Rij-impressie: Mercedes-Benz SLS AMG

rijtest Mercedes-Benz SLS AMG

De marketing afdeling van Mercedes was zo vriendelijk om ons uit te nodigen voor een testrit met de nieuwe CLS. Ons moeten ze daarvoor niet overtuigen, maar voor alle zekerheid was er voor de genodigden een SLS AMG voorzien. Nu mogen wij bij Autofans niet klagen op vlak van semi-supercars. De Porsche 911 4S, Jaguar XKR en Nissan 370z zijn allemaal heel indrukwekkende machines, maar ik wist dat de SLS toch nog van een heel andere categorie ging zijn.

rijtest Mercedes-Benz SLS AMG

Alleen al bij het aanzien van die lange, brede neus besef je dat deze Benz bij de koningsklasse van de sportwagens toehoort. Het retrodesign laat nergens een steek vallen en, zoals het tegenwoordig bij veel wagens het geval is, is hij “in the flesh” stukken imposanter dan op foto.  Bij dit visueel pareltje hoort natuurlijk ook audio. Niemand van de omstanders kan een lichte smile bedwingen wanneer de 6.2 liter V8 wordt aangevuurd. Ik ben door de C63 AMG verliefd geworden op die V8, maar het geluid van de über sedan verbleekt bij de brul van zijn meerdere. De parkeergarages in Knokke kunnen maar beter een goede geluidisolatie hebben, want hier maak je een hele blok mee wakker.

rijtest Mercedes-Benz SLS AMG

En nu kwam het, de instructeur zei dat ik mocht instappen. Maar deze hier is amper 1.73m lang, en het beeld van Richard Hammond die de vleugeldeur niet toe kreeg spookte door mijn hoofd. Oef, ik kon er net aan, met een goed gevoel zette ik de 7traps in D en vertrok. Ik zou het rustig aan doen, de 571 paarden wat gewoon worden, en dan vragen of ik hem mocht planken. Toch een beetje verbaasd, bleek de SLS met een figuurlijke vinger te besturen. Hij was zelfs comfortabel, de zetels pasten perfect en het was heerlijk cruisen met die achtcilinder soundtrack op de achtergrond. Maar mijn missie was natuurlijk om mijn lidmaatschap van de onder-4-seconden-club te verkrijgen.

rijtest Mercedes-Benz SLS AMG

“Is dit de agressiefste stand?” vroeg ik wat gefaked naïef aan de instructeur. Waarop mijn metgezel de prachtige aluminium draaiknop in zijn S-stand zette. De S+ stand was voor een andere keer, die zorgt net als de S voor een betere gasrespons, maar moeit zich ook met de tractie controle. En op de Ardeense binnenbaantjes kan je de systemen maar beter hun werk laten doen, dat merk je snel genoeg. Terug naar de “task at hand”. De Mercedesman had het vertrouwen, ik had er zin in, op naar die 100 km/u in 3,8 seconden. Ik remde af op een helling (altijd net wat indrukwekkender), keek naar de horizon, en vloerde de supercar. Met redelijk wat wielspin (met dank aan het wegdek) schoot hij naar 2de versnelling, waarna die op zijn beurt de SLS met illegale snelheid naar de horizon schoot. Jawadde dadde moet zowat het enigste zijn dat ik mij op kwam. Wat een beest van een motor is dat toch, 650 Nm en geen turbogat. De Amerikanen hadden gelijk: There's no replacement for displacement. Met de combinatie van een grote cilinderinhoud en Duitse engineering heb je geen turbo’s nodig. Gewoon asfalt, veel asfalt.

rijtest Mercedes-Benz SLS AMG

Wat volgde was een indrukwekkend ritje met veel toeren en veel geroffel, ik heb dan ook nog nooit met zoveel tegenzin uit een auto moeten stappen. De adrenaline maakte plaats voor het "we hebben het toch maar gehad"-gevoel, en  nu, bij het typen van mijn impressie, besef ik het maar al te goed, ik heb het toch maar gehad. Dank u SLS, dank u Ardennen en dank u Mercedesman voor deze belevenis. Mijn AMG deur staat altijd open, zelfs al moest ik dan de 6.2 bedriegen met de jongere 5.5.

Ook dank aan Wimblog.be, Adhese & Mercedes-Benz Belux

Specificaties

Motor

6.2 V8

Vermogen

571pk

Koppel

650 Nm

Overbrenging

7-traps automaat

Aandrijving

achterwiel

Gewicht

1 595 kg

Topsnelheid

317 km/u

Prijs testwagen

€ 195 899.00

Prijs basismodel

€ 0.00

0 tot 100 km/u

3.80 sec

Gemiddeld testverbruik

0.00 L/100km

Min. kofferinhoud

176 L

Auteur: Wim
Reacties: 28 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (28)

Plaats een reactie
Quin 16:24
afbeelding van Quin

Super, moet echt wel geweldige ervaring geweest zijn!

Btw, mag ik vragen wat de 'relatie' met Adhese is? Ik heb nog samengewerkt met die mensen op m'n vorig werk ;)

Mesoerrie 18:59
afbeelding van Mesoerrie

wat is dat toch een kar hé, damn

Techno Patat 21:38
afbeelding van Techno Patat

Persoonelijk ben ik nog geen lid van de -6 seconden club, er komt daar vrij snel verandering in, maar voor de moment ben ik dus nog stikjaloers :D! (wanneer komt de cls en de offroad cojrse rijtesten?)

Techno Patat 17:30
afbeelding van Techno Patat

.

Anonieme gebruiker 23:31
afbeelding van Anonieme gebruiker

Toch een ongelooflijke supercar dit. Qua looks is hij niet mijn volle goesting, maar de techniek is topniveau.

TdM 10:33
afbeelding van TdM

Wat een ongelofelijke supercar is dit inderdaad!

@Wim, I envy you ;) en ook bedankt voor deze klasse "rij-impressie" het geeft echt perfect weer wat je in 15 min met deze auto allemaal ervaart en kunt ervaren :)

Bouncing Bullet 17:11
afbeelding van Bouncing Bullet

Welke heb je nu eerst getest de SLS of de CLS?

Olivier 17:58
afbeelding van Olivier

geweldige kar, sterke rij-impressie.

Pieter Aertgeerts 18:15
afbeelding van Pieter Aertgeerts

@Bouncing Bullit: De SLS AMG en CLS werden op dezelfde dag getest. Die CLS komt nog, al hopen we op een nieuwe testperiode die enkele dagen duurt, ipv 1 dagje.

Yvesw 18:30
afbeelding van Yvesw

Ik ben blij om te zien dat jullie meer een meer "grote" testen binnenhalen. Dit belooft voor de komende jaren!
En hoe was de cls eigenlijk jongens?

Nathan 19:23
afbeelding van Nathan

@Techno Patat: WAT?! Mijn foto weggedaan?! :D Schaam op u jongen, schaam op u! Maar een foto van Pieter is een goede vervanging ;). Ik stel voor om de foto die <a href="https://autofans.be/about/">hier</a> bij zijn naam staat te tilen op uw bureaublad :D.

@YvesW: The only way for Autofans is up, I presume.

OT: Prachtige wagen, heb er nog maar twee 'int wild' gespot (beiden in Düsseldorf) en wat een lekker geroffel als die de Königsallee optrekt (cue geïrriteerde blik van de vriendin met de woorden "Da's maar nen auto, loert ni zo!" :p ).

Pieter Aertgeerts 19:57
afbeelding van Pieter Aertgeerts

MEDEDELING VAN DE REDACTIE:

De reacties liepen de spuigaten uit, en zijn bij deze verwijderd. Anders blijven we kibbelen. Graag weer on topic, nuttige reacties over de rij-impressie van de SLS AMG. Thanks

Mensen wiens opmerking werd verwijderd en daar een extra woordje uitleg bij willen, mogen mij contacteren via pieter (dot) aertgeerts (at) autofans (dot) be

Kenny 20:01
afbeelding van Kenny

ik ben niet echt een MB-fan, maar die SLS is toch magnifiek. Perfect uitgebalanceerd, heerlijk in design, gewoonweg af! Een tijdje terug heb ik er eentje gespot in Leuven. Wat een geluid!

Cuore Sportivo 20:32
afbeelding van Cuore Sportivo

Klinkt allemaal geweldig! En welkom bij de onder-4-secondenclub Wim ;-) ! Qua looks kan de SLS me toch niet zo hard bekoren dan de SLR...

Techno Patat 21:10
afbeelding van Techno Patat

@nathan: een porsche vervangen voor een kerel????

ik ben techo patat, niet techno patatTIN Je porsche heeft plaats gemaakt voor de McLaren f1 met chassis nr 69, nummerplaat dar7h en is in het black on black uitgevoerd! Daar kan geen platgeslagen kever tegenop :D, en al zeker geen blogger :p! Maar dat pintje krijg je nog steeds :)!

Nog eventjes over die reacties: verwijder die reactie waarin ik vraag om dat fototje ook maar, anders lijk ik een giga slijmbal :p! En ik ben maar een klein slijmerke, dus dat zou mijn naam oneer aandoen :D! Niet dat ik hier bekende reaguurder ben maar toch, je weet nooit :p!

Nathan 21:20
afbeelding van Nathan

Haha, Techno Patattin, you've earned yourself a new nickname :p. De F1 is ook een goede keuze! (Heb het juist ook eens geprobeerd, Pieter zijn hoofd op de achtergrond maar dan lijkt het of ie recht in mijn ziel kijkt :p).

En ik stem dat die reactie moet blijven als testament aan uw geslijm :p.

Techno Patat 21:36
afbeelding van Techno Patat

Grmb grmbl, moet zo snel mogelijk een pc vinden zodat ik mijn reactie kan editen naar een '.' :)! Want op de mobile versie lukt het me niet :p! Want straks wordt mijn geslijm miss wel goed gerate en staat het ergens op m'n profiel als een constante herrinnering aan het feit dat iedereen me nu kent als een slijmbal, en niet als autoliefhebber van kop tot teen en terug! En aangezien ik 1.93m ben is dat een grote autoliefhebber dus :D!

Yvesw 22:08
afbeelding van Yvesw

@Techno Patattin: Eens een slijmerd altijd een slijmerd! :p
Maar liever een sympathiek slijmerd als jij dan een slijmend slak... Of iets soortgelijk...
Autofan? Zit ik dan op de verkeerde website? Ik dacht dat dit keramiek voor gevorderden was?....

Nathan 22:24
afbeelding van Nathan

ik wou dat het comment rating systeem al in plaatse was, want YvesW zijn reactie is goud! Goud zeg ik u!

Het begint hier trouwens serieus off topic te gaan, maar beter dit dan gekibbel tussen bepaalde websites éh ;).

Bouncing Bullet 22:26
afbeelding van Bouncing Bullet

@ Pieter, I know, maar ik wil even inschatten hoe vertekend het beeld is van de cls. Als hij na de SLS getest is, moet dat wel met een berg zout genomen worden :p

Yvesw 22:34
afbeelding van Yvesw

@Nathan: Lang leven het offtopicken! (Das één voor in de Van Dale 2012)
Ze kunnen inderdaad bijna beter deze site algemeenfans noemen in plaats van autofans...

Techno Patat 00:39
afbeelding van Techno Patat

@yvesw: allesinds niet keremiekfans! Want dan is techno patat zijn biezen gaan pakken ze! Keramiek is saaaaaaai :D!

@nathan: pfft, slijmerd, nbeetje punten scoren by yvesw ;)!

Wim 13:00
afbeelding van Wim

keramiekfans ok, maar algemeenfans komt er toch niet hoor, nu al geen tijd ;)

Nathan 13:35
afbeelding van Nathan

Ge moet gewoon beter uw best doen Wim :p

Techno Patat 14:04
afbeelding van Techno Patat

We zitten met ne plooier!!!

Yvesw 17:24
afbeelding van Yvesw

We kunnen het desnoods nog altijd plooifans noemen eh jongens...
Het is bij Wim nu eenmaal een beetje geven en nemen ;)

Techno Patat 17:31
afbeelding van Techno Patat

nah, uit de context gerukte comment dat me een slijmerd maakte is weg sie :D!

1969_billy 16:02
afbeelding van 1969_billy

Beste,

Super: Binnenkort denk ik aan een sterkere E350, maar zou eerst het detail wilen weten: voordelen en nadelen van het rijstyle

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws