Autonieuws

Vlaanderen wil 30.000 extra laadpunten tegen 2025

Vlaanderen wil het aantal laadpunten voor elektrische auto’s en plug-inhybrides de komende vijf jaar gevoelig uitbreiden. Tegen 2025 moeten er 30.000 laadpunten bijkomen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakt daar 30 miljoen euro voor vrij.

Minister Peeters wil de laadinfrastructuur in Vlaanderen versneld uitrollen. Langs grote verkeersassen moet er om de 25 kilometer snellaadinfrastructuur komen, net als op enkele strategische locaties in de buurt van de grotere steden. Het aantal laadpunten per locatie zal de komende jaren ook opgetrokken worden. Toch moet wie kan zoveel mogelijk thuis en op het werk opladen, zegt de minister.

Op dit moment zijn er in Vlaanderen 3.920 publieke laadpunten en 96 publieke snellaadpunten. Tegen 2025 moeten er 30.000 charge point equivalents (CPE) bij komen, laadpalen met een vermogen van minstens 3 tot 7 kW. Laadpalen met een vermogen van 11 tot 22 kW tellen als twee CPE’s. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het aantal CPE’s dat voor een laadpunt geteld wordt. In totaal wordt er voor de hele operatie 30 miljoen euro vrijgemaakt.

"Absoluut streefdoel"

“Publieke laadpunten zijn noodzakelijk om het laden dicht bij huis toe te laten voor iedereen die geen eigen parkeer- en of laadvoorzieningen heeft. Daarnaast zijn deze laadpunten ook noodzakelijk als basisinfrastructuur om elektrisch rijden zichtbaar te maken aan het grote publiek en tussentijds laden mogelijk te maken”, zegt minister Peeters. “De omschakeling naar zero-emissievoertuigen is een absoluut streefdoel als we de klimaatdoelstellingen willen halen."

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen