Audi A3 Sportback 30 g-tron: CNG doet weer mee

Audi A3 Sportback 30 g-tron

Audi's nieuwste A3 valt voortaan ook met CNG te bestellen. Die "30 g-tron" beschikt over een 1.5-liter viercilinder met turbo die zowel op benzine, aardgas als biomethaan kan werken.

De populariteit van CNG heeft het laatste jaar een serieuze deuk gekregen. Met dank aan een Belgische studie die twijfels had bij de ecologie van het goedje. Correct. Al zijn er evenzeer voorbeelden (in Zweden bijvoorbeeld) waar de brandstof voor je CNG-auto 100% hernieuwbaar is. Het kan dus... maar als de overheid niet mee wil, dan wordt het een stuk moeilijker. Hoe dan ook: hoewel CNG misschien niet zo groen is als gedacht, is het aan de pomp nog steeds 30 tot 40 cent goedkoper dan benzine of diesel. Waardoor een auto op CNG best een interessante keuze kan zijn.

18 kg

Audi hoopt die lage brandstofprijs uit te gaan spelen met de A3 Sportback 30 g-tron. Een ontiegelijk lange naam voor een A3 op aardgas. Die gebruikt de gekende 1.5-liter viercilinder turbobenzine van de Volkswagen Group. Al werd het blok aangepast om soepeler te lopen op gas. Daardoor verlies je ook wat kracht. Want waar dat blok normaal gezien over 150 pk beschikt, wordt dat teruggebracht naar 131 pk (200 Nm koppel). Onderin de koffer en voor de kleinere benzinetank zitten voortaan ook CNG-tanks. In totaal kan je daardoor 18 kilogram CNG kwijt in de A3. Volgens het merk met de vier ringen kan je daardoor tot 495 kilometer ver voor je terug moet gaan tanken.

Audi A3 Sportback 30 g-tron

Niet dat CNG-tanken echt een probleem is, want in België zijn er vlot 140 tankstations die CNG aanbieden. Daarenboven stoot zo'n A3 op CNG gemiddeld 20% minder CO2 uit dan een vergelijkbaar benzinemodel. Wat dat moet kosten? De A3 g-tron krijgt een startprijs aangemeten van 30.600 euro. Daarmee is hij zo'n 3.000 euro duurder dan de A3 35 TFSI met dezelfde motor die op benzine rolt. Vanaf oktober start de verkoop.

Audi A3 Sportback 30 g-tron
Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws