Adieu, Lada: Renault verkoopt zijn aandelen in AvtoVAZ en Renault Russia

Lada X-Ray Cross 2022

De kogel is door de spreekwoordelijke kerk: Renault heeft zijn belangen in al zijn Russische activiteiten van de hand gedaan. In het persbericht wordt met geen woord gerept over de werkelijke aanleiding van de verkoop, maar zij die geregeld het (niet-autogerelateerde) nieuws volgen kunnen er waarschijnlijk wel naar raden…

De Russische invasie van Oekraïne reikt zijn tentakels tot diep in de autosector. Zo wordt niet alleen de wereldwijde productie belemmerd door een tekort aan onderdelen die doorgaans in dat land geproduceerd worden, maar hebben heel wat constructeurs bijvoorbeeld ook al hun activiteiten principieel stopgezet in Rusland. Dat zullen ze allemaal enigszins voelen in de winstcijfers, maar één concern had het meeste te lijden onder de hele boycot. Renault was namelijk hoofdaandeelhouder van AvtoVAZ, moederhuis van onder andere Lada en daarmee de grootste autoproducent in Rusland.

Verliespost

Je leest het goed: “Renault was hoofdaandeelhouder”. Vandaag maakten de Fransen namelijk bekend dat ze al hun Russische belangen verkocht hebben. Daartoe hoort hun aandeel van 67,69 procent in AvtoVAZ, dat overgedragen wordt aan het Russische onderzoeksinstituut voor auto’s en aandrijflijnen (NAMI). Ook heel Renault Russia wordt trouwens van de hand gedaan, en daar vond het concern een overnemer in het bestuur van de stad Moskou. Renault liet wel een extra clausule opnemen in de verkoopvoorwaarden, want indien het binnen nu en zes jaar van gedachte verandert, kan de groep nog beslissen om zijn belangen terug te kopen.

Renault verkoopt zijn Russische ondernemingen naar eigen zeggen vooral om de toekomst van zijn 45.000 werknemers aldaar veilig te stellen, al kunnen we ervan uitgaan dat het op die manier ook zijn eigen toekomst wil verzekeren. Met gewoonlijk zo’n 12% van de totale omzet is Rusland namelijk de tweede grootste markt voor het concern, en dat betekent natuurlijk een enorme verliespost indien de activiteiten daar stil komen te liggen. Met deze al dan niet tijdelijke verkoop wordt de Russische markt voor Renault dus gewoon buiten spel gezet.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws