Uit-tip: Ferdinand Porsche Expo in Autoworld

ferdinand-porsche-autoworld-tentoonstelling

Met al de elektrische en hybride voertuigen van vandaag durven we wel eens vergeten dat Porsche 113 jaar geleden al een hybride had. Dat proberen Porsche en Autoworld recht te zetten met een expo in Brussel vanaf 6 december.

Op 18-jarige leeftijd creeërde Ferdinand Porsche zijn eerste elektrische auto bij het Oostenrijkse bedrijf Löhner. Het revolutionaire concept van één motor in elk wiel zorgde voor een wervelwind door Europa. In 1898 kreeg hij zelfs de opdracht van E.W. Hart uit Luton, Groot-Britannië om er ook nog een brandstofmotor aan toe te voegen. Zo was meteen de eerste benzine-elektrische hybride ooit geboren.

ferdinand-porsche-autoworld-tentoonstelling

De volgende jaren waren voor Ferdinand Porsche al even opwindend. Bij Austro-Daimler in Wenen ontwierp hij de Sascha en bij Daimler-Benz in Stuttgart ontwikkelde hij zelfs de legendarische S, SS en SSK die furore maakten in de autosport.

In 1930 begon Ferdinand met zijn eigen studiebureau waar hij alle vrijheid had. Zo ontwierp hij zescilindermotoren voor Wanderer, de Silberpfeile racewagens van Auto-Union en de Volkswagen die we nu kennen als de Kever. Later werkte hij samen met zijn zoon Ferdinand 'Ferry' Porsche aan de 356, de eerste wagen die de Porsche naam droeg.

De expo in Autoworld heet Ferdinand Porsche: the heritage; From Electric to Electric en draait om de weg van de eerste hybride wagen (de Lohner-Porsche) naar de recente 918 die ook een hybride is.

ferdinand-porsche-autoworld-tentoonstelling

heel wat modellen

Op die weg passeren we eveneens langs de verhalen en de auto's van Ferdinand 'Ferry' Porsche en diens zoon Ferdinand 'Butzi' Porsche. Zij ontwierpen onder andere de Beetle Cabrio, de eerste 911 en de 912 Targa. Wist je trouwens ook al dat het huidige hoofd van Volkswagen, Ferdinand Pïech, de kleinzoon is van Ferdinand Porsche, de oprichter? Hij was onder meer verantwoordelijk voor de prachtige 917K en de Carrera RS 2.7 van 1973. Ook de Porsche 959 kwam van zijn hand net zoals de V6 motor waar McLaren-TAG kampioen mee werd bij de constructeurs in de Formule 1. Legendarische piloten zoals Niki Lauda en Alain Prost behaalden er zelfs wereldtitels mee.

ferdinand-porsche-autoworld-tentoonstelling

praktisch

In totaal zullen er meer dan 45 auto's tentoongesteld worden samen met historische documenten, filmpjes en foto's. De expo loopt van 6 december tot 19 januari in Autoworld te Brussel. Autoworld ligt in het Jubelpark en is makkelijk bereikbaar zowel met de wagen als met het openbaar vervoer. Volwassenen betalen 12 euro, groepen/studenten/senioren en mindervaliden 9 euro en kinderen tussen de 6 en de 12 jaar betalen 6 euro. In de prijs zit ook een bezoek aan het gewone museum inbegrepen.

Wat ons betreft een aanrader voor iedere Autofan en een must-do voor de Porsche fanaten onder ons. Meer info kan je vinden op ferdinandporsche.be.

Auteur: Nathan
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws