Live: Hyundai i20 (2014)

Hyundai-i20-2014

Hyundai gaat er prat op dat hun nieuwe i20, 'Europeser' dan ooit is. Wij gingen exclusief een kijkje nemen bij de lancering in Frankfurt om na te gaan of het Zuid-Koreaanse merk die belofte nakomt.

De Zuid-Koreanen hebben hoge verwachtingen van hun nieuwe B-segmenter. Al zal het duwen met de ellebogen worden om de aandacht naar zich toe te trekken. Zo lanceert ook Opel een gloednieuwe concurrent met de Corsa E en stak Skoda de Fabia in het nieuw. Al heeft Hyundai geen vrees voor die concurrenten, want de i20 is even Europees als de Euro. Dit komt omdat zowel het design als alles eronder ontwikkeld is op ons continent. En dan vooral in Duitsland.

Hyundai-i20-2014

Revolutie

Voor de i20 is het dan ook eerder een gevalletje 'revolutie' dan 'evolutie'. Geen enkel stuk is hetzelfde gebleven, van ophanging tot interieurkleur. Martin Bott hoofd R&D is dan ook tevreden over het resultaat: 'De nieuwe i20 ligt een stuk smoother op de baan. Zowel visueel als qua rijgedrag. Dit komt enerzijds door de ervaring die we hebben opgedaan door hem over de Nürburgring te sturen, anderzijds staat hij wat breder op de weg. Dat komt zijn stabiliteit ten goede.'

Vooral het chassis moet de i20 omtoveren tot een dynamische rekel. Dat is namelijk gloednieuw en specifiek voor de B-segmenter ontworpen. Op de vraag of we ons ook kunnen verwachten aan een Hot Hatch-variant - in Hyundai termen een N-versie -, krijgen we volgend antwoord: 'Goh... laten we zeggen dat het chassis veel aankan.' Alvast geheimzinnige taal...

Hyundai-i20-2014

Een zware bevalling

Ook het exterieur maakt tegenover de voorganger een serieuze sprong. Zo is het brave er wat af en krijgt het geheel wat meer tierlantijntjes. Niet zo vanzelfsprekend, want begin dit jaar werd de i20 nog terug naar het tekenbord gestuurd omdat bij de interne voorstelling ervan niemand het echt warm kreeg. Vooral de achterkant hebben ze de laatste maanden nog aangescherpt. Die had voordien veel dikkere achterlichten.

Gelukkig konden ze hem nog negen maanden lang op sportkamp sturen zodat er wat meer vorm in die achterkant zit. Andere aandachtstrekker op de i20 is het panoramische dak. Ondertussen al een gewoon zicht op een resem wagens, in het B-segment iets unieker. Zeker dit dak, dat zowel kan kantelen als open gaan. Een verlichtende optie (heb je hem?) die naar Hyundaiaanse normen waarschijnlijk voor een peulenschil verkocht wordt.

Hyundai-i20-2014

Met de GSM op het dashboard

Werpen we een blik door dat dak naar binnen, dan lijkt het wel of we in een klasse hoger vertoeven. Alvast op het vlak van ruimtegevoel. De i20 gaat de grootste in zijn segment worden en daar kan je blij om zijn op de achterbank. Ook in de koffer kan je vanaf nu een stuk meer kwijt. Nu ja, niet onlogisch als je een wagen langer en breder laat worden.

Hyundai-i20-2014

Gevoelsmatig zit het snor binnenin, al mist het centrale dashboard wat cachet. Zo zijn de knoppen en schermpjes van de radio en airco op z'n minst rudimentair vormgegeven. Wil je wat meer visueel spektakel, dan kan je gaan voor de ingebouwde GPS. Tot op dit moment is daar echter nog geen beeld van. Opvallend; Hyundai kent zijn cliënteel en weet dat een groot deel daarvan geen honderden euro's wilt uitgeven aan een groter schermpje. Daarom voorziet het merk (optioneel) een gsm-houder op het dashboard. Niet meteen 's werelds mooiste optie, maar waarschijnlijk wel zeer handig om te Instagrammen en te Twitteren tijdens het rijden.

Hyundai-i20-2014

Veel brom brom onder de motorkap?

We gingen al eerder vluchtig over een hetere variant die misschien op komst is, al is daar weinig zekerheid over. Zo zal Thierry Neuville, onze Belgische rallyrijder voor het merk, volgend seizoen nog niet starten met deze nieuwe i20. Als het één samen met het andere wordt ontwikkeld, dan kunnen we nog wel enkele jaartjes wachten op wat meer oomph.

Gelukkig gaat Hyundai ook voor het gewone volk zonder petjes nieuwigheden voorzien. Ze blijven nog wat vaag, maar denk vooral aan kleinere geblazen motoren (lees: driecilinders turbo's op benzine) die op til staan. Tot dan neemt deze nieuwe i20 gewoonweg de motoren over van de huidige variant. Van een kleine 1.1 driecilinder diesel tot een 1.4 benzine met 100 pk. De meest gekozen variant, de 1.2 benzine blijft ook in de lijst staan.

Hyundai-i20-2014

Op tijd voor kerstmis

Hyundai België hoopt de i20 in de showroom te hebben staan tegen december. Dat is op tijd voor de liefhebbers van kerstbomen, maar ook - veel belangrijker - op tijd voor het autosalon in Brussel begin januari. De Zuid-Koreanen verwachten dan ook veel van hun B-segment inzending. Sinds 2002 wist Hyundai 1 miljoen wagens te slijten in dat segment (eerst de Getz, daarna de uitgaande i20). Ze hebben dan ook de ambitie om jaarlijks 100.000 stuks te verkopen op onze aardbol.

Hyundai-i20-2014

Dat belooft alvast stevig werk voor de fabriek in Turkije. Al gelooft Hyundai er in, want het merk investeerde 508 miljoen in die fabriek om klaar te staan voor de i20-overrompeling.

Conclusie

Met de i20 werpt Hyundai een frisse speler in het B-segment. Eéntje die een stuk meer de visuele kaart trekt. Al krijg je nog steeds de typische no nonsense aanpak met vijf jaar garantie en betaalbare opties. Heb je liever een sportiever gelijnde driedeurs, dan moet je nog enkele maanden wachten. Wij kijken er alvast naar uit om de Zuid-Koreaan uit te spelen tegen zijn concurrentie.

Hyundai-i20-2014

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Kevin300 20:23
afbeelding van Kevin300

Ik vind hem alvast mooier dan die saaie Skoda!
Zeker ni slecht !!!

Kevin 21:51
afbeelding van Kevin

hij oogt een pak sportiever dan de huidige. en ik was al niet zo vies van de huidige ;)

Oli 04:11
afbeelding van Oli

Nog beter dan de huidige !? Dan moet ik hem hebben !

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws