Nieuwe 'hypercar'-klasse hoopt Le Mans te redden

fia-hypercar-class

Het jaarlijkse 24 uur van Le Mans-feestje trekt het komende weekend weer op gang. Alleen is het wat een feestje in mineur, want de koningsklasse, de LMP1, moet het tegenwoordig zonder Porsche, Audi, Nissan en Peugeot doen. De FIA hoopt met een nieuwe 'hypercar'-klasse de interesse terug aan te wakkeren.

Het is ook race-orgaan FIA niet ontgaan dat de koningsklasse van Le Mans steeds aan interesse verliest. Torenhoge ontwikkelingskosten hebben er voor gezorgd dat automerken zoals Porsche, Audi, Nissen en Peugeot liever hun geld elders investeren dan in de LMP1. Er moet dus een nieuwe koningsklasse haar intrede maken. De FIA heeft alvast de goedkeuring gegeven voor de oprichting van een soort van hypercar-klasse.

Verschillende automerken staan namelijk te pronken met waanzinnige sportwagens die eigenlijk niet deel mogen nemen in een raceklasse. Denk aan de Aston Martin Valkyrie, McLaren Senna, Mercedes-AMG Project One en - waarom niet - Bugatti Chiron. Een nieuwe klasse moet het mogelijk maken dat raceversies daarvan het onderling mogen uitvechten tijdens uithoudingsraces zoals de 24 uur van Le Mans. Een overwinning in die klasse valt natuurlijk beter te verkopen aan een klant dan winnen met een experimentele racewagen die toch niet gekocht kan worden.

2020

Momenteel is de FIA nog de fundering voor de nieuwe klasse aan het uitleggen. Ruwweg hanteert het orgaan de "designvrijheid voor constructeurs met een hypercar". Zowel Aston Martin, McLaren Ford, Ferrari en Toyota werken samen met de FIA om de regels te bekokstoven, waardoor wordt aangenomen dat de constructeurs ook daadwerkelijk auto's zullen gaan inzetten in de klasse.

In 2020 moeten we voor het eerst de nieuwe klasse in actie zien. Wat er juist met de LMP1 Prototype-klasse gaat gebeuren is koffiedik kijken. Al is "een stille dood" geen onmogelijke optie.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Kevin 13:10
afbeelding van Kevin

Als ik dit artikel zo lees, en het ook zo interpreteer dan denk ik maar een ding:

NICE :o

FLP 14:00
afbeelding van FLP

Het wordt terug een soort van GT1 (met minder vrijheden) dus. Kan ook wel interessant worden, maar ik zal de prototypes toch missen. Die staan voor mij zowat synoniem met Le Mans..
Wat zou er trouwens gaan gebeuren met LMP2?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws