Weken lang wachten op nummerplaat: DIV kan toestroom kentekenaanvragen niet aan

Div wachttijd drukte nummerplaat

Dat het in de autokeuringscentra momenteel uitzonderlijk druk is, dat is algemeen geweten. De Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) kreunt echter ook onder de lading aanvragen die binnen komen. Waardoor je vaak wekenlang zal moeten wachten op je nieuwe kenteken of kentekenbewijs.

Na een - zo goed als - complete stilstand van drie maanden tijdens de lockdown, valt er nu een gigantische toestroom van aanvragen binnen bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Die dienst staat in voor de inschrijving van motorvoertuigen, motorfietsen en aanhangwagens. In simpele termen: de DIV reikt je kenteken en/of kentekenbewijs uit.

Verplichte afspraak

Tot voor kort was die procedure simpel. Want met het roze formulier (aanvraag tot inschrijving van een voertuig) kan je naar een DIV-loket om je nieuwe nummerplaat aan te vragen of een nieuw kentekenbewijs voor een al bestaande nummerplaat aanvragen. Meer nog, vaak regelt je verzekering die formaliteit. Alleen wordt het steeds duidelijker dat de DIV de toestroom aan aanvragen niet kan verwerken.

Div wachttijd drukte nummerplaat

Zo moet je tegenwoordig verplicht op afspraak komen bij de DIV. En wie vandaag een afspraak online inboekt, zal pas vlot een maand later een plaatsje krijgen. Je aanvraag opsturen is ook een optie, al zeggen verzekeringen dat het niet gegarandeerd is dat je een snelle verwerking zal krijgen. Via de verzekering zelf dan? Ook daar komen steeds meer verhalen naar buiten dat klanten enkele weken moeten wachten op een nummerplaat of nieuw kentekenbewijs als ze bestaande nummerplaten overzetten.

Wachttijd van 7 weken

De DIV maakt daarbij alvast geen onderscheid tussen aanvraag. Of het nu over een nieuwe, tweedehandswagen of oldtimer gaat, de wachttijden lopen soms ellenlang op. Er circuleren verhalen waarbij klanten van een verzekering 2 weken hebben moeten wachten, er doen verhalen de ronde dat klanten al meer dan 7 weken aan het wachten zijn. Frappant: er zijn ook aanvragen die binnen de twee werkdagen werden verwerkt. Er lijkt dus geen onderscheid qua aanvraag, maar wel een vorm van willekeur qua snelheid van verwerking.

Div wachttijd drukte nummerplaat

Het gevolg van deze bottleneck is dat er in sommige gevallen vaak wekenlang moet gewacht worden op een formaliteit (het kentekenbewijs), terwijl alle ander zaken (keuring, nummerplaat, douane, verzekering) wel al in orde zijn. Hoe dan ook, je mag maximaal 14 dagen rondrijden zonder kentekenbewijs bij het overzetten van nummerplaten. Waardoor de komende weken volstrekt legale auto's aan de kant of bij de dealer zullen moeten blijven staan, wachtende tot de DIV het papierwerk in orde kan brengen. De overkoepelende FOD Mobiliteit was niet bereikbaar voor commentaar. Waardoor we geen zicht hebben op welke maatregelen de DIV zal nemen om deze achterstand weg te werken.

Laatst gepubliceerd

Reacties (36)

Plaats een reactie
Peter 17:56
afbeelding van Peter

Ik ben al 2 weken aan het wachten op m'n O-plaat, nog steeds niet ingescand bij DIV, vermoedelijk allemaal in verlof aldaar?

Wil 11:35
afbeelding van Wil

AL...? Het gaat nog wel zeker 4 weken duren hoor...dus AL ????

Peter 17:30
afbeelding van Peter

Wil idd AL, werk je op DIV misschien?? met zo’n schoon weer wil ik rondtoeren en niet nog weken wachten op m’n plaat. Voor hetzelfde geld is DIV m’n papier kwijt? Een gewone plaat heb je binnen 1 dag, dus dat werk moeten ze al niet meer doen..
Wat is de normale afhandeltijd?

Evert 06:52
afbeelding van Evert

Bij mij hetzelfde momenteel! Je zegt ingescant, kan je het proces ergens volgen dan? Thanks!

Patrick Goossens 15:56
afbeelding van Patrick Goossens

men zoon wacht ook al twee weken plaat nog steeds niet verwerkt het zijn ginder duidelijk niet van de rapste koffie hier en daar en dan wat verder doen

Raf 15:03
afbeelding van Raf

Totaal niet mee met de tijd en slecht georganiseerd deze dienst.
Call center waar je meer dan 45 min aan de lijn hangt zonder boodschap hoeveel de wachttijd bedraagt. Als je ze dan toch aan de lijn zou krijgen, bekom je een antwoord waar je nog geen stap verder mee bent ☹️

Peter2 15:13
afbeelding van Peter2

Volgens mij moet je om bij den DIV aangenomen te worden, beschikken over volgende kwaliteiten:
1) de juiste partijkaart hebben
2) geen wil om te werken
3) iq beneden de 100
4) klantvriendelijkheid beschouwen als een besmettelijke ziekte.

Uitmesten die luie varkensstal!

Johan 15:39
afbeelding van Johan

Ik, nieuwe wagen ingeschreven op 03/08/2020
via mijn verzekering, en 1 dag later waaren de papieren van DIV al bij mij, wel met zelfde nummerplaat.

Kwiepneus 23:27
afbeelding van Kwiepneus

Mijn ervaring is dezelfde als bij Johan: nieuwe wagen ingeschreven op 15/07/2020 via de verzekering, en 1 dag later had ik de papieren al. Ook bij mij is de nummerplaat hetzelfde gebleven.

Jan Segers 00:59
afbeelding van Jan Segers

Beste Johan
Het gaat in uw geval om een simpele inschrijving via webdiv nav vervanging voertuig.. Is volledig geautomatiseerd systeem, wat betekent dat inschrijving die voor ca. 18u gebeurt, men de dag nadien per post ontvangt. Artikel gaat over zaken die naar Brussel worden opgestuurd of die binnenkomen via lokale Div antenne..

Luc Bosscherts 13:33
afbeelding van Luc Bosscherts

Het nu al twee weken dat ik nog steeds moet wachten achter mijn inschrijfing voor een bromfiiets is dat einde normaal

Ruben 07:11
afbeelding van Ruben

Johan, dat kan uw makelaar. Er zijn echter ook veel gevallen waar de makelaar dit niet zelf kan.. deze mensen zitten met enorme wachttijden. Altijd eens horen bij de verzekeringsadviseur en wie weet hoef je maar 1dagje te wachten :)

Karin 18:33
afbeelding van Karin

Totaal niet waar. Woensdag bij verzekering geweest. Donderdag dag erna kenteken in de brievenbus.

Jan Baard 06:35
afbeelding van Jan Baard

U spreekt over iets anders. U hebt een nieuwe wagen ingeschreven, dit is geautomatiseerd via WebDIV. HEt gaat hier vooral om tweedhandsvoertuigen waarvan de procedure anders is.

Luc 20:17
afbeelding van Luc

Enkele weken geleden nr plaat over gezet donderdag papierwerk bij verzekering binnen via mail vrijdag inschrijfbewijs in brievenbus

Sam 00:29
afbeelding van Sam

Gisteren om 9u 2 nummerplaten ( voor en achter 52€) online aangevraagd via verzekeringsagent, vandaag om 10u thuis ontvangen via postbode.

Romain 07:24
afbeelding van Romain

Na 2 maanden aanvraag terug in de bus gekregen omdat ze de datum niet goed konden lezen.
Alles terug opnieuw gedaan en na een 2 weken weer in de bus.
Dit keer moeten we een nieuw attest aanvragen omdat het chassisnr. niet duidelijk is.
Volgens mij een dienst die beter eens goed opgekuist moet worden.

jean broeckx 07:45
afbeelding van jean broeckx

Mijn nieuwe plaat via verzekering aangevraagd de volgende dag in de garage dus waar is het probleem

Franky vanderhoven 09:18
afbeelding van Franky vanderhoven

Een echte ramp!!! 4 weken aan het wachten....3 x naar Alken geweest...3 mails Brussel....als je naar dat call-center belt....."hopen" dat je iemand te pakken en vraagt info over formulier nr..."wacht even...we verbinden je door " dan kom je op een meerkeuze menu uit...waar je niets mee bent.

Andreas 01:32
afbeelding van Andreas

Aan de mensen die nog altijd niet door hebben dat het hier NIET over webDIV (wat de verzekeraar gebruikt) gaat: proficiat!! U hebt een iq < 100 en mag zelf bij DIV gaan werken! Lees eerst het artikel alvorens te reageren. Dankjewel.

Geert 02:05
afbeelding van Geert

Mijn verzekering regelde verleden week mijn nummerplaat....binnen 2 dagen in huis geleverd door bpost.....

Bruno Van Caeckenberghe 09:44
afbeelding van Bruno Van Caeckenberghe

Bull shit. Informeer u degelijk voor je een artikel schrijft. Nieuwe auti voor mijn vrouw. Aanvraag gemaild naar verzekering, één dag later kenteken afgeleverd door de post

Yannick 14:37
afbeelding van Yannick

Bruno heeft vandaag vrijaf bij het DIV-bedrijf.

rotthier rony 16:45
afbeelding van rotthier rony

heb een nieuwe wagen gekocht en staat al 4 weken in mijn garage,omdat mijn inschrijvingsbewijs er maar niet door komt,betaal wel al een maand verzekering voor niets!!dit kan alleen maar in Belgié,triestige zaak.

Peter 07:26
afbeelding van Peter

Duidelijk dat sommige mensen hier het verschil niet kennen tussen web div en een gewone aanvraag tot inschrijving. Alleszins kan ik bevestigen dat ik nu toch al bijna 4 weken wacht op een nieuwe kentekenplaat voor mijn speed pedelec.

Laurenz 22:07
afbeelding van Laurenz

3 weken moeten wachten op de nummerplaat van mn motor (die ik gebruik Als dagelijks vervoer).
Dus het zijn niet enkel oldtimers of speciallekes die moeten wachten.
Wanneer gaan ze daar eens upgraden naar de 21e eeuw en met de Grove borstel doorgaan.
Een voertuig importeren duurt nu letterlijk een paar minuten van achter de computer of smartphone.. Waarom duurt een kentekenbewijs of nummerplaat dan zo lang?
In NL kan je letterlijk een voertuig inschrijven en 5min later rijden, daar mag je met een zelfgemaakt kenteken (witte plastic plaat met stickers uit een shop die kentekens mag maken) rijden op een ingevoerd voertuig tot alles in orde en thuis is..

Rik Neyrinck 18:30
afbeelding van Rik Neyrinck

Zopas mijn aanvraag kentekenplaat voor 2e hands motorfiets laten opsturen door mijn verzekering . Ben benieuwd hoelang dit zal duren . Verzekeringsagent zei tussen 2 en 3 weken .

wesley 16:53
afbeelding van wesley

ik heb net het zelfde

18-10 roospapier in de bus gestoken ( kontich)
die de verzekeraar heeft ingevuld
tot op heden nog geen nummer plaat ontvangen

bij u wel al ?

Gsx-R 08:40
afbeelding van Gsx-R

Ben al meer dan 2 weken aan het wachten op mijn nummerplaat voor de moto.

Boris 09:01
afbeelding van Boris

Moto nummerplaat aangevraagd via verzekering op 17/09. Verzekeraar zei 8 werkdagen. En maar wachten. . .

En dan nog, ik ben geen robot, selecteer alle motoren. Wrijf het er nog eens in.

Frank C 16:56
afbeelding van Frank C

Papieren 30/09 opgestuurd en op 5/10 ontvangen bij de DIV.
Nu wachten en hopen dat dit geen weken gaat duren...

Joeri2 18:08
afbeelding van Joeri2

Dag Frank, Heb jij ondertussen je nummerplaat al gekregen of meer nieuws?
Ik heb 15/10 alles prior opgestuurd en tot op heden nog geen nieuws ontvangen.

Bij mij gaat het om een 2dehands Motor, de vorige eigenaar heeft ook zijn nummerplaat terug binnengegeven en bewijs daarvan, maar bij DIV staat het voertuig nog steeds ingeschreven en geen datum van schrapping bekend en dit is al een maand geleden gebeurt.

Marinus van den BOOMGAARD 09:27
afbeelding van Marinus van den BOOMGAARD

Aanvraag voor usa suv op 4 november 2020 aangetekend verstuurd naar DIV omdat dat niet kan via web. Tot vandaag (14/01/2021) niets! Verzekeringsmakelaar diverse malen contact gezocht maar kunnen het dossier niet vinden. Nu moet ik terug naar de keuring omdat het rosé formulier maar 2maanden geldig was. Wie kan ik aanspreken voor vergoeding van nieuwe keuring en nutteloos wachten?

Horatio 11:58
afbeelding van Horatio

Dossier voor inschrijving tweedehands motorfiets op 7 januari bij Div gekregen, volgens webpagina, op 1 februari steeds dezelfde status, zal zsm verwerkt worden.

Kris 15:59
afbeelding van Kris

Werkelijk ongelooflijk hoe een overheids'dienst'(??!) zijn eigen onderdanen vernederd: wij krijgen een ingevoerd voertuig niet ingeschreven omdat een fiscaal vignet ontbreekt. Dit vignet is echter afgeschaft door Douane en Accijnzen. De administratieve keuring, importfactuur, verzekering, buitenlandse kentekenbewijzen en alles is nochtans meegestuurd door onze verzekering, alles duidelijk en compleet. Morgen sturen wij een aangetekende brief naar de bevoegde Minister, met de melding dat we gaan rijden met het voertuig en onze huidige plaat daar zullen opzetten. Benieuwd waar het schip zal stranden.

René Vranckx 10:23
afbeelding van René Vranckx

Ik kocht begin maart 2021 een uit NL geïmporteerde Triumph Spitfire (bouwjaar 1976).
Na één maand brief DIV met boodschap oldtimerplaat geweigerd wegens fout chassis nummer.
E705 formulier van de douane vermeldde een 0 ipv O op chassis nummer.
Aangetekend en met vraag tot spoedlevering aanvraag opnieuw ingediend.
Verbeterd E705 formulier en begeleidend schrijven meegestuurd dat de letters L left hand drive en O overdrive betekenen en los staan van het chassis nummer.
Twee weken later op site "mijn wagen, mijn plaat" nog steeds de boodschap "in behandeling bij de douane".
Kan dit nog langer dat je een oldtimer wagen koopt begin maart en na zes weken nog geen verwerking van de oldtimer plaat hebt?
Bellen naar de DIV is onmogelijk, een fysiek persoon krijg je daar nooit te spreken.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws