Officieel: Kia EV9 is Elektrisch Vlaggenschip (2023)

Kia EV9 2023

Na een lange plaagperiode houdt Kia een nieuw broertje voor de geslaagde EV6 boven de doopvont. Die EV9 zoekt het een stuk hogerop, pronkt met absurd veel binnenruimte en zeven zitplaatsen of een middenrij die 180° kan draaien.

Hij zat er al lange tijd aan te komen en is nu finaal geland: de Kia EV9. Die grote broer van de al even elektrische EV6 moet het goede weer gaan maken in regio's zoals Noord-Amerika waar ze tuk zijn op uit de kluiten gewassen SUV's. Dat wil trouwens niet zeggen dat deze EV9 Europa voorbij zal rijden, want ook hier gaat 'ie de verkoop in. Kijk je even mee?

Niro XXXL

Hoewel de EV9 in de familielijn van de EV6 valt, lijkt hij qua design eerder op een Niro EV die een serieuze groeispurt heeft gekregen. Met de nadruk op "serieus", want deze EV9 gedijt eerder in het gezelschap van de Polestar 3 en Volvo EX90 dan van de Renault Twingo. Het design blijft verrassend trouw aan de lijnen geschetst op de Telluride concept die we al in 2016 te zien kregen. We moeten er dan ook niet flauw over doen, dit is een imposante verschijning die toont dat Kia de designkneepjes te pakken heeft.

Kia EV9 2023

Zo stoer de buitenkant, zo zacht de binnenzijde. Met standaard een duotone kleurstelling, geen leder en afgeronde designelementen. Op het dashboard kom je een langwerpige tablet tegen met drie schermen. Zo zit er tussen de 12.3 duim instrumentencluster en het 12.3 duim infotainmentsysteem een kleiner schermpje om de klimaatcontrole aan te sturen. Geen vrees, vlak onder de schermpraal zijn er ook nog fysieke knoppen om de klimaatregeling te bedienen. Well done, Kia!

Zes of zevenzitter... met een twist

Kijken we ook nog een naar de zitconfiguratie, dan komt de EV9 er als zes of zevenzitter met dank aan een derde zitrij. Kies je echter voor zes zitplaatsen, dan krijg je Tesla Model X-gewijs twee captain chairs op de middenrij met een twist! Afhankelijk van de uitvoering kan je die namelijk 180° draaien waardoor je face-to-face komt te zitten met de passagiers op de derde zitrij. Handig voor een spelletje Uno tijdens lange ritten.

Kia EV9 2023

Hoe ver je juist kan rijden met de EV9 is momenteel nog een geheim. Het is te zeggen, Kia zal pas in mei alle technische info vrij geven over zijn nieuw vlaggenschip. Wat we wel weten is dat deze EV9 wordt gebouwd op het E-GMP-platform dat momenteel ook al dienst doet onder de Kia EV6, Hyundai Ioniq 5, Ioniq 6 en de Genesis GV60. Daardoor kan je er prat op gaan dat deze EV9 op de markt zal komen met achterwiel- of vierwielaandrijving, forse batterijen en oplaadsnelheden boven de 200 kW. Voor exacte info is het dus, zoals gezegd, wachten op mei.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws