Rijtest & Video: Jaguar F-Type V8 S

jaguar-F-type-V8-S-rijtest

Blijkbaar moesten de Indiërs Jaguar kopen vooraleer het merk terug zou gaan naar hun Britse sportgeschiedenis. Gelukkig was deze F-Type het wachten waard.

Na 52 jaar heeft Jaguar nog eens een échte sportwagen in hun line-up. De hardcore XK, XF en XJ varianten gaan dan wel ontieglijk snel maar geen één is een opvolger voor de veel gelauwerde E-Type, wiens productie eindigde in 1974.

Tot nu. Tot de F-Type. De wagen die Jaguar's legendarische XKE-modellen uit de jaren '60 moet gaan evenaren. Die E-Type is in de afgelopen jaren al meermaals verkozen tot mooiste wagen ooit en als we er ons rustig bijzetten denken we dat de F-Type ook dat lot beschoren is.

Prachtig om naar te kijken, van de details op de deurhendels tot de vier uitlaatpijpen aan de achterkant. De luchthappers, de uitgestrekte koplampen en de rechtopstaande grille zijn stuk voor stuk bruut, doch elegant.

jaguar-F-type-V8-S-rijtest

Niets dan lof voor diegene die de kleuren van deze F-Type koos overigens want zelf zouden we het niet beter kunnen. Het knaloranje Firesand schittert in elk soort licht, van felle middagzon tot diffuus avondlicht. De zwarte velgen zorgen samen met het zwarte stoffen dak voor een pose waar men niets aan moet veranderen. Geen oranje remklauwen. Geen andere accenten meer, deze zouden het alleen maar verpesten.

Supercharged monster

Wij trokken er voor enkele dagen op uit met deze V8 S, de topper van de line-up. Met 495 pk steekt hij ineens kop en nek boven zijn V6 en V6 S broers uit die het slechts met 340 en 380 pk moeten doen. Deze zelfde V8 vinden we overigens ook terug in de rest van de familie zoals in de gelauwerde XKR-S maar in onze F-Type moet hij het echter wel met 55 pk minder stellen. Nu niet dat hij daardoor traag is, integendeel, hij is zelfs 0,1 seconde sneller.

jaguar-F-type-V8-S-rijtest

495 pk bij 6.500 toeren en 625 Nm tussen 2.500 en 5.500 toeren. Daarmee schiet de 1.665 kg wegende F-Type V8S in slechts 4,3 seconden mee naar 100. Maar al die cijfertjes vergeet je vlug als je het geluid hoort. De V8 brult als een bariton onderweg naar de rode lijn van 7.000 toeren per minuut waarop hij zich op zijn luidste laat horen. Als je broek dan nog niet vuil is, wacht dan tot als je je voet van de gas lost. De uitlaat ploft erop los, zo luid en lang dat je zou beginnen denken dat er iets mis. Think again, business as usual bij de V8 S.

jaguar-F-type-V8-S-rijtest

Rijdt de F-Type ook even goed als hij eruit ziet? Nee, zo blijkt. Beter. Hoe Jaguar de 1.665 kilogram wegende roadster zo heeft laten sturen blijft ons een raadsel. De hydraulische stuurinrichting - de snelste ooit op een Jaguar gemonteerd - is direct en biedt genoeg feedback. Voor de demping hebben ze een ideaal compromis gevonden tussen comfort en sportiviteit, en daar is onze rug hun heel dankbaar voor.

Auditief wonder

Perfect om rustig door een stadscentrum te rijden, ideaal voor normale snelheden over de Autobahn. Al die dingen veranderen echter als we de dynamic-stand via de Jaguar driveknop activeren en de versnellingsbak een tik naar links in sport duwen. De actieve uitlaat smijt z'n kleppen open, het stuur wordt strakker, het gaspedaal losser en de automaat schakelt een paar trappen naar beneden. Elke keer je het gaspedaal dan aanraakt produceren de vier uitlaatpijpen een ongelofelijk geluid dat - licht uitgedrukt - hoofden doet draaien. Het verschil met de actieve uitlaat aan of af is als dag en nacht. Jaguar geeft dit auditief wonder standaard op de V6 S- en de V8 S-modellen. Toekomstige eigenaars van de gewone V6 moeten deze - 1.780 euro kostende - optie zeker en vast aanvinken.

jaguar-F-type-V8-S-rijtest

In de dynamic stand laat de F-Type zich bochten insturen als een complete madman zonder morren. Gripverlies op een droog wegdek is zelden tot nooit aanwezig en mocht het toch optreden dan zal de overbeschermende stabiliteitscontrole de wagen wel proberen te redden.

Met alle elektronische snufjes uitgeschakeld ben je maar beter goed voorbereid. Een losbrekende 495 pk op de achterwielen in bedwang houden vergt uitmuntende stuurmanskunsten. Standaard op de V8 S is de elektronische differentieel vanachter die tot 100 procent sper kan bieden, interessant voor mocht je graag een drift willen uitvoeren in de F-Type. Weet wel dat je dan direct terug bij de bandenboer gaat staan, en zo'n Pirelli P-Zero's zijn niet direct de goedkoopste.

jaguar-F-type-V8-S-rijtest

Perfecte balans, een (dikwijls iets té) flinke hoeveelheid kracht en naadloze feedback, voor met de F-Type V8 S hard te gaan moet je gelukkig nog geen testament op papier hebben staan.

One + one

Binnenin merken we duidelijk de filosofie van de one plus one sportwagen op. Bestuurder en passagier zijn gescheiden door het grote handvat rechts van de middenconsole. De zetels bieden uitmuntende steun en vallen naar believen aan te passen via de overvloed aan knopjes naast de deurhendel. De rest van het interieur weet ook de perfecte grens tussen functionaliteit en minimalisme te vinden met onder andere de drie grote draaiknoppen die zowel de airco als de zetelverwarming kunnen regelen. Met de motor uit pulseert de startknop met een rode gloed alsof hij smeekt om het monster te laten ontwaken.

jaguar-F-type-V8-S-rijtest

Alhoewel het navigatiesysteem al een serieuze verbetering is tegen over vroeger hinkt het nog steeds ver achter op elke wagen die we al getest hebben. Al de mooie vormen van de rest van het interieur worden compleet teniet gedaan als je naar het navigatiesysteem kijkt. De harde vierkante knoppen die een eeuwigheid nodig hebben om hun actie uit te voeren maken ons alvast geen grote fans van dit systeem. Dingen die je niet verwacht in een auto die er zo mooi uitziet, zo goed rijdt en daarbovenop nog eens meer dan 100.000 euro kost.

jaguar-F-type-V8-S-rijtest

Oneindige glimlach

Toch kan het navigatiesysteem onze algemene mening over deze F-Type amper laten herzien. Een ontzettend mooie wagen die zelfs nog beter rijdt dan dat hij er uit ziet. Hoeveel thumbs-up en camera's we tijdens onze roadtrip naar het schitterende Zwarte Woud hebben gezien konden we na 100 kilometer alvast niet meer tellen op twee handen. De andere V8 S die we op de uitgestrekte Autobahn tegenkwamen had geen enkele moeite om mee snelheden op te zoeken waar de gemiddelde sportwagen nog niet van kan dromen. De glimlach op het gezicht van de andere bestuurder - en op dat van ons - was dan ook niet meer weg te krijgen.

jaguar-F-type-V8-S-rijtest

Zo'n fonkelnieuwe F-Type staat op je oprit te blinken vanaf 75.300 euro. Dan heb je een standaard 3.0 supercharged V6 met 340 pk. Een V6 S met 380 pk heb je vanaf 86.900 euro en het V8 S topmodel vanaf 102.500 euro.

Standaard krijg je dan onder andere de bi-xenon koplampen, 20" lichtmetalen Turbinevelgen, performance remmen (380 mm vooraan, 376 mm achteraan), de actieve sportuitlaat en de elektronische sperdifferentieel. De zwarte velgen op ons testmodel aanvinken kost je nog eens 1.550 euro extra en een likje firesand metaallak 2.200 euro. Als je al zoveel geld op tafel kan leggen voor een volledig uitgeruste F-Type V8 S dan heb je waarschijnlijk ook geen enkel probleem aan het gemiddeld verbruik van 13,2 l/100km. Een volle tank super 98 kost je dan ook al gauw 100 euro, en daar raak je dan nog geen 500 kilometer ver mee.

jaguar-F-type-V8-S-rijtest

De Jaguar F-Type is een wagen waarbij het moeilijk zal worden om hem te overtreffen, een wagen waarbij ons hart pijn deed toen we de sleutel terug af te moesten geven. Veel zien we ze (nog) niet op de baan, maar overal waar we er eentje zien - zelfs in een advertentie - komt die kinderlijke glimlach weer naar boven en begint die rechtervoet weer te tintelen.

Specificaties

Motor

Supercharged 5.0 V8 benzine

Vermogen

495pk

Koppel

625 Nm

Overbrenging

8-bak automaat

Aandrijving

achterwiel

Gewicht

1 665 kg

Topsnelheid

300 km/u

Prijs basismodel

€ 102 500.00

0 tot 100 km/u

4.30 sec

Gemiddeld testverbruik

13.20 L/100km

Min. kofferinhoud

196 L

Max. kofferinhoud

196 L

CO2-uitstoot

259 g/km

BIV

€ 5 780.00

Rijtaks

€ 2 389.00

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
stealth 18:36
afbeelding van stealth

Wat een auto, waw. Mooie foto's en vid btw.

Adriaan 09:59
afbeelding van Adriaan

Zoals ze zeiden op topgear, deze wagen zal niet meer te zien zijn op het internet in de uk. Gewoon pure auto porno, wat een knap ding! Lang geleden dat ik moet zeggen dat jaguar echt een pareltje heeft uitgebracht. Ik heb er zelf eens eentje samengesteld via hun site, voor 109k euro heb ik mijn ideale f type, dat is veel geld, maar je gaat lang moeten zoeken om iets gelijkaardigs te vinden. Een r8 v8 kost al minstens 121k euro...

Wim 13:21
afbeelding van Wim

veel mooier "in the flesh" dan op foto's, en lekker veel te luid :)

Dequal 16:44
afbeelding van Dequal

Concrete tips zijn altijd welkom. Nu was het echter een 'extraatje' met wat GoPro beelden. :)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws