Autonieuws: Varia

VAB: Vlaamse wegen gingen erop vooruit

Sinds het moment dat toenmalig Minister van Mobiliteit Crevits (CD&V) aankondigde een inhaalbeweging uit te voeren rond het odnerhoud van de Vlaamse wegen, zijn die wegen er ook daadwerkelijk op vooruit gegaan. Dat is de conclusie van VAB in hun recentste mobiliteitsbarometer.

VAB gebruikt de mobiliteitsbarometer om te peilen naar de mening van een aantal automobilisten. Ditmaal werden 1.000 Vlaamse en evenveel Waalse automobilisten bevraagd. Daarvan beoordeelt 65 procent de Vlaamse snelwegen als "goed" tot "zeer goed" op vlak van rijcomfort. In 2013 was dat nog 54 procent.

Toch zijn er nog zaken voor verbetering vatbaar. Met name de zichtbaarheid en het veiligheidsgevoel op de snelwegen scoren nog te laag. VAB vraagt dan ook om de wegmarkeringen op een hoger niveau te brengen, nadat de overheid besliste om de snelwegverlichting uit te schakelen. In Nederland blijft de wegmarkering ook dan nog goed afleesbaar, terwijl die in België vaak onzichtbaar of afgesleten is.

Ook bij regenweer geldt dezelfde kritiek. Al is het dan volgens VAB niet het verschil in wegmarkering maar wel het verschil in wegbedekking. De toplaag in Nederland draineert veel beter dan de Belgische, waar vaak een spray van opspattend water ontstaat bij fikse regenbuien.

werk aan de secundaire wegen

Op de secundaire wegen is het verhaal anders. Doordat de aandacht vooral naar de snelwegen is gegaan, hebben de secundaire wegen nu nood aan een inhaalbeweging qua onderhoud. Ook bij herinrichtingen moet er volgens VAB meer oog zijn voor rijcomfort.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen