Rijbewijs met punten? Dit vinden de grootste Vlaamse Partijen (Verkiezingen 2024)

Rijbewijs met punten info belgie

Al 27 Europese landen voerden het rijbewijs met punten in. Slabakt de Belgische regering bewust met de invoering? Of zit er een duidelijke strategie achter? Autofans vroeg het aan de grootste partijen uit Vlaanderen.


De verkiezingen loeren om de hoek, maar wat zijn de standpunten van de politieke partijen omtrent mobiliteit? Van rekeningrijden, over de filelast tot de salariswagen... Autofans stelde de moeilijke vragen aan de grote Vlaamse partijen.


We gingen de voorbije jaren al van roos papiertje naar digitaal rijbewijs, maar voeren we binnenkort nóg een verandering door? Want komt het rijbewijs met punten er nu in België na de verkiezingen van 2024? Dit zijn de antwoorden van de grootste Vlaamse Partijen:

Groen:

De invoering van een digitaal rijbewijs met punten is het logische sluitstuk van een betere handhaving. We willen een rijbewijs met punten in dat niet alleen straft maar ook beloont. Wat Groen betreft willen we het zo snel mogelijk invoeren, het staat intussen al meer dan dertig jaar op de agenda.

Open VLD:

Via sensibilisering en educatie willen we een halt toe roepen aan de gekende killers in het verkeer (afleiding, rijden onder invloed, snelheid). Handhaving blijft hier de grootste uitdaging. Binnen het interfederaal plan werken we aan een kordatere en efficiëntere aanpak. Wij blijven voorstander van het snel invoeren van het rijbewijs met punten.

Rijbewijs met punten info belgie

Vlaams Belang:

Wij zijn geen voorstander van het rijbewijs met punten. In andere landen is al aangetoond dat er een zwarte markt is ontstaan waarop punten bij wijze van spreken worden verhandeld. Dat kan natuurlijk de bedoeling niet zijn.

Vooruit:

Het rijbewijs met punten staat al meer dan 30 jaar in de Belgische wet, maar het ontbrak aan politieke moed om dit ook echt in te voeren. En dit ondanks de slechte verkeersveiligheidscijfers in ons land en de problematiek van recidivisten. Wat Vooruit betreft, voert een volgende regering meteen het rijbewijs met punten in. Zo zorgen we ervoor dat wegpiraten herhaaldelijke en levensgevaarlijke overtredingen niet langer kunnen afkopen met een boete maar (tijdelijk) van de weg worden gehaald.

CD&V:

Wij zijn voor een rijbewijs met punten. Hiervoor hebben we al diverse initiatieven ingediend zowel in de regering als in het parlement. Het puntenrijbewijs bestaat al in 27 Europese landen. Het is een rechtvaardig systeem dat zich richt tot de zwaarste verkeersovertreders. Het is vergevingsgezind, bestuurders kunnen het puntensaldo verminderen. Voor ons moet het systeem zo snel mogelijk worden ingevoerd.

Rijbewijs met punten info belgie

N-VA:

Omwille van de vele voordelen in termen van verkeersveiligheid zijn we voorstander van het rijbewijs met punten. De rotte appels moeten uit het verkeer, zodat onze kinderen veilig naar school kunnen en hoffelijke chauffeurs niet de dupe worden van hardleerse overtreders. Het is echter niet de bedoeling om de brave chauffeurs die eens een overtreding begaan overmatig streng aan te pakken, het gaat ons echt over de hardleerse recidivisten.

PVDA:

Wij zijn geen voorstander van het puntenrijbewijs. Wij vinden dat overtredingen en bestuurders verder geval per geval moeten kunnen worden beoordeeld. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat mensen die veel moeten rijden voor hun werk worden gestraft. Aan de andere kant zijn we voorstander van een betere opleiding voor bestuurders, door twintig uur gratis rijlessen aan te bieden aan jongeren die hun rijexamen willen afleggen.


Lees HIER het volledige dossier "Verkiezingen 2024" van Autofans.


Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Ricardo 14:15
afbeelding van Ricardo

Wat haalt het uit, punten of niet. Meer blauw op straat en strenger zijn bij overtredingen. Zelfs als je rijbewijs nu ingetrokken word, gaan ze toch nog op de baan gaan rijden. Er is toch weinig controle. Ik ken mensen die na dronkenschap hun rijbewijs moesten inleveren en dan toch maar de baan op gingen. Nooit gepakt geweest. Doen zoals in Amerika, rijbewijs ingetrokken, auto geïmmobiliseerd of in een afgesloten storage zetten tot wanneer verbod voorbij is. Maar ja, ons ministers moeten daar eerst uren, dagen, maanden over discuteren. En degenen die hun best doen en braaf zijn meestal het eerste slachtoffer.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws