Officieel: elektrische Zeekr 007 haalt 870 kilometer, of toch in China (2023)

Zeekr 007 2023

Zeekr heeft er officieel een nieuw model bij en dat is er eentje met een klinkende naam. Deze 007 pakt namelijk uit met tot 870 kilometer rijbereik, maar zoals bij pakweg een geheim agent — we zeggen maar iets — is niet alles zoals het lijkt. Zo is het nog wachten op Europese cijfers… als die er zelfs komen.

De naam ‘Zeekr’ mag je dan nog niet zo veel zeggen maar één ding is — sorry, het moét — zeker: het merk is er om te blijven. Zo heeft de Volvo-concerngenoot in thuisland China al drie modellen op de markt waarvan er twee ook de oversteek naar Europa wagen: de 001 en de X. Nu krijgt Zeekr er een vierde modelletje bij, en dat kan wel eens de interessantste van het gamma worden.

Helemaal Zeekr

Dit is namelijk de Zeekr 007, en voor lauwwarme woordspelingen rond zijn naam verwijzen we je graag door naar een eerder artikel. Deze keer is het namelijk tijd om het over zijn uiterlijk te hebben, want dat krijgen we nu in vol ornaat te zien. Zoals we al vermoedden verschijnt de 007 als een aalgladde, elektrische sedan en die is met zijn lengte van 4,87 meter iets groter dan een Tesla Model 3 maar wat kleiner dan bijvoorbeeld een Volkswagen ID.7. Verder is dit de eerste auto die van de grond op als Zeekr werd ontworpen, dus in tegenstelling tot de andere modelletjes herken je hier noch Volvo- noch Lynk & Co-kenmerken in.

Zeekr 007 2023

Wat je dan wel krijgt, is een minimalistisch koetswerk met een enorme glaspartij erover heen. Dat panoramadak geeft dus ook ongehinderd inkijk in het interieur, waar Zeekr verder nog niet veel cijfertjes over vrijgeeft. We zien alleen dat er een compact bestuurdersdisplay gemonteerd wordt naast een gigantisch infotainmentscherm, maar je moet het dus stellen met waardeoordelen als “compact” en “gigantisch”. Hierbinnen doet het trouwens wel een beetje denken aan pakweg een Zeekr 001 en daar is niks mis mee: de cabine lijkt aangename materialen te combineren met een Chino-Scandinavisch minimalisme.

Hoop voor Europa?

De belangrijkste cijfertjes mogen we wel weten, want dat zijn die over de aandrijflijn. Zo belooft Zeekr twee versies op de markt te brengen: eentje met achterwielaandrijving en eentje met vierwielaandrijving. Die eerste haalt 421 pk uit een enkele elektromotor en die laatste voegt daar een tweede exemplaar aan toe met 224 pk, goed voor een totaal van 645 pk. Daarmee snelt de 007 naar de 100 km/u in 2,84 seconden en ja, ook wij vinden dat bizar specifiek. Nog opmerkelijker is echter hoe snel deze Zeekr oplaadt, want in amper 15 minuutjes moet je ruim 500 kilometer rijbereik kunnen bijtanken… Jawel: de toekomst is nu.

Zeekr 007 2023

Of tenminste in China, want dat is de enige plek waar die kilometers gelden. Eenmaal vol geeft Zeekr namelijk een ontzagwekkende 870 kilometer rijbereik aan maar dat rijbereik werd berekend volgens China’s uitermate optimistische CLTC-cyclus. Zelf kunnen we ook nog niet inschatten hoever deze 007 écht zal kunnen rijden, want een accucapaciteit geeft Zeekr nog niet mee. Het blijft dus wachten op onze WLTP-cijfers om een beeld te krijgen van het rijbereik, als die er al komen. Voorlopig geeft Zeekr namelijk nog niet mee of deze 007 naar Europa komt… En als dat gebeurt, zal hij hier waarschijnlijk wel wat meer gaan kosten dan de omgerekend 30.000 euro die de Chinees ervoor moet neertellen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws