Tesla leverde recordaantal auto’s afgelopen kwartaal… of toch Model 3’s en Y’s

Tesla Model 3 Model Y sales record 2023

Het is feest bij Tesla, en dat al voor het tweede kwartaal op rij. De Amerikanen melden namelijk dat ze in de voorbije drie maanden meer auto’s dan ooit tevoren geleverd hebben, waarmee ze dus nog eens over hun eigen record van het kwartaal voordien gaan… En dat danken ze duidelijk aan goudhaantjes Model 3 en Model Y.

Je kan er niet meer omheen: Tesla’s zijn populair. Zo moet je anno 2023 al bijna je best doen om een straat te betreden waar er geen Teslaatje of twee in te vinden is, en dat bevestigen de cijfers ook. Begin dit jaar schopte de EV-bouwer het bijvoorbeeld al tot in de top-10 van populairste merken in België, terwijl de Tesla Model Y in het eerste kwartaal zelfs de bestverkochte auto van Europa was… En wat blijkt: ook in de rest van de wereld zijn ze niet aan te slepen.

Wat met de Model S en X?

Tesla meldt namelijk dat het in het afgelopen kwartaal maar liefst 466.140 auto’s aan klanten over de hele wereld geleverd heeft. Daarmee gaat het merk nog maar eens over zijn vorige recordcijfer van 422.875 stuks, dat het gewoon behaalde in de drie maanden voordien. De vergelijking met vorig jaar is trouwens nog frappanter, want toen bracht Tesla 254.695 auto’s aan de man in het tweede kwartaal. Het scheelt dus niet veel of de constructeur heeft zijn totale leveringen op een jaar tijd weten te verdubbelen.

Tesla Model 3 Model Y sales record 2023

De reden daarvoor is niet alleen te zoeken in een steeds betere beschikbaarheid van elektrische componenten, maar ook in Tesla’s strategie. Zo zet het merk steeds meer in op volumeproducten zoals de Model 3 en de Model Y en met name de levering van die laatste verliep een jaartje terug nog minder vlot in onze contreien. Nu hoest echter ook de Duitse Tesla-gigafactory op volle toeren Model Y’s op, terwijl Tesla in verschillende markten — waaronder ook de onze — de prijzen van de Model Y en Model 3 aanzienlijk verlaagde om te blijven concurreren. Met de Model S en Model X deed het merk dat niet, en dat valt ook aan de leveringscijfers te zien. Zo waren maar liefst 446.915 van de 466.140 geleverde auto’s Model 3’s en Model Y’s, terwijl de Model S en X afgelopen kwartaal goed waren voor amper 19.225 wereldwijde leveringen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws