Breek: Vlaamse EV-premie dan toch geen 3 jaar geldig

Vlaamse EV-premie 2024

EV-geïnteresseerden opgelet, want misschien moet je toch wat sneller overgaan tot aankoop dan verwacht. De Vlaamse regering heeft namelijk beslist dat de EV-premie voorlopig enkel geldt voor zij die zich in 2024 aanmelden. Of de subsidiepot daarna nog toereikend is om er in 2025 en 2026 mee verder te gaan, wordt later beslist.

Eind vorig jaar gooide Vlaams Minister voor Mobiliteit Lydia Peeters een levenslijn uit voor zij die aan de stekker willen gaan. Toen werd er namelijk een premie voorgesteld waarbij particulieren die een elektrische auto aankopen, vanaf 2024 tot 5.000 euro terugbetaald zullen krijgen. De premie zou geldig zijn voor drie jaar waarbij het maximale bedrag in 2025 zou dalen tot 4.000 euro en in 2026 tot 3.000 euro, maar op dat laatste moet de regering nu terugkomen.

één jaar met mogelijkheid tot verlenging

In een nieuw akkoord is de budgettering voor de EV-premie namelijk grondig herzien. Zo zou er aanvankelijk 20 miljoen uitgetrokken worden voor 2024 en nog een 55 miljoen voor de daaropvolgende twee jaren, maar dat bedrag werd nu bijgesteld naar een totale pot van 26 miljoen. Die zal naar grote waarschijnlijkheid dus enkel voldoende zijn om de premie voor één jaar te financieren, met de eventuele mogelijkheid om ze nadien verder te zetten als het budget het toelaat. Volgens Minister van Mobiliteit Lydia Peeters moet dit er anderzijds wel voor zorgen dat iedereen die de premie in 2024 aanvraagt zonder uitzondering op de terugbetaling mag rekenen en indien de subsidiepot van 26 miljoen daarvoor onvoldoende blijkt, belooft ze daar toch nog meer geld voor vrij te maken.

MG 4 EV-premie 2024

Over dat aanvragen gesproken: het digitale loket voor de Vlaamse EV-premie wordt op maandag 12 februari geopend. Vanaf dan kunnen zij die in 2024 een elektrische auto hebben aangekocht of gaan aankopen, dus officieel een aanvraag indienen om aanspraak te maken op de terugbetaling. Die bedraagt, ter herinnering, 5.000 euro in het geval van een nieuw exemplaar en 3.000 euro voor een tweedehands EV. De regeling geldt trouwens ook voor kopers van een elektrische auto die vanaf 25 september 2023 aangekocht werd, zolang de eerste inschrijving pas in 2024 plaatsvindt.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Jan 09:20
afbeelding van Jan

Los van het principe van die premie, is de manier waarop die politici en hun kabinetten werken, toch zeer beschamend.
Als ik in mijn job op die manier op een belangrijke deal met een klant zou terugkomen, dan lag ik bij mijn baas onmiddellijk buiten, zonder pardon.
Maar die lieden blijven gewoon maar aanmodderen, want het is écht niet de eerste keer hé...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws