Voor het eerst sinds 1945 minder auto's op de weg in België

Voor de eerste keer in 75 jaar noteert Statbel minder personenwagens op de wegen. In augustus van dit jaar waren daar 5.888.589 personenwagens geregistreerd.

Dat is een miniminimini-daling tegenover de 5.889.210 wagens die in augustus 2019 nog geregistreerd stonden. Als je het in percenten gaat uittellen is dat ongeveer 0,01 procent minder. Toch is het opvallend omdat Statbel eerder telkens een stijging noteerde van het aantal personenwagens. Stijgingen met 1,3 procent zelfs.

veel vragen, weinig antwoorden

De reden voor de daling is onduidelijk. Vragen zijn er des te meer. Zijn mensen minder geneigd om een auto te kopen? Hebben we de piek bereikt en gaan we nu richting een gestage daling? Of is het het effect van de coronalockdown, waardoor inschrijvingen een achterstand hebben opgelopen?

Dat laatste wordt alvast als één van de redenen aangehaald, want los van het feit dat je je wagen gedurende een periode niet kon inschrijven, hebben gezinnen in deze financieel onzekere tijden de aankoopbeslissing uitgesteld. Ook gaan mensen vaker lokaal winkelen, waardoor de nood aan een auto niet zo acuut voelbaar is.

minder interesse

Maar er is een andere evolutie zichtbaar. Steeds minder jongeren halen een rijbewijs, en diegenen die het halen doen dat steeds later. De deeleconomie is in opmars, met overal deelautoplatformen en ook de elektrische fiets is met een uitgebreide actieradius een concurrent voor de auto.

Tenslotte daalt het aantal voertuigen niet. Er zijn minder personenwagens, maar in de categorie van de lichtebedrijfsvoertuigen wordt een stijging genoteerd, vooral bij de pick-ups.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws