken.

kia-proceed-2018

Vanaf november wordt de Proceed gebouwd in de Kia-fabrieken in Slovakije, begin volgend jaar krijg je hem ook bij de dealers te zien.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 4 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
John 16:27
afbeelding van John

Zeer mooie lijn, in profiel doet hij mij zelfs wat denken aan een Porsche Panamera GT.

kwiepneus 22:37
afbeelding van kwiepneus

Waauww, nooit gedacht dat ik een Kia tof zou vinden..

Jensd 11:43
afbeelding van Jensd

Je ziet goed dat het familie is van de i30 wagon. Zeker in zijaanzicht
Wel een knappe wagen.

Wim 15:09
afbeelding van Wim

ik vind het ook wel een geslaagde poging

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws