Officieel: Audi E-Tron Sportback is tweede elektro-audi (2019)

audi-etron-sportback-2019-official

Voor je staat de nieuwe Audi E-Tron Sportback. Die zou je kunnen zien als een zoveelste SUV, eentje met elektromotor, maar volgens Audi is hij veel meer dan dat.

Want het koetswerk van deze E-Tron is niet zomaar een kopie van de gewone E-Tron met een andere achterkant. Nee, de slankere vorm zorgt voor een lagere cW-waarde, waardoor de E-Tron Sportback 10 kilometer verder geraakt met dezelfde batterij als zijn oudere broer. Audi herwerkte ook de architectuur, zodat regeneratief remmen tegenwoordig effectiever gaat en meer oplaadt. Ook de twee waterpompen op het koelsysteem konden worden vervangen door één exemplaar, de vooras kan volledig worden ontkoppeld bij het uitrollen - verderbollen zonder dat je vermogen nodig hebt.

duiken maar

De Audi E-Tron Sportback krijgt het Audi-gezicht mee, met het achthoekige single-frame radiatorrooster en de veelhoekige koplampen die de Audi's van tegenwoordig kenmerken. Hij meet 4,9 meter lang en is 1,94 meter breed en 1,6 meter hoog. Hij heeft veel weg van zijn E-Tron broer, al slinkt de kofferruimte wel naar 615 liter vanwege zijn duikende lijn vanaf de D-stijl.

audi-etron-sportback-2019-official

twee vermogenversies

Audi lanceert de E-Tron Sportback meteen in twee versies; de 50 Quattro en de 55 Quattro. De eerste is goed voor 230 kW en 540 Nm, de tweede levert 265 kW en 561 Nm. Nochtans is die tweede niet zoveel sneller dan de eerste, en dat komt door zijn hogere gewicht. De 50 Quattro haalt dan ook een 0-100 sprint in 6,8 seconden. De 64,7 kWh sterke accu rijdt 347 km ver. In een half uur laad je 80 procent bij via de 120 kW DC-lader. De 55 Quattro haalt dan weer de 0-100 km/u in 6,6 seconden. Deze versie heeft een stand waarin je via een boost gedurende 8 seconden extra koppel meekrijgt, zodat je die 0-100 wel in 5,7 seconden kan afwerken. De 86,5 kW sterke accu in deze 55 Quattro heeft ook 30 minuten nodig om tot 80 procent bij te laden. Met een volle accu rij je 448 km ver.

audi-etron-sportback-2019-official

The matrix

Audi lanceert op deze E-Tron Sportback ook de digitale Matrix-LEDkoplampen. Hun lichtbundel is opgedeeld in piepkleine pixels die met uitzonderlijke precisie kunnen worden gecontroleerd. Dat wil zeggen dat de juiste segmenten kunnen worden belicht, zonder dat je de tegenligger verblindt. Het wil ook zeggen dat er een welkomstboodschap op de muur wordt geprojecteerd. Is dat individueel aanpasbaar, Audi? Dat wordt leuk met je vrienden.

Het navigatiesysteem haalt tegenwoordig dagelijks de meest actuele snellaadpalen binnen, zodat je nooit meer aan een afgesloten paal komt te staan. De instructies voor de navigatie kunnen op de weg worden geprojecteerd via de nieuwe matrix LED-koplampen, hetzelfde geldt voor de ideale rijlijn tussen obstakels. Afwachten wat dat geeft als we met z'n allen in de file staan, met navigatie aan.

audi-etron-sportback-2019-official

Audi lanceert de E-Tron Sportback op het salon van Los Angeles. De wagen gaat begin 2020 in productie in de Audi-fabriek in Brussel, waarna de wagen tegen de lente bij de dealers moet komen te staan. De goedkoopste versie kost bij ons 72.000 euro. Bij de start kan je ook kiezen voor een 'Edition One' met verschillende exclusieve items.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Kia Venga Boys 11:54
afbeelding van Kia Venga Boys

Ondanks dat het een SUV-coupé is, vind ik hem persoonlijk toch een hele mooie wagen.
Maar wat is dat met die autobus netjes vanachter?

John 15:06
afbeelding van John

edit: Klopt, aangepast!

andre123 09:45
afbeelding van andre123

mooi,normaal ogend dashbord zonder die in aller haast opgeplakte schermen,maar wat een prijzen weeral.
verdienen de werknemers bij audi brussel zoveel dat ze er een wedren met tesla van moeten maken?
ev democratiseren gaat op deze manier niet lukken!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws