Officieel: Jeep Avenger 4xe is eindelijk een échte Jeep (2024)

Jeep Avenger 4xe 2024

’t Is gedaan met neerkijken op de Avenger, jij Wrangler-rijder. De kleinste der Jeeps was namelijk ook de eerste die enkel met voorwielaandrijving verkrijgbaar was… Tot nu. Zo voegt deze Avenger 4xe een extra elektromotortje op de achteras toe aan de reguliere mildhybrideversie, goed voor vierwielaandrijving.

Anderhalf jaar geleden raakte Jeep vermoedelijk een paar van zijn trouwste fans kwijt. Toen onthulde het merk de Avenger maar dat die voor het eerst verkrijgbaar werd met een zuiver elektrische aandrijflijn, was niet zozeer het probleem. Daarnaast was dit namelijk ook de eerste Jeep ooit die je niet kon krijgen met vierwielaandrijving want zowel de EV als de mildhybride stuurden hun vermogen naar de vooras. Daar moest dus dringend wat aan gebeuren, en zo geschiedde.

e-Hybrid + extra elektro

Dit is namelijk de Jeep Avenger 4xe en zoals het ‘4’-tje in zijn naam al doet vermoeden, voegt die eindelijk vierwielaandrijving aan het gamma toe. Dat doet hij simpelweg door een tweede elektromotortje toe te voegen, vandaar de ‘e’ in de naam. Dat elektromotortje vindt een thuis op de achteras en produceert daar 28 pk, terwijl alles voorin gewoon ongewijzigd blijft ten opzichte van de reguliere Avenger e-Hybrid. Daar vind je dus een 1.2-liter driecilinder benzinemotor die de vooras aandrijft in samenspel met een elektromotor van eveneens 28 pk die in de zestraps automaat zit verwerkt. Het totaalplaatje piekt voor de 4xe wel op 136 pk tegenover 100 pk voor de voorwielaangedreven mildhybrideversie.

Jeep Avenger 4xe 2024

In tegenstelling tot de overige 4xe-modellen is deze Avenger dus geen plug-inhybride maar laat dat de pret niet bederven. Zo kunnen zijn twee elektromotoren bliksemsnel reageren op gripverlies, waarbij alle wielen aangedreven worden aan snelheden tot 30 km/u en de achterste motor boven de 90 km/u gewoon losgekoppeld wordt om het verbruik te drukken. Tussen de 30 en 90 km/u blijft die dan weer stand-by om te kunnen ingrijpen indien nodig. Verder krijgt de achteras van de 4xe als enige van het gamma multilinkophanging terwijl deze versie een centimeter hoger op z’n pootjes staat voor extra bodemspeling.

Functioneel uiterlijk

Dat is echter niet het grootste uiterlijke herkenningspunt van de Avenger 4xe, wel integendeel. Zo lijkt hij als twee druppels water op de Avenger 4x4 Concept die Jeep als troostprijs toonde bij de lancering van de reguliere Avenger. Reken dus op stoere nieuwe voor- en achterbumpers die ook de aan- en afrijhoeken moeten vergroten tijdens het offroaden. Verder zijn de zwarte delen van de bumpers in de massa gekleurd zodat krassen amper zichtbaar zullen zijn. Verder naar boven vind je dan weer een specifieke bestickering op de motorkap en draagrails op het dak. Binnenin worden de zetels bekleed met een afwasbare stof, kwestie van helemaal klaar te zijn voor het terrein.

Jeep Avenger 4xe 2024

De Avenger 4xe krijgt daarnaast ook twee specifieke uitrustingsniveaus aangemeten: de Upland en de Overland. De bestellingen openen in het vierde kwartaal van dit jaar. Prijzen kennen we momenteel nog niet.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws