Autonieuws: Officieel

We willen gerust trager rijden op de autostrade

Vlaams Automobilistenbond, VAB, ondervroeg 2.000 Belgen naar hun idee over het snelheidsbeleid op de autostrades. Wat blijkt? De vraag naar een lagere snelheid bij regenweer is veel hoger dan die naar een hogere snelheid bij weinig verkeer.

Acht op de tien automobilisten stemt voor een aangepaste snelheid in functie van het weer. Denk dan bijvoorbeeld aan trager rijden tijdens neerslag. Een wijsheid die trouwens vooral met ouderdom lijkt te komen. Want terwijl 90 procent van de 60-plussers voor pleiten, stemmen maar 71 procent van de twintigers voor.

Opvallend daarbij is dat de vraag naar een lagere snelheid (bij slecht weer) stukken hoger licht dan een hogere snelheid bij weinig verkeer (lees: 's nachts). De helft van de 2.000 ondervraagden vindt dit namelijk een goed idee. Het draagvlak is bij Nederlandstaligen wel groter (57%) dan bij Franstaligen (40%). Kijken we naar leeftijd, dan zijn het vooral de 30 tot 50-jarigen die voor stemmen (met nog steeds een magere 60 procent). Deelnemers onder de 30 jaar zijn er zelfs minder voor te spreken dan deelnemers boven de 60 jaar (52% versus 53%).

Huidige variabele snelheidsborden deugen niet

De Belg is best te spreken over het implementeren van variabele snelheidsborden (77%), echter deugen ze in hun huidige vorm niet, want amper 3 op de tien ondervraagden vinden dat de borden vandaag de dag een correcte snelheid tonen. Federaal minister van Mobiliteit Galant (MR) heeft dus nog wat werk aan de winkel. Zeker omdat ze zelf pleit voor een aangepast snelheidsbeleid op onze autosnelwegen.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen