Officieel: Nissan Qashqai kiest voor bescheiden evolutie (2021) [VIDEO]

Nissan Qashqai 2021

Nissan haalt het doek van zijn derde generatie Qashqai. Die gaat op het eerste gezicht voor een voorzichtige stijlevolutie, maar onderhuids is de SUV-pionier wel weer mee met zijn tijd.

Het succes van de Nissan Qashqai hoeven we je niet uit te leggen. In 2006 was hij een van de pioniers in het tot dan toe weinig bezette landschap van compacte SUV’s. In 2013, bij de introductie van de tweede generatie, zag dat landschap er al helemaal anders uit. Vandaag, anno 2021, is het hek helemaal van de dam: Nissan telt zelf niet minder dan 26 rechtstreekse concurrenten op Europese bodem.


BEKIJK HIER ONZE VIDEOPREVIEW:


Voorzichtige evolutie

Het hoeft dus niet te verwonderen dat de Japanners voor een voorzichtige stijlevolutie kiezen. De lijnen werden wat scherper, de velgmaten wat groter (voor het eerst tot 20 duim), maar de Qashqai blijft wel meteen herkenbaar as such. De basis is een doorontwikkeling van het CMF-C-platform van de alliantie met Renault en Mitsubishi, en de Qashqai is de eerste die deze nieuwe versie mag introduceren. De Japanner wordt lichter en stijver, en ziet zijn technologie geüpdatet.

De Qashqai wordt amper groter: in totaal neemt de lengte 3,5 centimeter toe, waarvan 2 centimeter naar de wielbasis gaat. De SUV wordt ook iets hoger en breder, en daar moeten vooral de passagiers achteraan van profiteren: die krijgen meer been- en hoofdruimte. Ook het koffervolume gaat er met 74 liter op vooruit vergeleken met generatie twee, en bedraagt nu maximaal 504 liter.

Nissan Qashqai 2021

Klassieke klimaatregeling

In tijden van digitaal tablet- en touchscreengeweld houdt het dashboard er een verrassend conservatieve stijl op na. Geen invloeden van de elektrische Ariya, maar wel een horizontalere boordplank dan zijn voorganger. Het infotainmentscherm is 9 duim groot en prijkt bovenop het dashboard, de klimaatregeling bedien je zoals het hoort, en er verschijnt een digitaal instrumentenpaneel van 12,3 duim. Een head-updisplay tekent eveneens present.

Connectiviteit voorziet Nissan in de vorm van verbindingen met je smartphone via Google Assistant en Amazon Alexa, terwijl Android Auto en Apple CarPlay voortaan ook draadloos verbinding maken. Eveneens draadloos is de oplaadmogelijkheid voor je telefoon. De rijhulp, die bij Nissan ‘ProPilot’ heet, houdt voortaan ook rekening met navigatiegegevens om zijn snelheid aan te passen, aan verkeersborden en in scherpe bochten, maar Nissan heeft dan liefst dat je de Xtronic-versnellingsbak kiest.

Nissan Qashqai 2021

E-Power

Onder de motorkap laat Nissan de 1.3-turbobenzine van de uitgaande generatie overschakelen op mild hybrid-technologie. De benzinemotor is er in versies van 138 en 156 pk, waarbij de instapper alleen de voorwielen aandrijft via een manuele zesbak. De topversie kun je ook bestellen met vierwielaandrijving en Nissans CVT-versnellingsbak, de Xtronic.

Opmerkelijk is tot slot dat de Qashqai er ook als E-Power komt. Die motorversie is vooral bekend van de Nissan Note, en is in feite een hybrideaandrijving op zijn Japans. De E-Power gebruikt een 1.5-benzinemotor van 154 pk als generator om stroom op te wekken voor de elektromotor van 188 pk. Het is trouwens alleen die elektromotor die de wielen aandrijft, de benzinemotor is er alleen voor de elektriciteit.

Nissan Qashqai 2021

Vanaf vandaag

De derde generatie Nissan Qashqai is vanaf vandaag te bestellen. Debuteren doet hij als 600 exemplaren tellende ‘Premiere Edition’, die combineerbaar is met de 1.3-benzinemotor van 138 of 156 pk.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 4 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
FLP 11:33
afbeelding van FLP

Zo weten we weer welk nieuw uitzicht we krijgen als achterligger van een zondagsrijder.
't Is altijd een Qashqai of een Dacia.. :-p

John 13:43
afbeelding van John

Als we dan toch aan het veralgemenen zijn: gelukkig zijn de bumperklevers altijd BMW rijders, zo moeten we in onze achteruitkijkspiegel niet naar die lelijke nieuwe grills kijken.

Adriaan 13:30
afbeelding van Adriaan

Was dat niet de reden waarom die nieren van bmw altijd maar lager en lager komen te staan op de nieuwe modellen? Zodat je ze niet moet zien? :p

Tante Sidonie 23:11
afbeelding van Tante Sidonie

als ik mag kiezen, doe mij dan maar de Hyundai Tucson

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws