Seat Arona TGI is aardgas-alternatief (2018)

seat arona tgi 2018

Bij Seat zijn ze er van overtuigd dat CNG (aardgas) een volwaardige alternatieve aandrijving is op onze aardbol. Na de Leon, Ibiza en Mii krijgt daardoor ook de compacte Arona een CNG-aandrijving onder de schulp. Het alternatief alternatief, zeg maar.

De Spanjaarden noemen hun Arona TGI alvast "‘s werelds eerste SUV op aardgas". Al vergeten ze dan wel even dat in ons Belgenland Suzuki de Vitara en SsangYong de XLV op CNG hebben staan. De eerste af-fabriek crossover op aardgas, dat is iets correcter. Die Arona op CNG hanteert een 1-liter driecilinder turbomotor om het gas tot ontploffing te krijgen. Gas dat trouwens 100% uit hernieuwbare stoffen kan komen.

14,3 kilogram graag

De driecilinder zelf is een herwerkte versie van het standaard torretje uit de VW-stal en krijgt onder andere zuigers met een toplaag in chroom-nikkel, verstevigde kleppen en afgevlakte klepsluitvakken op de in- en uitlaatkleppen voor een betere weerstand tegen slijtage. De turbo is trouwens lichter zodat de gasrespons (letterlijk) verbetert. Het resultaat is 90 pk en 160 Nm koppel. Adequaat voor dagdagelijkse taken natuurlijk.

seat arona tgi 2018

Onder de koffer en deels onder de achterste zitbank installeert Seat drie CNG-tanks die 14,3 kilogram aardgas kunnen herbergen. Daardoor moet deze Arona TGI in staat zijn om 400 kilometer ver te geraken op aardgas. Naast de tank onder de achterbank zit nog een kleine benzinetank die 160 kilometer extra range toe voegt én zal aangesproken worden om de motor te starten wanneer de buitentemperaturen onder de 10 graden Celsius duiken.

Xcellence aardgas

Seat tovert geen speciale versie uit haar hoed voor de TGI-versie, de motor kan op alle uitvoeringen van de Arona worden aangevinkt. Van Reference over Style langs Xcellence tot FR. Al die uitvoeringen hebben wel één ding gemeen; ze moeten zo'n 100 liter aan laadruimte achterin toegeven. Het gevolg van de hogere gastanks in de koffer.

seat arona tgi 2018

Prijzen heeft Seat momenteel nog niet voor haar Arona TGI, eerst moet de wagen zijn officieel debuut beleven op het autosalon van Parijs.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws