Exclusief: Wij reden mee met de Nissan Juke-R op Zolder (incl. video)

Nissan Juke-R

Nissan nodigde ons uit om kennis te maken met de Juke-R. Je weet wel, de Juke waarmee het Nissan Technical Center (in samenwerking met RML) ons laat zien wat ze waard zijn. Nissan koppelde de presentatie van deze Juke-R op Zolder aan de voorstelling van de GT Academy winnaar Jann Mardenborough. Dubbel zo interessant dus, dat vraagt om wat tekst, beelden en onboard videomateriaal.

Wat is het Nissan Technical Center – Europe / RML?

Het NTC is het "research and development"-team van Nissan. De afdeling met zijn hoofdzetel in Japan stelt momenteel 9.500 mensen te werk. Dit jaar vieren ze tevens hun 30-jarig bestaan. Hun doel is het vinden van oplossingen voor de toekomst en naar hedendaagse dingen die de automotive wereld kunnen verreiken. De gehele Renault-Nissan Alliance maakt gebruik van het N.T.C.

RML daarentegen staat voor “Ray Mallock Ltd.” Het is een Engels motorsporthuis/racing team dat zijn oorsprong kent in 1985. Sindsdien hebben ze zeker niet stilgezeten. RML is mede verantwoordelijk voor vele GT-wagens van ondermeer Seat, Nissan, Saleen, Vauxhall. Vandaag de dag kan u ze niet alleen koppelen aan de Juke-R maar ook aan de Chevrolet Cruze BTCC.  

Nissan Juke R

Wat is de Juke-R en waarom staat iedereen er zo gek van?

De Nissan Juke (rijtest) is van nature een crossover met een in your face-design. Een design dat vrijwel bij iedereen in het oog springt. Sommigen staan er wild van en andere willen de wagen zo snel mogelijk van hun netvlies krijgen. Wij vinden hem wel wat hebben. De Juke is trouwens goed voor gemiddeld 150 verkochte wagens pér maand. De Juke kon volgens het NTC nog wat extra aandacht gebruiken, desondanks het een waar succesnummer is aan het worden. In amper 22 weken tijd werd de Juke-R ontwikkeld. Het GT-R onderstel werd aangepast aan de Juke zijn kortere wielbasis en ook de V6 motor uit de eerste generatie GT-R werd getransplanteerd naar de Juke. Wat resulteert in een extreme Juke-R die een vermogen van 485 pk heeft, in 3,7 naar 100km/h knalt en een topsnelheid van 257 km/h heeft. De GT-R (rijtest) afdeling van Nissan zag dat het goed was en de hoogste in rang bij Nissan gaf zijn fiat.

Onboard video van de Juke-R op Zolder

Nissan Juke R

Er zijn twee Juke-R’s in de hele wereld, een rechts- en linksgestuurde variant, en dat aantal lijkt voorlopig niet groter te worden. Die met de goeie kant (linksgestuurd) is een paar dagen in België. Nissan stuurde ons richting de paddocks van het Circuit van Zolder waar de Juke-R in zijn sexy mat-zwarte trainingspakje stond te pochen met zijn knappe looks. Het interieur maakte plaats voor de technologische snufjes van de GT-R. En het exterieur, tjah... foto’s zeggen meer dan 1.000 woorden.

Nissan Juke R

Onboard video van Autofans'er Yannick naast Jann Mardenborough

Hoe rijdt de Juke-R?

Zelf konden we helaas niet achter het stuur kruipen van de Juke-R. Dat ligt niet aan onze driving skills, wel aan het exclusieve karakter van de wagen. Misschien maar goed ook want wat Jann ons als ervaring heeft meegegeven na een ritje met hem achter het stuur is waanzinnig. De jonge kerel heeft de Juke-R 100% onder controle en laat ons ten volle genieten van de G-krachten die worden opgewekt door het extreem snel accelereren, bochten vreten en remmen met een kracht die ik niet voor mogelijk hield. Zowel de banden als remmen kregen het op ons Belgisch circuit hard te verduren. Na Jann’s opwarmrondje op een circuit waar hij nog nooit was geweest kwam de rook uit de remmen. De Juke-R stond als het ware te briesen en eiste meer van dat. Jann was in z’n nopjes en bezorgde ons de rit van ons leven. De Juke-R gaat hard. Staalhard. Toen de Juke-R gefilmd moest worden kon meneer Mardenborough zich niet inhouden om alle systemen uit te zetten en even compleet los te gaan. Een heerlijke ervaring die zowel uniek als onvergetelijk is. De filmauto was trouwens de GT-R.

We volgden de Juke-R in een GT-R op het circuit van Zolder

Nissan Juke-R

Een interview met Jann Mardenborough rond de GT Academy:

Jann is een Britse kerel van 20 jaar. Al vanaf hij nog maar een gamecontroller kon vasthouden is hij al bezig met racegames. Gran Turismo 5 op Playstation 3 is zijn favoriete spel allertijden. Maar goed ook want Nissan en Gran Turismo richtten in 2008 de GT Academy op. Een afvalrace die bestaat uit 3 fase’s.

Fase 1: Ongeveer 90.000 deelnemers uit 10 landen nemen het tegen elkaar op via de online competitie in GT5.**
Fase 2**: De 20 beste deelnemers van elk land gaan samen een semi-finalewedstrijd aan die het deelnemers aantal herleid naar de drie beste per land.**
Fase 3**: De 30 finalisten komen samen in Silverstone en rijden daar de finale wedstrijd. Hier ondergaan ze vele mentale en fysieke testen. De winnaars van de GT Academy krijgen een vier maand durende raceopleiding en nemen deel aan de 24h van Dubai. Wat hierna voor de winnaars allemaal te gebeuren staat is een ware jongensdroom...

Nissan Juke R

Jann wou net starten aan de universiteit toen de heren van de GT Academy hem belden om full time voor hen te werken als racing driver. De sympathieke kerel hoorde zijn droom in vervulling gaan en belde op het laatste nippertje zijn universiteitsopleiding af om zijn droom waar te maken. Zelf is Jann de vriendelijkheid zelve gebleven. Hij maakt het heel duidelijk dat hij elke dag in de zevende hemel is. Voor het dagelijkse vervoer heeft hij van Nissan een Juke gekregen maar zijn ogen lonken al naar een 370z cabrio, “All brown exterior, brown roof and gun metal coloured rims. Maybe, one day I’ll have one of my own!” Dat hij betaald wordt om met snelle wagens te rijden vind hij ongelooflijk. Toen we hem vroegen of hij de nieuwe Lewis Hamilton wilde worden kregen we een down-to-earth en respectvol antwoord: “F1 racen is iets waar je moet voor gaan als hoofdambitie. Ik heb die ambitie niet. Met amper 24 deelnemers is de kans klein dat ik überhaupt kan starten in de F1. Nee, mijn ambitie is al vanaf het begin met GT-wagens rijden. Die ambitie/droom is nu werkelijkheid geworden dankzij Nissan en de GT Academy. Waarvoor ik zéér dankbaar ben.”

Nissan Juke R

Graag willen we Nissan, GT Academy en Jann Mardenborough bedanken voor de ervaring die ons adrenalineniveau naar ongekende hoogten bracht.

Foto's: Nathan Gevers

Laatst gepubliceerd

Reacties (16)

Plaats een reactie
Yvesw 20:20
afbeelding van Yvesw

Meh... Zegt me niets...

Yannick Degroeve 20:25
afbeelding van Yannick Degroeve

Je bent helemaal gek yves, of jaloers dat kan ook ;-)

Yvesw 20:28
afbeelding van Yvesw

@Yannick: Het 2de... Absoluut het 2de... ;)

Quin 20:32
afbeelding van Quin

Uiterlijk zegt me niets, maar door het compromisloze en die dikke fuck naar de groene trend is dit heerlijk projectje. Prijs jullie maar gelukkig dat je in deze hebt kunnen meerijden (het niet zelf rijden begrijp ik wel :p)!

Yvesw 20:33
afbeelding van Yvesw

@Quin: Het uiterlijk zegt je niets? Als ik als kind droomde van matchboxautotjes die realiteit werden zit deze Juke er toch niet ver af! Heerlijk gewoon!

Yvesw 20:52
afbeelding van Yvesw

Trouwens zelf de 2012 gereden of ook passagier?

Yannick Degroeve 20:54
afbeelding van Yannick Degroeve

nee zelf konden we ni rijden... maar goed ook want die mannen kunde toch ni bijhouden :-)

Yvesw 20:55
afbeelding van Yvesw

Iemand trouwens toevallig tegen Jann een potje GT5 gespeeld? :p

Quin 10:26
afbeelding van Quin

@Yves: het is een opvallend en bruut uiterlijk, maar echt mooi vind ik het niet ;). Ik hou niet zo van teveel frulletjes :p.

Techno Patat 13:32
afbeelding van Techno Patat

Ik ben wel fan van de 'gewone' juke! Lekker uniek en speciaal, het moet niet altijd een grijze opel zijn... En deze R is dan nog eens ultiem! Geschift om te zien hoe snel dit ding is! Ik vraag me wel af, hoeveel sneller is een GTR dan nog dan dit??

Yvesw 16:38
afbeelding van Yvesw

@Patat: Inderdaad. Lelijk of mooi is niet de point bij zo'n auto. Het is een wagen met ballen! En dat kan ik altijd appreciëren. Zelfde verhaal met de Fiat Multipla... Over het uiterlijk kan je eeuwig discuteren maar apart was het wel!

Zo ben ik fan van de Juke maar vind ik hem nog altijd iets te "braaf" gestyled op globaal vlak. Zo hadden de wielkasten bv. net iets breder gemogen en de motoren net iets spannender.
Maar swat, hopen dat Renault... euhm... Nissan dit inziet en een sportpakketje uitbrengt geïnspireerd op de styling van de Juke-R!

Wim 09:13
afbeelding van Wim

@patat: Voila, GT-R vs Juke R: http://www.youtube.com/watch?v=jx2MnKZNmwM (GT-R was op dat circuit 1.3 sec sneller)

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws