Rijtest

Eerste test: Zeekr X 2023 - Volvo EX30 in vermomming! [video]

Wat als we je vertellen dat de elektrische Volvo EX30 naast de smart #1 nog een derde broeder heeft? Maak kennis met de Zeekr X! Een premium compacte crossover die met stijl en substantie het verschil wil gaan maken. Missie geslaagd?

Wat is dit?

Omdat chinees concern Geely het nog niet druk genoeg heeft met Volvo, Polestar, Lotus en Lynk&Co, krijgen we voortaan ook Zeekr op ons Europees bord. Deze X is naast de 001 shooting brake het tweede model van het merk met Zweedse roots. Interessanter; onderhuids deelt deze Zeekr X zijn genen met de Volvo EX30 en Smart #1. Volg je nog?

CHECK HIER ONZE VIDEO:

____

Zeekr, Volvo, smart? Wat is hier allemaal aan de hand!

Kalmeer je knäckebröd, want het verhaal achter Zeekr steekt relatief logisch in elkaar. Toen Volvo dik 10 jaar geleden opgeslokt werd door het Chinese Geely werd er in in het Zweedse Gotenburg een R&D-centrum opgericht met pientere ingenieurs van Volvo en het toen ter ziele gegane Saab. Het was dé manier van Geely om de brug te slaan met Europa en om zo aandeelhouders gerust te krijgen. De afdeling kreeg evenwel de weinig inspirerende naam "China Euro Vehicle Technology R&D Centre" opgespeld. Dat CEVT heeft de voorbije jaren ongelooflijk technologisch werk verricht voor Volvo en co (van chassis tot veiligheidssystemen).

Image
Zeekr X rijtest info belgie Long Range 2023

Onderhuids borrelde binnen het bedrijf echter de goesting om ook zelf auto's op de markt te brengen. Et voila, Zeekr was geboren in 2021! Hoe het komt dat een bedrijf met amper 2 jaar op de teller nu al twee auto's op de markt kan brengen? Dat komt natuurlijk omdat zowel de Zeekr 001 als de Zeekr X in essentie auto's zijn die werden ontworpen en ontwikkeld voor Lynk&Co. Lynk&Co is tegenwoordig een service geworden van huurauto's, waardoor er niet echt nood is aan een grote line-up van modellen. Net zoals het hele Volvo/ Polestar-verhaal toont Zeekr dat Geely niet vies is van te schuiven met modellen binnen merken.

Dog mode!

Wat je als potentiële klant vooral moet weten is dat deze Zeekr X zich in de markt zet als het meer premium afgewerkte broertje van de Volvo EX30 en smart #1. Niet in het minst door zijn expressief voorkomen. Is de EX30 nog zakelijk en de #1 nog speels, dan is deze X vooral eigenzinnig. Toch op vlak van design. Stiekem lijkt dit dan ook op een moderne crossover-interpretatie van de BMW i3.

Image
Zeekr X rijtest info belgie Long Range 2023

De snuit is stomp en laag, terwijl de achterkant hoog oploopt. De flank is eigenaardig (zeker vanaf de achterdeur) en uitgerust met moderne touches zoals een digitale display op de B-stijl om de laadtoestand te tonen (of de "dog mode", indien geactiveerd). Het Zeekr-logo achteraan is dan weer van het lichtgevende type en de vlakke deurhendels kantelen naar binnen open. Doe je die deuren open, dan vallen meteen ook de frameloze zijramen op. Dit is een auto met aandacht voor details, laat dat duidelijk zijn.

Maatje groter

Die lijn trekt zich binnenin ook door. Zeekr is ontsproten uit een voedingsbodem van tech-ingenieurs, waardoor displays een centrale plaats krijgen zonder storend over te komen. De chauffeur krijgt een head-updisplay en een 8.8-duims instrumtencluster pal voor de neus, de rest van de passagiers mogen staren naar het 14,6-duim infotainmentscherm. Dat rolt op één of andere exotische Qualcomm Snapdragon chipset voor flitsend snelle prestaties, al moeten we daar bij vertellen dat tijdens onze test het scherm één keer snoeihard vastliep. Ouch.

Image
Zeekr X rijtest info belgie Long Range 2023

Nu goed, Zeekr benadrukte ons meermaals dat het hier ging over pre-productiemodellen. Al hoefden ze zich niet te excuseren voor de rest van het interieur. Kwalitatieve materialen, een oog voor detail, fraai panoramisch dak en een Yamaha audiosysteem met 13 luidsprekers. Met zijn lengte van 4,44 meter is de Zeekr X trouwens een stevige 21 centimeter groter dan naastebroeder Volvo EX30. Dat dit een impact heeft op de zitplaats achterin kunnen we momenteel nog niet zeggen (want achterin de EX30 hebben we nog niet gezeten). Al weten we wel wat dit wil zeggen voor de koffer. Met een volume van 362 liter is die van de Zeekr X 44 liter groter dan die van de Volvo EX30. Al doet een Volkswagen ID.3 het nog een stukje beter met 385 liter aan volume. We geven het maar even mee.

1.265 pk! (maar niet voor deze X)

Onderhuids rolt de Zeekr X dus op fundamenten die hij deelt met de Volvo EX30 en smart #1. In Geely-termen gaat het dan over het SEA2-platform. Om je niet dood te vervelen met technische details over de Sustainable Experience Architecture; het is vanaf de basis gebouwd voor elektrische auto's. Hoor je dat, Polestar 2 en Volvo XC40? In de basis is het achterwielaangedreven en ontwikkeld voor 400 volt-applicaties. Al is er ook plaats voor 800V en zelfs 2 tot 4 (!) elektromotoren. Zoals de 001 FR bewijst met zijn 1.265 pk.

Image
Zeekr X rijtest info belgie Long Range 2023

De Zeekr X pakt het evenwel bescheidener aan dan die Tesla Model S Plaid-killer. Het is te zeggen, de elektrische crossover komt er in twee smaken, een Longe Range met elektromotor op de achteras en een dual motor met een stuk meer oomph. Waar Volvo de instapprijs van de EX30 laag houdt door een accu van 49 kWh (bruikbaar) aan te bieden, gaat de X meteen voor de grotere batterij van 64 kWh (netto). In het geval van de Long Range mag die sparren met een elektromotor van 272 pk (343 Nm) op de achteras, de Privilege AWD teert op twee elektromotoren met een systeemvermogen van 428 pk (543 Nm). Opladen gaat voor alle versies aan een politiek correcte 22 kW AC en 150 kW DC.

Moeiteloos

Oké, de specs lijken dus goed te zitten. Maar hoe rijdt deze Zeekr X op de baan? Wel, heel... moeiteloos. Zet je grootmoeder in dit ding en ze is er binnen de kortste keren mee weg. Het stuurgevoel is voorspelbaar, de one pedal-driving zoals je verwacht (blijkbaar hebben ze geluisterd na onze feedback op de 001) en het vermogen is meer dan acceptabel voor een auto van dit kaliber. In het geval van de AWD-variant durven we zelfs van té veel vermogen spreken. Of we zijn oud aan het worden natuurlijk.

Image
Zeekr X rijtest info belgie Long Range 2023

Dit is zo'n auto die geen emotievolle glimlach op je gezicht tovert maar je moeiteloos van punt A naar B brengt in een zeem van kwaliteit. Had het nog wat stiller kunnen zijn in de cabine mét frames rond de zijruiten? Zonder twijfel. Is het infotainment het summum van gebruiksvriendelijkheid? Ja, als het niet vastloopt. Het verbruik van 20 kWh/ 100 km voor de AWD-versie is wat aan de hoge kant maar de long range doet het met 17 à 18 kWh behoorlijk. Kortom, het voelt allemaal vrij veilig aan... maar niet cutting edge zoals je van een - je weet wel - techafdeling zou verwachten.

Moordende concurrentie

Laat dat zeker geen barre kritiek zijn, want het heeft ook nooit de Volkswagen Golf tegengehouden om uit te groeien tot een absoluut verkoopsucces. Het maakt het alleen wat moeilijk om deze Zeekr X te plaatsen in een vrij competitief segment. MG4, VW ID.3, smart #1, Volvo EX30, Fiat 600e, Peugeot e-2008, Citroën e-C4, Mini Countryman,... aan alternatieven geen gebrek. En laat daar het schoentje knellen, want hoewel we bij een handvol van die kandidaten een duidelijke reden kunnen geven waarom je nét voor dat model moet gaan, missen we dat wat bij de Zeekr X.

Image
Zeekr X rijtest info belgie Long Range 2023

Ach, gelukkig geeft Zeekr ons nog wat tijd om daar over na te denken. Want hoewel Nederland dit naar nog aan de Zeekr mag vanaf 44.990 euro, moeten wij - zoals de plannen nu liggen - tot ten minste eind 2025 wachten. Dat zijn nog eens drie jaren waarin een hoop nieuwe rivalen de kop kunnen opsteken in Europa. En meer nog, het geeft Volvo bijna 3 jaar tijd om de EX30 uit te laten groeien tot een absoluut verkoopsucces.

Conclusie

De Zeekr X moet het premiumbroertje worden van de Volvo EX30. Qua afwerking en gebruikte materialen doet hij dat alvast met verve. Alleen begrijpen we niet waarom Zeekr de komst naar België zo lang uitstelt. De kans bestaat daardoor dat de X, eenmaal hier, verdwijnt in de overvloed aan alternatieven. Zonde, want je merkt dat er liefde zit in de bouwkwaliteit en afwerking.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen