Autonieuws: Varia

Belg rijdt minder in 2010 maar wagenpark breidt uit

Nog wat [onderzoek][1] dan. De gemiddelde Belg (wie voelt zich geroepen) legde in 2010 15.679 kilometer af met zijn personenwagen. In totaal waren alle wagens bij elkaar goed voor 82,6 miljard gereden kilometers, en lichte stijging (+0,2 procent) tenopzichte van vorig jaar. Opvallend is dat overal wat minder gereden wordt per wagen (-1,4 procent) maar dat het wagenpark blijft groeien (+16 procent). Er is een licht verschil in het aantal afgelegde voertuigkilometers, zo kent Vlaanderen een stijging met 0,7 procent terwijl Wallonië en Brussel een daling zien (-0,2 en -0,3 procent). [1]: https://autofans.be/content/helft-kinderen-wordt-niet-correct-vastgeklikt-de-auto

Opvallend is nog steeds dat driekwart van de afgelegde voertuigkilometers met een dieselwagen worden uitgevoerd. Dat is een onafgebroken stijging sinds 1985. De stijging van het aantal afgelegde voertuigkilometers met elektrische voertuigen was enorm in 2010 (+450 procent tegenover 2009), toch blijft het totaal afgelegd aantal voertuigkilometers met 160.000 km een marginaal deel van het geheel.

Voor het eerst werden de cijfers ook op Europees vlak vergeleken. Daaruit blijkt dat de Belg 10 procent meer rijdt dan het Europese gemiddelde, al wordt dat niet in elk land bijgehouden volgens dezelfde standaard. Op basis van deze gegevens en het autobezit kan men voor de gemiddelde Belg het aantal afgelegde kilometer als autobestuurder afleiden volgens volgende formule: (km/jaar als bestuurder) = (km/jaar per wagen) x (aantal wagens per inwoner)

Voor België, Nederland, Frankrijk en Europa geeft dat volgend resultaat:
België: 7.616 km/jaar
Europa: 6.622 km/jaar
Frankrijk: 6.362 km/jaar
Nederland: 6.126 km/jaar

Bron: FOD Mobiliteit en Vervoer

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen