Bizar: zelfrijdende Hyundai Ioniq 5 slaagt voor rijexamen [VIDEO]

Hyundai Ioniq 5 Robotaxi rijbewijs 2024

Krijg jij het niet bepaald warm van het idee van zelfrijdende auto’s? Dan ben je niet alleen, want door een combinatie van slabakkende ontwikkeling en negatieve berichtgeving is de interesse in de technologie aan het dalen. Om daar wat aan te doen, stuurde Hyundai zijn autonome Ioniq 5 in de VS naar een écht rijexamen.

Je hebt het vast al gemerkt: de zelfrijdende auto komt nog niet bepaald van de grond. Op een paar lokale toelatingen na, zie je het straatbeeld hoegenaamd nog niet gedomineerd worden door stuurloze EV’s met een LiDAR op hun dak. Wel integendeel: àls er al eens iets over autonome auto’s in de pers komt, dan gaat het maar al te vaak over exemplaren die tijdens hun testfases faliekant falen. Je zou met andere woorden gaan denken dat de technologie niet uit zijn kinderschoenen geraakt maar om het tegendeel te bewijzen, deed Hyundai iets met zijn zelfrijdende auto dat enkel volwassenen kunnen.

Eén op zes faalt

In de VS heeft Hyundai zijn Ioniq 5 Robotaxi namelijk deel laten nemen aan een rijexamen. Dat was ook niet zomaar een aangepast rijexamen want als we de constructeur mogen geloven, werd daarbij gelet op precies dezelfde waarden die toegepast worden voor mensen die het examen afleggen. Dat geldt ook voor de examinator, die verklaarde 25 jaar ervaring te hebben en ocharme één op zes leerlingen te laten slagen. Dat zegt ze ook op zo’n sassy manier wij het alvast niet zouden aandurven om haar stiekem een envelopje met wat dollarbriefjes toe te schuiven om de Hyundai toch maar goeie punten te geven voor de camera.

Of de marketingmensen van Hyundai dat wél durfden is niet bekend, maar het resultaat is best opmerkelijk. Zo wees de examinator de zelfrijdende auto een “perfecte score” toe. Na een korte intro over de mogelijkheden die zo’n Robotaxi voor mensen met een beperking kan bieden, zien we de Hyundai in de video dan ook vakkundig zijn richtingaanwijzers gebruiken alvorens af te slaan, perfect de snelheidslimiet aanhouden en zelfs mooi langs een wegversperring zonder gemarkeerde rijstroken manoeuvreren. Op het einde van het filmpje krijgt de Ioniq 5 zelfs zijn eigen, Amerikaanse rijbewijs en voor dat je doet twijfelen: daarvan geeft Hyundai wél gewoon toe dat het geen echt rijbewijs is…

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
John 15:42
afbeelding van John

En hoe zou dit in zijn werk gaan? Bij ons worden er tijdens de rit instructies gegeven voor de route, dat lijkt mij bij dit examen niet echt te lukken? Een vooraf geplande route in de GPS?

Joram 17:19
afbeelding van Joram

Dat zegt Hyundai er niet bij, maar we vermoeden dat het inderdaad om een voorgeprogrammeerde route in de GPS zal gaan... Dus het onderdeel 'GPS gebruiken tijdens het rijden' is daarmee ook al afgevinkt...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws