10 dingen die je moet weten over de Abarth 695 Biposto [+fotogalerij]

Abarth-biposto-2014-info

Abarth nodigde ons uit om een exclusief kijkje te nemen naar de 695 Biposto op Belgische bodem. De extreemste straatlegale Abarth ooit gecreëerd van dichtbij bekijken? Daar zeggen we geen nee tegen.

Dus jij dacht dat de 595 Competizione al extreem was? Dan wandel je best met een ruime bocht rond de 695 Biposto. Een bodykit die het kleinood zo mogelijk nog extremer maakt, een titanium rolbeugel en - om eer te brengen aan de Biposto-benaming - twee racestoeltjes van Sabelt. Een soort van racewagen voor de openbare weg, een trackdayspeeltje voor mannen met een overvloed aan borsthaar. Omdat onze ontmoeting kort was, sommen we tien dingen op die je moet weten. Tot we hem zelf eens aan het tandwiel kunnen voelen natuurlijk (UPDATE: Lees hier de rijtest)...

1: Sequentiële versnellingsbak

Het moet wel de kleinste productiewagen zijn met een sequentiële versnellingsbak. Nu ja, als je er nog extra duiten voor neerlegt bij de Italianen, want standaard krijg je de reguliere handbak met vijf verzetten. Momenteel weten we het kostenplaatje nog niet, maar de bak van Bacci Romano ziet er alvast heerlijk uit. Koppelingsloos opschakelen, we kijken er al naar uit!

Abarth-biposto-2014-info

2: Geen Xenon

Hunk, is dat positief dan? Jawel hoor. In hun stevige strijd naar een lager gewicht vonden ze het bij Abarth niet nodig om zwaardere xenonlichten te installeren. Eén van de zaken die ervoor zorgt dat het gewicht van de kleine macho op 997 kilogram komt te liggen. Dat lijkt een marginale winst tegenover de 1.035 kilo van een gewone Abarth, maar vergeet niet dat ongeveer alles aan deze wagen van racekwaliteit is (lees: robuuster).

Abarth-biposto-2014-info

3: 190 pk

Het gewicht mag dan lager liggen, de krachtcijfertjes stijgen enkele eenheden. 190 pk en 250 Nm koppel, dat puurt de Biposto uit de 1.4 Turbo T-JET. Dank daarvoor maar de race-intercooler vooraan, de airbox van BMC en de titanium uitlaatlijn van Akrapovic. Gaat het te snel, dan stoppen de aluminium remklauwen van Brembo met vier zuigers het geheel wel via schijven met een stevige diameter.

Abarth-biposto-2014-info

4: Met sper

Wil je echt het verschil maken als voorwielaangedreven krachtpatser, dan moet je beschikken over een mechanisch sperdifferentieel. Kijk maar naar de Peugeot RCZ R. De Biposto krijgt alleszins een mechanische sper, de exacte specificaties zijn ze momenteel aan het opsnorren in Italië voor ons. Verwacht dus meer daarover later.

5: Niet voor McDonalds

Vergeet de luxe van elektrische zijramen, de Biposto krijgt (optioneel) raampjes van Polycarbonaat met kleine schuifpaneeltjes. Recht van de racerij en zeer licht. Zo'n Big Mac zal er nog tussen passen, maar een 'Large Cola' laat je best achterwege. Ritjes op de autostrade zijn ook geen aanrader.

Abarth-biposto-2014-info

6: Hij is er voor iedereen!

Leg je de centen op tafel, dan krijg je bij Abarth ééntje mee. Geen gezeur over een gelimiteerde oplage om de exclusiviteit te behouden. En daar zijn we de Italianen alvast dankbaar voor

7: 40.500 euro

Nee, een koopje is zo'n trackdayspeeltje nooit. Al kan je je vragen stelen over het prijskaartje van deze Biposto. Maar liefst 40.500 euro ben je kwijt. En dan hebben we de optielijst nog niet opengeslagen. Die omvat pakketten met carbon, de sequentiële versnellingsbak, een gepersonaliseerde helm en een aluminium motorkap. De Biposto op de foto's, die heeft natuurlijk alle opties aan boord.

8: Al 15 stuks voor BeLux

Niet dat de bovengenoemde kostprijs kopers afschrikt. In België en Luxemburg tezamen werden er al 15 besteld. Inderdaad, er zijn nog autogekken op deze wereld...

9: Je kan hem in alle kleurtjes krijgen, zolang het maar matgrijs is

Net zoals op de QV-modellen van Alfa Romeo kan je de snelste Abarth in het matgrijs krijgen. Het is te zeggen, de Biposto komt er alleen maar in het grijs. Wil je een andere kleur? Dan zal je beroep moeten doen op de plaatselijke wrapper of zelf aan de slag moeten gaan met Plasti Dip.

Abarth-biposto-2014-info

10: Cijfermoes

We kunnen het niet laten om met een hoop cijfers naar jullie hoofd te smijten. Het gewicht en de kracht onder de kap weet je al, nu komt de rest: 5,9 seconden naar de honderd/ een topsnelheid van 225 km/u/ een CO2-uitstoot van 155 g/km/ een normverbruik van 6,5 liter. Al geven we nu al een ereplaats op de Autofanswebsite aan een eigenaar die nog maar in de buurt komt van dat laatste cijfer...

Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Techno Patat 22:06
afbeelding van Techno Patat

Dit is ZO COOL :P! De motorkap zou ik er af halen ze kameraad, al dat carbon en die BMC CDA is zoooo cool! De 1.4 is al een lekker roffelaarke, met een CDA wordt dat een screamerke, zeker weten :P!

En een sequentiele bak, mechanisch differentieel, gepersonaliseerde helm? Dit spel heeft alles er op zitten die het zo cool maken :P! De Suzuki Swift sport van de 'Ring is z'n eerste positie kwijt van 'te hebben hatch' :P! Dat je voor een full option abarth ook een A45 amg hebt kan me niet bommen, dees is meer fun :P!!!

Kenny 18:38
afbeelding van Kenny

Kijk, daar word ik hitsig van. Wat een bruut geweld in zo'n kleine verpakking :-).
Dit zou er zo kunnen bijkomen als weekendgebakje, mits ik 40k onder m'n matras had liggen.

En dan dat geluid, wat een schreeuwlelijkerd! Wat mij betreft kan hij tippen aan het geluid van een C63 AMG :-)
https://www.youtube.com/watch?v=oROsOtqsKuI

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws